Yeni EYT modeli ile kişiler daha erken emekli olabilecek

Yeni EYT modeli ile kişiler daha erken emekli olabilecek

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından EYT konusunda çalışmaların sürdürüldüğü aktarılmakla birlikte, uzmanlar söz konusu çalışmanın Finlandiya Modeli olduğunu ifade etti. Geliştirilen formülle problemlerin büyük ölçüde çözüleceği belirtiliyor. Finlandiya ve Almanya’da emeklilik yaşı 65 ila 67 arasında seyrederken, Türkiye’de 2008 yılı sonrasında yaş erkekte 61 ve kadındaysa 58 olarak karşımıza çıkmakta. Finlandiya’da geliştirilen sisteme göre, emekliliğine kısa bir süre kalan bireylere alınacak maaş için her yıl yüzde 2 daha az maaş ödenmekte. Kabul eden kişiler doğrudan emekli olabilmekte ve emekliliğine iki yıl kalan bireylerden yüzde 4, üç yıl kalandan ise yüzde 6 oranında maaş kesilmektedir.

Üstelik Finlandiya’da SGK Destek Primi ödemesi yapanlar maaşını eski durumuna da yeniden getirebilmektedir. Maaş Kesintisi Yüzde 8 Olacak Uzmanlar, emekli olmasına 4 yıldan daha uzun süre kalan Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşların sayısının 500 bin kadar olduğunu ifade ediyor. Finlandiya modelinin Türkiye’de uygulanmasıyla birlikte, emekli vatandaşların maaşlarından yüzde 8 oranında kesinti yapılarak emekli olmanın önü açılacak. 3 yılda bu oran yüzde 6 olarak karşımıza çıkacak. Yani formülün uygulanmasıyla birlikte EYT’li bir birey asgari ücret düzeyinde bir maaş alacakken 1880 TL alacak.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesi yaptığı açıklamalarda Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda bir çalışmanın yapılmayacağını açıklamıştı. Cumhur ittifakının İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Binali Yıldırım, hem 31 mart yerel seçimleri he de tekrarlancak 23 Haziran İBB seçimleri öncesi yaptığı açıklamada ilgili bakanlığın Emeklilikte yaşa takılanlar yasasına ilişkin son gelişmeyi açıklamasıyla birlikte gözler yeniden EYT’ye çevrildi. EYT tam çıkmayacak ancak önerilen Finlandiya modeli kapsamında binlerce EYT mağdurun atandaşın sorunları bir nebze de olsa giderilmiş olunacak.

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

73 + = 77