Gazilerin 98’inci yıl dönümünü kutlandı

Gölcük’te Gazilerin 98’inci yıl dönümünü kutlandı, Gölcük Anıt park’ta düzenlenen programa büyük bir katılım sağlandı.
Gölcük Anıtpark’taki törene Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Deniz Ana Üs ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Refik Levent Tezcan, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Gölcük İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Özdemir, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mahir Sarıdağ, siyasi parti Başkan ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, Gölcük Muharip Gaziler Derneği Başkanı Mehmet Hanefi Aslan, askeri erkan ve çok sayıda davetli katıldı.
Gölcük Anıt park’taki tören 1 dakikalık saygı duruşunun ardından istiklal marşından sonra törene devam edildi, daha sonra çelenklerin konulmasının ardından Gölcük Muharip Gaziler Derneği Başkanı Mehmet Hanefi Aslan, yaptığı konuşmada, kısacasında şunları dile getirdi Arslan “1.Dünya Savaşı sonrasında, vatanımızı bölerek parçalamak isteyen yedi düvel’e mensup düşman dört bir yandan topraklarımızı işgal etti. Amaçları Anadolu’daki Türk varlığını tamamen ortadan kaldırmaktı. Emperyalist küresel düşman bu işgali kolaylaştırmak ve Sevr Anlaşması’nı milletimize zorla kabul ettirmek üzere Yunan ordusunu Anadolu içlerine sürdü.
Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış, esarete alışık olmayan Türk milletinin bu işgale dur diyeceği şüphesizdi. Yunan ordusunun Anadolu’daki ilerleyişi Polatlı önlerinde Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk Ordusu tarafından durdurulmuştur. Türk ordusu, 13 Eylül 1921’de, 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden birisi olan, Sakarya Meydan Muharebesi’nde mağrur Yunan ordusunu tarihinin en büyük bozgununa uğratmıştır. Yunan ordusu, kurtuluşu muharebe meydanından kaçmakta bulmuştur. Yunan ordusu bir Sene sonra Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde birliklerinin birçoğu imha edilmiş olarak hezimete uğratılmış ve topraklarımızdan tamamen atılmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi son savunma’ muharebesi olup, Türk Ordusunun 1683 İkinci Viyana Kuşatması’ndan beri süren geri çekilişine de son vermiştir.
Anadolu’da çakan milli mücadele kıvılcımları Sakarya’da, Dumlupınar’da alev topuna dönüşerek bir volkan gibi patlamıştır. Anadolu halkının ölüm-kalım mücadelesi olan ve yokluktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, Anadolu’nun karanlık günlerini aydınlığa dönüştürerek bugünün hür ve bağımsız Türk Cumhuriyeti’nin yolunu açmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi’nin mimarı, muzaffer ve ebedi başkomutanı M. Kemal Atatürk’e 13 Eylül 1921 tarihinde TBMM tarafından Mareşal rütbesi “ile Gazilik unvanı verildi. Bugün, bu unvanın verilişinin 98’inci yıl dönümünde Gazi M. Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına minnet ve şükranlarımızı ifade ediyoruz. “Gaziler Günü” olarak kutladığımız 19 Eylül aynı zamanda Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nin de kuruluş günüdür19 Eylül Gaziler Günü; Kurtuluş Savaşı’nda, 1950’de Kore’de, 1974’de Kıbrıs’ta Savaşan Muharip Gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi, üniter yapım ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlik korucusu ve vatandaşların, tüm Malul Gazilerin Kahramanlık ve Şeref Günü’dür. 19 Eylül Gaziler Günü, Türk kahramanlığının, cesaret ve fedakarlığının En Büyük Gazi M. Kemal ATATÜRK’ün şahsında taçlandığı bir gündür. Kahraman gaziler, “Gaziler Gününüz” kutlu olsun. Sizler, En Büyük Gazi M.Kemal ATATÜRK’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler, şehitlerimiz ile birlikte cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Gururla taşıdığımız Gazi unvanı, Ata’mızdan biz gazilere intikal eden en büyük mirastır.
Üzerinde yaşadığımız toprakların bir vatana dönüşmesi ve bekasının sağlanması, bayrağımızın özgürce dalgalanması şehitlerimizin ve gazilerimizin kahramanlık ve fedakarlıkları sayesindedir. Bu kahramanlık ve fedakarlığm şifresi; ”ölürsem şehit, kalırsam gazi” anlayışıdır. Türkiye Cumhuriyeti bugün, dünden daha fazla olmak üzere, iç ve dış kaynaklı terör örgütlerinin tehdidi altındadır. Ortadoğu’da, güçlü ve kuvvetli bir Türkiye emperyalist güçler tarafından istenmemektedir. Bu kapsamda terör örgütlerinin hedefi; ülkede karışıklık çıkartmak, Türk ordusunu yıpratmak, Türkiye Cumhuriyeti’ni ekonomik ve iktisadi alanda zayıf bir ülke haline getirmek, dolayısıyla, emperyalist güçlerin menfaatleri doğrultusunda sömürü planı olan Sevr’in gerçekleşmesini sağlamaktır.
Aziz Türk milleti ve onun kahraman ordusu bu hainlere hiçbir zaman fırsat vermeyecektir; Her geçen gün daha da güçlenen, şan ve şeref timsali Türk ordusu dün olduğu gibi yarında vatanımızın, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. Topraklarımızın bir daha istila edilmesine, bölünmesine, hürriyet ve bağımsızlığımıza göz dikilmesine ne biz, ne de bizden sonraki nesiiler hiçbir zaman müsaade etmeyecektir. İnanıyoruz ki, kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır.
Sayın konuklar, Kore ve Kıbrıs’ta savaşarak gazi olanların genel sayısı 59.000’dir. Halen hayatta olan ve yaşları 66-90 olan Kore ve Kıbrıs gazilerinin sayısı bugün 28 bin civarındadır. Üzülerek şunu ifade etmek isterim ki, Kore ve Kıbrıs gazilerine gösterilen ilgi ve ahde-vefa Devlet ve milletimizce sağlanmış ancak gazilerimizin sorunlarında çözümünü beklemekteyiz. Gazi M. Kemal ATATÜRK bu konuda şunları söylemektedir; “Milli bağımsızlığımızı, vatanın milleti ile bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla, vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir. Gazilere sahip çıkmak ve saygılı olmak milletimizin tarihine ve mazisine bağlılığının bir ifadesidir.”
Değerli konuklar; Şanlı tarihimizin zaferleri hiçbir zaman unutulmamalıdır. Zafer günlerine ve bu zaferlerin kahramanlarına layık oldukları değer, her zaman her yerde verilmelidir ilgisizlik, şanlı tarihimizle olan bağı koparır. Aziz şehitlerimiz ve gazilerimiz her zaman, her yerde hatırlanmalıdır. Şehit ve Gazi Türk toplumunun ortak değerleridir.
Değerli konuklar, gaziler günümüzde mutluluğumuzu bizlerle paylaştığınızdan dolayı sizlere teşekkür ederim. Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına, ebedi Başkomutanımız M. Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi saygıyla anar, hayatta olan gazilerimize sağlık ve mutluluklar dilerim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Gaziler Dernek Başkanı Arslan’ın konuşmasından sonra Gaziler haftası nedeniyle şiirler okundu, daha sonra program sona erdi. HABER: Stajer İrem SAKAR

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

12 − = 5