Özüpak Açıkladı, Bu Yasa Çıkacak

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYTSYDD) Başkanı Gönül Boran Özüpak, EYT’lilerden biraz daha sabır istedi. Özüpak, “Çok uzun sürmeyeceğini düşünüyorum. 3 ay, 6 ay, 1 sene demiyorum, ama en kısa sürece bence bir açıklama gelecek. Biraz daha sabır. Çok bekledik ama biraz daha sabır” dedi.
EYTSYDD Başkanı Gönül Boran Özüpak, Trakya EYT Derneği’nin açılışı için gittiği Çerkezköy’de Bakış TV’nin canlı yayınına konuk oldu.

Özüpak’ın açıklamaları özetle şöyle:

‘HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ’

“Tüm Türkiye artık EYT mağduriyetinden haberdar. Talebimiz 4447 sayılı yasanın tamamen iptali. Bu hak verilmiş, daha sonra elimizden alınmış. Hakkımız olanı istiyoruz. 45-50 yaş arasında çok mağduriyetler yaşanıyor. En büyük sorun işsizlik. Özel sektör yaşlısın diyor, devletimiz gençsin diyor. Aile içi şiddete, boşanmalara kadar varan sorunlara tanık oluyoruz. Avrupa örnek gösteriliyor, ama Türkiye şartları 65 yaşa kadar çalışacak şartları taşımıyor. 12-14 saat aralıksız çalışan arkadaşlarımız var.”

‘HEM YAŞ HEM MAAŞ MAĞDURUYUZ’
“Biz hem yaş hem maaş mağduru olduk. Aylık bağlama oranları yüzde 70’lerden yüzde 28’lere düştü. Yüzde 28’le bağlanacak emekli maaşı en fazla bin 600 lira. Asgari ücretin altında. Açlığa sefalete mahkumiyet, çift dikişe ya da mezara kadar çalışmaya zorunlu kılıyor. Geçtiğimiz günlerde bir EYT’li arkadaşımız 45 yaşında kalp krizinden vefat etti. 65 yaşına kadar çalışacak arkadaşımız yok, çünkü çok fazla yıprandık. ABO’nun acilen değiştirilip insanca yaşanacak düzeye getirilmesi gerekiyor. Bu çocuklarımız için de çok büyük sorun olacak. Bu oranlarla giderse çocuklarımızın alacağı emekli maaşı 300-400 liralara düşecek.”

‘UMUDUMU HİÇ KAYBETMEDİM’
“Çalıştıkça emekli maaşı düşüyor. Resmen cezalandırma sistemi. Bunu Cumhurbaşkanlığı Sosyal Güvenlik Kurulu Başkan Vekili Vedat Bilgin Hocamıza da ilettik. O da hak verdi. Yılllarca mücadele ettik. Umudumu da mücadelemi de hiçbir zaman bırakmadım. Arkadaşlarımızla birlikte sonuç alacağız. EYT’li sayısının kaç kişi olduğu sorusunun muhatabı biz değiliz, Çalışma Bakanlığımız. Bilgi Edinme Yasasıyla başvurduk, milletvekilleri soru önergesi verdi, yanıt alamadık. Bizim verilerimize göre 5 milyon 400 bin kişi…”

‘ÇOK UZUN SÜRMEYECEK’
“Çok uzun sürmeyeceğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bir çalışma başlatılmasını mağduriyetin kabulü olarak görüyorum. 3 ay, 6 ay, 1 sene demiyorum, ama en kısa sürece bence bir açıklama gelecek. O masada olmak istediğimizi de üstüne basa basa söyledik. Biraz daha sabır. Çok bekledik ama biraz daha sabır. EYT’lileri muhatap almadan bir çalışma yapılmasını istemiyoruz, yeni bir mağduriyet yaratılmasını istemiyoruz. Sosyal medyada çok fazla iddialar dolaşıyor. Hülkümetimiz bir açıklama yapacak rapor sonrası. Cuma günü de randevulaşmak adına bir görüşmemiz oldu. EYT kitlesi Türkiye mozaiğini yansıtan bir kitle. Bütün siyasi partilerden seçmenleri barındıran bir kitle. Şu parti bu parti değil bizi anlayanlarla yol alacağız dedik. İşimiz siyasetle değil siyasetçilerle. Erken seçim olsa da olmasa da inanıyorum ki Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda bir adım atacaktır.”

STAJYER VE ÇIRAKLARIN DURUMU

“Stajyer ve çırakların borçlanması konusunda da mücadele veriyoruz. Bu devletimize de bir kaynak oluşturur. Ben de bir staj mağduruyorum. Sigortalı olarak çalışma hayatına girdiğimizi düşünmüştük ama yıllar sonra öğrendik ki bu emeklilik hesabına dahil edilmiyor.”

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

54 + = 64