TÜPRAŞ işçileri, işbaşı yaptı

YHK’nın TÜPRAŞ’ta 4 bin 300 çalışanla ilgili verdiği toplu sözleşme kararının ardından devam eden ‘fabrikaya kapanma’ eylemi sona erdi. Çalışanlar, işlerinin başına döndü.

TÜPRAŞ’TA EYLEM BİTTİ

TÜPRAŞ’ta 4 bin 300 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi sürecinde Yüksek Hakem Kurulu’nun verdiği kararın ardından çalışanlar fabrikaya kapanma eylemini sonlandırdı ve işbaşı yaptı. Kararın ardından çalışanlar iş başı yaparken, TÜPRAŞ’ta örgütlü bulunan Petrol-İş Sendikası yazılı bir açıklama yaptı. Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik, petrol işçileri için mücadelenin bitmediğini söyledi.

10 MADDE YHK’YA GİTTİ

Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik, YHK kararını değerlendirdi. Tekik açıklamasında, “Koç Holding’e bağlı TÜPRAŞ’ta, İşverenler Sendikası KİPLAS ile Petrol-İş Sendikası arasında 4 bin 300 kişiyi kapsayan ve uyuşmazlıkla sonuçlanan Toplu İş Sözleşmesi süreci, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlandı. 18 Ocak’ta başlayan görüşmelerde yapılan 16 oturumunda 80 maddeden 70’inde anlaşma sağlandı. Sonuçsuz kalan 10 maddeye ilişkin YHK’ya gidildi. YHK ise işveren lehine karar vererek Petrol-İş’in kabul etmediği TİS süreci 3 yıla çıkarıldı. İlk altı ay yüzde 6 zam veren YHK, işçiler için takip eden altı aylık periyotlarda yüzde 5 zam öngördü. YHK’nin kararı, başta Batman olmak üzere tüm TÜPRAŞ rafinelerindeki işçilerce düzenlenen yürüyüşler ile protesto edildi” dedi.

KARARI TANIMIYORUZ

Tekik, verdiği karar üzerinden Yüksek Hakem Kurulu için “Tarafsız yaklaşıp hakemlik görevini yerine getirmemiş, aksine işverenin tüm dediklerini kabul etmiş ve işveren lehine karar vermiştir” ifadelerini kullandı. YHK’nın kararı sendika ve işveren için bağlayıcı olsa da, işçiler ve sendika olarak alınan bu kararı tanımadıklarını söyleyen Tekik, işçilerin yıllarca mücadele ederek kazanım elde ettikleri haklarının ellerinden alınmak istendiği ve bunun da YHK aracılığıyla yapıldığını kaydetti.

“EYLEM YAPACAĞIZ”

Mazeret izinleri, sosyal haklar ve çalışma saatlerinin işçilerin 40 yıllık mücadelesi sonucu elde edilen haklar olduğunu vurgulayan Tekik, “Dayatmaları kabul etmediğimiz için 6 aydır sözleşme süresi devam ediyordu. Bugün bu haklara bir saldırı olmuştur. Alınan karar sermaye yanlısı ve sermayenin de istediği gibi bir karardır. Hakemler adil karar vermedi. Bu kararları fiiliyatta yapacağımız eylemler ile tanımadığımızı ve mücadele ile yeniden ek bir masa kurdurarak haklarımızı geri alacağız” ifadesini kullandı.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

95 − 92 =