İLÇE SAĞLIK MÜDÜRÜ ŞARBONU ANLATTI
İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu ilçemizde ve ülkemizde son zamanlarda gündemde olan Şarbon Virüsü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Medişoğlu Şarbon Hastalığı ve korunmak için neler yapılması gerektiği konusunda bilgiler verdi.
Şarbon Hastalığı nedir ? Nasıl bulaşır?
Ülkemizde Kurban Bayramı sırasında kesim yapılan bazı işletmelerde şarbonlu hayvanların tespit edilmesinin ardından yeniden gündeme gelen Şarbon Hastalığı halk arasında ciddi bir endişe doğurdu. Peki Şarbon Hastalığı nedir ? Nasıl bulaşır? Korunmak için neler yapmak gerekmektedir ?
Otçul hayvanlar hastalığı bakterinin sporlarıyla kirlenmiş topraktan alırlar
Şarbon (antraks), enfekte otçul hayvanlarla ya da bunlara ait et ve diğer ürünler ile temas sonucu insanlara bulaşan Bacillus anthracis isimli bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Otçul hayvanlar hastalığı bakterinin sporlarıyla kirlenmiş topraktan alırlar.
Şarbon Virüsü’nün Deri, Bağırsak ve Akciğer olmak üzere üç tipi var
Deri Şarbonu en sık gözüken tiptir. Şu ana kadar tespit edilmiş vakalarda da mevcut olan hastalık budur. Hayvana, hayvanın kesilmiş etine veya hayvanın sütü gibi hayvanın ürünlerine temas edilmesi sonucu bulaşır. Temas eden kişinin derisinde açık yara varsa bulaşma riski çok artar. Temastan ortalama 5-7 gün sonra hastalık kendini belli eder. En çok temasa açık bölgeler olan el-kol-yüz ve boyunda kendini gösterir. Küçük, ağrısız, kaşıntılı bir kabarıklık olarak başlar. Kısa sürede büyür, sulanır ve ortası çökük siyah bir ülser haline gelir. Bu lezyona ateş, baş ağrısı ve halsizlik de eşlik edebilir.
Bağırsak Şarbonu, ağızdan kalın bağırsağa kadar herhangi bir yeri tutabilir. Şarbonlu hayvanın etinin yenmesi ile bulaşır. İyi pişirilmemiş et ile bulaşma riski çok yüksektir. Yedikten ortalama 1-5 gün içinde belirtiler başlar. Baş ağrısı, halsizlik, hafif ateş, karın ağrısı, bulantı-kusma, ishal sık gözlenen belirtilerdir. %60’a yakın ölüm riski mevcuttur. Çok tehlikeli bir rahatsızlıktır.
Akciğer Şarbonu, hayvanın kılının, yününün arasında bulunan mikrobun hayvanın bu ürünleri ile etkileşim halinde olan insana solunum yolu ile bulaşması ile oluşur. Solunum ile vücuda giren mikrop en sık Akciğer Enfeksiyonuna yol açar. 1-7 gün içinde kendini belli eder. Gribe benzer şikayetler ile başlayıp solunum güçlüğü, öksürük sırasında ağza kan gelmesi, yutma zorluğu, göğüs ağrısı gibi zatürreye benzer şikayetler ile devam eder. Çok ölümcüldür neyse ki nadir gözlenir.
Kitlesel korunmada en etkili yöntem hayvanların aşılanmasıdır
Şarbon hastalığı’nda erken teşhisin önemini belirten Medişoğlu, “Doktor, hastanın fizik muayenesi ve anlattığı hikayesine göre tanıyı koyar. Daha sonra hastadan alınan uygun örneklerde mikrobun gösterilmesi ile tanı kesinleşir. Hastalığın tuttuğu bölge ve şiddetine göre uygun antibiyotikler kullanılarak tedavi yapılır. En önemli kısım tedaviye mümkün olduğunca erken başlanmasıdır. Kitlesel korunmada en etkili yöntem hayvanların aşılanmasıdır. Aşılar her yıl tekrarlanmalıdır. Şarbon vakası ortaya çıktığından kontrolü iyi yapılmalı hastalık yayılmadan karantina uygulanmalı olay kontrol altına alınmalıdır. Şüpheli hayvanlara kesme veya yüzme yapmadan hayvan ve tüm hayvan ürünleri derin bir çukura gömülmeli üzerine kireç atılmalıdır. Hasta hayvanların bulundukları yerler ve taşındıkları araçlar vb. dezenfekte edilmelidir. Hasta hayvanların kullandığı yemler-yemlikler, gübreleri gibi enfeksiyon riski bulunan ürünler de yakılarak imha edilmelidir.Bölgede ki diğer sağlam hayvanlar da en az 5 yıl boyunca düzenli aşılanmalı ve gözlem altında tutulmalıdır” dedi.
“%100 olmamakla beraber şarbonlu et genelde çabuk kararır ve kokusu değişiktir”
Medişoğlu sözlerinin devamında, “Kişisel korunmada dikkat etmesi gerekenlerin başında açıktan süt satın almamak, eti de güvenilir yerlerden temin edip iyi pişirilmesine özen göstermek gelmektedir. %100 olmamakla beraber şarbonlu et genelde çabuk kararır ve kokusu değişiktir. Ama dediğimiz gibi bu durumun mevcut olması şart değildir. Yemek hazırlarken çiğ et ile temastan sonra elleri sabunla ve güzel yıkamalı yine et için kullanılan kesme tahtası, bıçak vb. materyaller başka besinler için kullanılmamalıdır. Ve işlem sonrası bu materyaller iyi dezenfekte edilmelidir.Türkiye’de 2000 yılında 396 şarbon vakası gözlenmiştir. 2010 yılında gözlenen sayı 93 e kadar gerilemişti fakat son yılda tekrar bir artışa maruz kaldık. Dikkat edip üzerimize düşenleri yaparak bu hastalıktan korunmak mümkün. Gölcük İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak başta İlçe Tarım Müdürlüğü olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlar ile iş birliği içerisinde bu konu hakkında çalışmaktayız. Vatandaşlarımızı bu hastalıktan korumak ve endişelerini gidermek önceliğimizdir. Sağlıklı günler dilerim” dedi.