Zeytinoğlu, “Tablo hiç iç açıcı değil”

KSO Meclisinde Yapısal Dönüşüm Adımlarını değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun yaşanan ekonomik kriz ile ilgili ortaya koyduğu tablo iç acıcı değil. Sanayiciye yapısal dönüşüm ile yeni yük getirilmesinin işsizliği artıracağını söyleyen Zeytinoğlu, iç piyasanın ise büyük sıkıntı içinde olduğunu belirtti

Zeytinoğlu, “Tablo iç açıcı değil”

Süriye ÇATAK TEK  -Kocaeli Sanayi Odası Meclis toplantısı oda binasında gerçekleştirildi. Bu ay 31 Mart yerel seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Tahir Büyükakın’ın konuk olduğu mecliste yaşanan ekonomik kriz gündem oldu. Oda başkanı Ayhan Zeytinoğlu, hükümet tarafından açıklanan yapısal reformların sanayiciye yeni maliyetler getirmemesi gerektiğini belirterek eleştirdi. Yeni maliyetlerin işsizlik anlamına geldiğini vurgulayan Zeytinoğlu, iç piyasada ciddi sıkıntıların olduğuna dikkat çekti.

YAPISAL DÖNÜŞÜM SIKINTILI

Yerel seçimlerin ardından artık ülkenin ekonomiye odaklanarak, üretim, ihracat ve yabancı sermayenin girişini artırması gerektiğini söyleyen Zeytinoğlu, 10 Nisan’da Hazire ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yapısal Dönüşüm Adamlarını değerlendirdi. Kıdem Tazminatı Reformunun içeriğinin tartışıldığı gibi sanayiciye yeni maliyetlerle karşı karşıya olduğunu kaydetti. Bu durumun işsizliği yükseltebileceğine dikkat çeken Zeytinoğlu, “Şu anda iç piyasaya çalışan sanayicilerde çok ciddi sıkıntılar var.

SANAYİCİ FAKTORİNGLERE GİDİYOR

Bankalardan kredilerini yenileyemiyorlar, vadelerini değiştiremiyorlar. Maalesef birçok sanayici faktoring şirketleri veya türevlerine gitmek durumunda kalıyor. Bankalara verilen 28 milyar ne kadar yeterli olur bilemiyorum. Ama ilk etapta çok değerli olduğunu düşünüyorum. Kredilerin stratejik sektörlere yönlendirilmesi teşvik edilecek. Buradaki teşviklerin, orta vadede, iç pazara çalışan firmalarımızı, ihracata yöneltebilecek bir unsur olabileceğini düşünüyoruz.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI ÖNEMLİ

Tarımda milli birlik projesinin detayları Mayıs ayında paylaşılacak. Tarımda katma değerli ürünlere geçme yönünde politikalarımızın olması gerektiğini düşünüyorum. Yargı reformu strateji belgesi yakında Adalet Bakanımız tarafından açıklanacak. Fiilen bize dokunan diğer desteklerin dışında, en önemli gördüğüm “Yargı Reformu Strateji Belgesi” diyebilirim. Dengelenme sürecinde en kestirme yolun, AB ile entegrasyon olduğuna inanıyorum. Bunun için yargı bağımsızlığını ve hukukun üstünlüğünü tesis etmeliyiz.

GERİYE DÖNÜŞ YAPALIM

Dünyada bütün ülkeler yabancı sermaye çekmeye çalışıyor, orada da bir rekabet var. Biliyorsunuz 2004-2005 yılında, hükümetimiz yaptığı reformlarla, yatırım iklimini çok olumlu hale getirebilmişti. Biz hızlı davranıp bilhassa Avrupa Birliği’nden yatırımları çekebilirsek, tekrar 2004-2005’lerde alıştığımız büyüme ivmelerini yakalayabiliriz diye düşünüyorum.

CİDDİ SIKINTILAR VAR

Diğer taraftan bu belge, Gümrük Birliğinin güncellenmesi için de bir fırsat. Bildiğiniz gibi bu konuyu bahane ederek Avrupa ülkeleri GB güncellemesini engelliyorlar. İhracat master planı oluşturulacak. Detayları Ticaret Bakanlığı Ağustos ayında açıklayacak. En büyük ticaret partnerimiz Avrupa. Avrupa ekonomisinde maalesef bir yavaşlama var. İhracat rakamlarımıza da yansıdığını görüyoruz. Burada ciddi tedbirler almamız lazım.

EĞİTİM SORUNU VAR

İstihdam bazlı eğitim planlamasının detaylarını Milli Eğitim Bakanlığı Eylül’de açıklayacak. Katma değeri yüksek ürünler satmak hepimizin amacı, ama çok daha temel sorunlarımıza inmemiz lazım. Sanayide biliyorsunuz çok ciddi istihdam sıkıntısı var. Bir tarafta çok ciddi iş arayan bir ekip var. Öbür tarafta iş açığı var” dedi.

RAKAMLAR KORKUTUYOR

Ekonomi ile ilgili rakamlara da değinen Zeytinoğlu, “TEFE-TÜFE’de düşüşü bekliyorduk ama bu dönem olmadı. Döviz kurundaki artışın bunu etkilediğini düşünüyoruz. Sanayi üretimi yüzde 5,1 oranında geriledi. Aylık bazda artışlar var. Bunu düşüşün yavaşladığı anlamına getirebiliriz. Gelir ve giderler arasındaki fark giderek açılıyor. Giderlerimiz yüzde 15,2 oranında arttı. İlk 3 aydaki açık 2018 yılının yarısı kadar. Buna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Ocak ayında işsizlik oranı yüzde 14,7 oldu. Genç nüfusta işsizlik artış da devam ediyor” dedi.

KIDEM TAZMİNATINDA BİZE YÜK GETİRMEYİN

Geçtiğimiz hafta Bodrum’da yaptıkları komite toplantısının ana gündeminde kıdem tazminatı olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “işsizliğin her geçen gün arttığı bir dönemde kıdem tazminatı fonunda işverene her hangi bir yük getirecek ilave yapılmamasını istiyoruz. Ekonomide güven ortamının tesis edilmesi gerekiyor. Yurt dışından ve ABD’den yatırım çekmemiz gerekiyor. Bu konuda iklimi değiştirmemiz gerekiyor” dedi.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

3 + 7 =