Ford Otosan’dan Gölcük’te Hibrit Atağı

Ford Otosan’dan Gölcük’te büyük atılım

Ford Otosan, Gölcük’te elektrikli ve hibrit araç atağına kalkıyor. ‘Transit ailesi’nin 2’si plug-in (şarjlı) 5 farklı hibrit (melez) versiyonunu üretecek Ford Otosan, hibrit modelleri bu yılın sonunda, ‘plug-in hibrit’ modelleri ise 2020 yılı başında satışa sunacak. Gölcük’te 2020 yılında üretilecek ilk yüzde 100 elektrikli Transit ise 2021 yılında satışa sunulacak.

Türkiye’de ekonomide yaşanan tüm olumsuzluklara ve iç pazardaki büyük daralmaya rağmen otomotiv sanayinde yeni teknolojilere yapılan yatırımlar artarak sürüyor. Düne kadar üretim kalitesiyle öne çıkan Türkiye otomotiv sanayisi, bugün hibrit gibi yüksek teknoloji üreten dünyadaki sayılı ülkeler arasına girmeye başladı. Bunun ilk adımı 2016 yılında Japon Toyota’nın tüm dünya için Sakarya’da başladığı C-HR üretimi ile atıldı. Bu model Türkiye’de üretilen ilk hibrit araç oldu. Bununla yetinmeyen Toyota, 12’inci nesil Corolla Sedan ile birlikte ikinci hibrit otomobilini de Sakarya’da üretmeye başladı. Yine aynı şekilde Fransız Renault da, ilk hibrit atağına Türkiye’den başladığını duyurdu. Bursa’da hibrit motor üretmeye hazırlanan Renault, önümüzdeki yıl satışa sunacağı ilk hibrit modeli olacak yeni Clio’yu da Bursa’da üretecek.

Hibrit otomobil konusunda bu gelişmeler yaşanırken, Ford Otosan ise daha büyük bir ‘elektrik’ hamlesi başlattı. Amerikan otomotiv devi Ford’un Avrupa’daki ticari araç üretim merkezi olan Gölcük’te bu yıl Türkiye’nin ilk plug-in (şarj edilen) hibrit araçları üretilecek. Bu modellere ilave olarak aynı zamanda Türkiye’de üretilen ilk hibrit hafif ticari araçlar da yıl içinde bantlardan inecek. Yani 2’si plug-in olmak üzere Gölcük’te toplam 5 farklı hibrit model üretilecek. Ford Otosan, 2020 yılında ise ilk yüzde 100 elektrikli modeli olacak Transit’i yine Gölcük’te üretip, 2021 yılında satışa sunacak. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Transit Ailesi’nin hibrit ve plug-in hibrit modellerinin bu yıl içinde üretimine başlanacağını belirterek, “Hem Türkiye’de ilk plug-in hibrit modelleri, hem de ilk hibrit ticari araçları üreteceğiz. Hibrit modelleri yıl sonunda, plug-in hibritleri ise seneye satışa sunacağız” dedi.

Ford, Gölcük’te üretilecek elektrikli araç ailesinin dünya tanıtımını Hollanda’nın Amsterdam kentinde düzenlediği “Go Further” etkinliğinde gerçekleştirdi. Amerikan markanın en çok satan ticari araç ürün gamının elektrikli ve bağlantılı geleceğinin yer aldığı etkinlikte Türkiye’de üretilecek Tourneo Custom Plug-In Hybrid, Transit Custom Plug-In Hybrid, Transit EcoBlue Hybrid, Transit Custom EcoBlue Hybrid ve Tourneo Custom EcoBlue Hybrid tanıtıldı. Etkinlikte ayrıca 2021’de pazara sürülmesi beklenen tamamen elektrikli Ford Transit’in çalışan bir prototipi de sergilendi. Ford Otosan’ın gücü ve ürettiği araçlarla Avrupa’da 2018 yılında üst üste dördüncü kez 1 numaralı ticari araç markası olan Ford, geçtiğimiz yıl son 25 yılın en yüksek satış adedine ulaştı. Ford, Avrupa’nın 20 pazarında 2017 yılına kıyasla yüzde 8 artışla 380 bin 900 adet ticari araç sattı.

Ford’un ‘Transit Custom Plug-In Hybrid’ minibüsü, kentsel alanlarda düşük emisyonlu bölgelere girip çıkması gereken işletmeler için menzil kaygısı olmadan sıfır emisyonlu sürüş imkânı sunuyor. Bir tonluk minibüs segmentinde şarj edilebilir hibrit teknolojisini sunan ilk seri üretici olan Ford, bu aracını yıl sonunda Gölcük’te üretip 2020 yılında satışa sunacak. Transit Custom Plug-In Hybrid’in ön tekerlekleri 13.6 kWh kapasiteli lityum-iyon batarya tarafından beslenen elektrik motoru /jeneratör tarafından harekete geçirilirken Ford’un çok sayıda ödül alan 1.0 litre EcoBoost benzinli motoru menzil uzatıcı olarak devreye giriyor. Gelişmiş hibrit sistem 50 km’ye kadar sıfır emisyonlu yolculuk hedefliyor ve menzil uzatıcı ile birlikte menzil 500 km’ye kadar uzuyor. * Amsterdam’daki etkinlikte bu araca yeni Tourneo Custom Plug-In Hybrid modelinin de katılacağı açıkladı. Sınıfında tek olan sekiz koltuklu aracın 48 voltluk yarı hibrit teknoloji, düşük yatırımlı elektrikli bir araçla üretkenliği artırma olanağı sunuyor. * Ford’un segmentinde ilk olan EcoBlue Hybrid motorları Transit, Transit Custom ve Tourneo Custom modellerinde 2019 yılı sonuna doğru pazara sürülerek işletmelere maliyetlerini düşürme imkânı sunacak. EcoBlue Hybrid teknolojisi, eşdeğer 2.0 litrelik EcoBlue dizel motorlu versiyon ile kıyaslandığında WLTP normuna göre ilave yüzde 3 civarında bir yakıt verimliliği artışı sağlıyor. Ayrıca şehir içi teslimat kullanımları sırasında yüksek oranda dur-kalk sürüşlerinde yüzde 8’e varan kazanım elde edilebiliyor.

1- Tourneo Custom Plug-In Hybrid CO2 salım değeri 75 g/km, yakıt tüketimi değeri 3.3 l/100 km 2-  Transit Custom Plug-In Hybrid CO2  salım değeri 75 g/km, yakıt tüketimi değeri 33 l/100 km 3- Transit EcoBlue Hybrid CO2 salım değeri 144 g/km, yakıt tüketimi değeri 7.6 l/100 km 4- Transit Custom EcoBlue Hybrid CO2 salım değeri 139 g/km, yakıt tüketimi değeri 6.7 l/100 km 5- Tourneo Custom EcoBlue Hybrid CO2 salım değeri 137 g/km, yakıt tüketimi değeri 7.0 l/100 km KAYNAK: HÜRRİYET

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

− 1 = 6