OKUL KORKUSUNA GENEL BAKIŞ
OKUL KORKUSUNA GENEL BAKIŞ
Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan Çocuk Gelişimci Seçil Polat “Okul Korkusu” konusunda bizleri bilgilendirdi.
Biz yetişkinlerce uzun ancak çocuklar için çabuk biten yaz tatilinden sonra çocukların zihinlerinde oluşan sorunların ya da var olan sorumluluklarında çoğu zaman başlangıcı olur. Bunlardan biri de okula yönelik sorumluluklardır. Onlara hak vermek gerekir ki okul dönemi oldukça karışık görünen bir süreçtir. Yeni arkadaş, yeni öğretmen, ödevler, teneffüs, sürekli sınıfta oturmak, defter, sıra vs.
Okula başlama çocukların zihnini öyle meşgul eder ki baş edemeyeceklerini düşündükleri bu sorun karşında zaman zaman davranış sorunlarını göstererek kendilerini korumaya alırlar. Çoğunlukla eğitim döneminin başında görülen kaygı durumu anne babadan ve evden ayrılamama olarak kendini gösterirken bazen de okul döneminin ortasında da görülebilmektedir.
Genellikle belirli semptomlarla kendini gösterir. Ayrılma sırası, öncesi aşırı endişe ve korku, ayrılma süreci ve sonrasında davranışsal sorunlar (ağlama, bağırma, eşyalara zarar verme, kaçınma davranışları, baş ağrısı, kusma, kas ağrıları, göğüs ağrısı, uyku sorunları.
Ayrılık kaygısı olarak adlandırılan sorun başka sorunların da sonucu olarak karşımıza çıkmış olabilir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte aile içi, çocuğun mizacı, okul eksenli nedenler okul korkusunun hatta fobisinin nedeni olabilir.
Çocuğun mizaç ve karakter özellikleri
– Utangaç
– Çekingen, kolay incinen
– Sosyal kaçınma davranışlarının olması
Okul eksenli nedenler
-Akran zorbalığı
-Öğrenciden akademik beklentinin yüksek olması
Ailesi ile ilgili nedenler:
-Kardeş doğumu
– Anne baba arasındaki tutum sorunları
-Özellikle annenin kaygılı olması
-Boşanma
-Aile içi şiddet
– Ailenin sevgi ve sıcaklığı göstermedeki aşırı uç tutumlar, sürekli özelsin, prensessin, aslansın söylemlerinin okulda karşılık bulmaması.
Tehditle, rüşvetle okula göndermek ya da okula gitmek istemiyor diyerek pes etmek sorunu ertelemekten başka bir işe yaramaz. İyi bir ön hazırlık yapmanıza karşılık okula gitmeye karşı savunma oluşmuşsa çocuk psikiyatrisi, psikolog, çocuk gelişim uzmanlarına başvurmak gerekmektedir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim…
Çocuk Gelişimci Seçil Polat