VALİLİĞİN ÇALIŞMASI İLE 414 ÇOCUK İÇİN DEVREYE GİRİLDİ

 

 

Kocaeli Valiliği, sokakta çalıştırılan çocuklara yönelik yürütülen çalışmayla ilgili son verileri paylaştı.  Ocak’tan itibaren yürütülen çalışmalar neticesinde; sokakta tespit edilen 414 çocuktan 288’inin Türk vatandaşı, 126’sının Suriye vatandaşı olduğu, bunlardan 237’sinin erkek, 177’sinin de kız olduğu ve sokakta çalışan çocukların tamamı için sosyal inceleme ve ilgili kurumlarla ilişkilendirme çalışması yapıldığı belirtildi.

 

 

Kocaeli Valiliği’nden yapılan açıklamada sokakta çalıştırılan çocukların beden ve ruh sağlıklarının korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi, ilçe kaymakamlıkları ve ilgili kurum müdürlükleri tarafından her ilçede kurulan mobil ekiplerle 7 gün 24 saat çalışmaların yürütüldüğü ifade edildi. 10 Ocak’tan itibaren yürütülen çalışmalar neticesinde; sokakta tespit edilen 414 çocuktan 288’inin Türk vatandaşı, 126’sının Suriye vatandaşı olduğu, bunlardan 237’sinin erkek, 177’sinin de kız olduğu ve sokakta çalışan çocukların tamamı için sosyal inceleme ve ilgili kurumlarla ilişkilendirme çalışması yapıldığı belirtildi.

 

ÇOCUKLAR İÇİN NELER YAPILDI?

Türk vatandaşı olan 288 çocuğun aile hekimliklerine kayıtları araştırıldığı, rutin aşı uygulaması, ailesinde bulunan yetişkinlerin gebe takipleri, süreğen hastalığı olan çocuk veya aile üyesinin hastalık takipleri ayrı bir işlem olarak ele alınarak yürütüldüğü, Suriyeli çocukların da sağlık kayıtlarının tamamlanıp, takiplerinin yapıldığı vurgulandı. Sokakta çalıştırılan 105 çocuğun ve ailesinin geçici barınma merkezlerine gönderilmesi için Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile ilgili işlemlerin devam ettiği ifade edildi. 414 çocuğun tamamının ikamet ettikleri bölgelerde bulunan gençlik merkezlerine kendi akranları ile aynı fiziksel, bilişsel gelişim seviyesine ulaşabilsinler diye mesleki çalışmalara alınmak üzere bildirildi, ev ziyaretleri sonucunda 51 çocuk merkezlerdeki aktivitelere alınmaya başlandı.

 

AİLE ÜYELERİNE İŞ BULUNUYOR, HURDALIKLAR KAPATILIYOR

 

Valilik’ten yapılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: Sokakta çalışan çocuğun ailesinde; işgücü olabilecek ve iş arayan üyeleri iş kurumunca kayıt altına alınmaktadır. Bu yönde 98 kişi için kayıt yapılarak, iş arama sürecine girilmiştir. Çocukların sağlıksız koşullarda çalışmasını destekleyen yapılarda olan hurdacılar ile kâğıt depoları, kaymakamlıklarca kontrol ve denetimleri yapılmakta, kapatma işlemleri yürütülmektedir. Camii önlerinde çalışan ve dilenen çocukların tespiti için camii çalışanlarını görevlendirmiş olup, tespit edilen çocuk bölgede bulunan mobil ekiplere bildirilmektedir. Cuma hutbelerinde çocukla yapılan alışveriş ya da dilenen çocuğa para vermenin çocuk açısından doğabilecek zararlarına yer verilmektedir. Görünürlük ve Farkındalık Çalışmaları kapsamında Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve ASPİM olarak afiş, billboard ve broşür çalışmaları yapılmış, basılmış ve şehrin en kalabalık yerlerine asılmaya ve el ilanları dağıtılmaya, bu yönde yapılmak istenen projelere destek verilmekte, görünürlüğü arttırarak, farkındalık çalışmalarını güçlendirilmektedir.

 

İKİNCİ KEZ SOKAKTA ÇALIŞIRSA…

Valilik emri gereği; ilk defa sokakta çalışan veya dilenen çocuk tespit edildiğinde ailesine tebligat yapılmakta, herhangi bir para cezası uygulanmamaktadır. Aynı çocuk ikinci kez veya daha fazla sokakta çalışırken veya dilenirken tespit edilirse ailesine idari para cezası uygulanmakta ve cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır. İlimizde sokakta çalışan ve çalıştırılan çocuk sorunu ile mücadele etmede en önemli önleyici davranış şekli bu çocukların satmış oldukları malzemeleri almamak, dilenen çocuklara para vermemek ve yetkililere bildirmektir.

 

55 AİLEYE PARA CEZASI

10 Ocak’tan 26 Mart tarihine kadar yürütülen çalışmalarda 414 aileye valilik kararı tebliğ edildi. 55 aileye idari para cezası kesildi. 26 aile hakkında da suç duyurusunda bulunuldu. 128 çocukla ilgili eğitim tedbiri, 5 çocukla ilgili de sağlık tedbiri istendi. 4 çocuk koruma altına alındı.

 

ÇOCUKLARIN DİLENDİRİLDİĞİNİ GÖRÜRSENİZ BU NUMARALARI ARAYIN

Vatandaşlarımız; sokakta çalıştırılan çocukların satmış oldukları malzemeleri almayarak, dilenen çocuklara para vermeyerek ve ilgili kurumlara bildirimlerde bulunarak, onlara yardımı sağlıklı bir biçimde sunacak kurumlara yönlendirmeleri sonucu çalışmalarımız daha etkin hale gelmiştir. Çocuğun sokakta çalıştırıldığını ya da dilendirildiğini gören duyarlı vatandaşlarımızın; Alo 183, Alo 155, Alo 153 numaralı ihbar hatlarına yapmış oldukları bildirimler sayesinde, Mart ayı içerisinde 159 çocuğumuz sokak yaşamından uzaklaştırılmıştır. Çocukların sokak yaşamından uzaklaştırılarak, eğitim hayatına kazandırılması ve rehabilitasyonu çalışmalarında; yanımızda yer alarak, güç veren, destek olan duyarlı Kocaelili vatandaşlarımıza teşekkür ediyor, bu hassasiyetin devamını diliyoruz.

 

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

49 − = 48