UZMAN ÇAVUŞLARIN SORUNLARI ÇÖZÜM BEKLİYOR

 

 

Emekli Uzman Çavuşlar Derneği Gölcük Şubesi, Uzman Erbaşların sorunları ve hak talepleri konusundaki çalışmaları ve görüşmelerini dile getirmeye devam ediyor. Dernek Başkanı Selim Kargı yaptığı açıklamada, “Yaklaşık bin 750 kişiyi ilgilendiren 3269 sayılı kanunun mağduru Açıkta bekleyerek ve 6000 sayılı kanunla memuriyetten emekli olan silah arkadaşlarımızın hak kayıplarının giderilmesi konusunda düzenleme yapılmasını bekliyoruz’ dedi.

 

 

 

 

Genel Merkezi Ankara’da olan, Üyelerinin tamamını Uzman Erbaş Emeklilerinin oluşturduğu, EMUZDER (Emekli Uzman Çavuşlar Derneği) Gölcük Şubesi, Uzman Erbaşların sorunları ve hak talepleri konusundaki çalışmaları ve görüşmelerini dile getirmeye devam ediyor.

BİN 750 KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Gölcük’te hizmete açıldığı günden bugüne çalışmaları ve mücadeleleriyle üyelerinin yüzünü güldüren EMUZDER Gölcük Şubesi Başkanı Selim  Kargı, ‘Yaklaşık bin 750 kişiyi ilgilendiren 3269 sayılı kanunun mağduru Açıkta bekleyerek ve 6000 sayılı kanunla memuriyetten emekli olan silah arkadaşlarımızın hak kayıplarının giderilmesi konusunda düzenleme yapılmasını bekliyoruz’ dedi.

HUKUK YOLU İLE HAKLARINI ALABİLİRLER

Çalışmaları ve istekleri hakkında açıklamalarda bulunan Kargı, yönetimi adına şunları söyledi: “Ankara da genel merkez yönetimi ve EMUZDER Hukuk müşavirleri ile istişare toplantısı yaptık. Kendi istekleri dışında, emeklilik için yaş haddinden açıkta beklenmeye zorlananlara, bir mağduriyet de alınan ikramiyelerde yaşatılıyordu. Hukuk yolu ile artık bu haklarını alabilirler. Sayın cumhurbaşkanımız ve Sayın Milli Savunma Bakanımıza sesleniyorum. Yaklaşık bin 750 kişiyi ilgilendiren 3269 sayılı kanunun mağduru Açıkta bekleyerek ve 6000 sayılı kanunla memuriyetten emekli olan silah arkadaşlarımızın hak kayıplarının giderilmesi konusunda düzenleme yapılmasını bekliyoruz.  2013 yılı öncesine kadar uzman erbaşların çalışma yaş hadleri 45 yaş olarak hükme bağlanmıştı. Oysa emekli olabilmek için, Sosyal Güvenlik Kurumu kanunlarına göre, emekli maaşlarına bağlanabilecekleri yaş 45’den daha büyüktü.  2013 yılı şartlarında; 45 yaşından fazla görev yapamayan ancak emekli olabilmek için açıkta bekleyenlere, Emekli Kıdem İkramiyesi yerine, TSK tarafından bir tazminat verilerek emeklilik için terhis ediliyorlardı. Ancak, açıkta bekleme süresi dolup da SGK tarafından emekli maaşına hak kazananlara ikramiye fark tutarları verilemiyordu.  Kaldı ki, TSK’dan açıkta emekliliği beklemek için ayrılanların aldıkları ikramiye 40 bin TL iken, SGK tarafından emekli edilenlerin aldığı ikramiye 70 bin TL civarındaydı.  Kendi istekleri dışında, emeklilik için yaş haddinden açıkta beklenmeye zorlananlara bir mağduriyet de alınan ikramiyelerde yaşatılıyordu. EMUZDER Hukuk müşavirleri bu durumda olanların bu kayıpları için, açılan davaları son mahkeme olan İstinaf Mahkemeleri kararı ile kazandı. Mağduriyetin doğduğu günden itibaren yasal faizi ile birlikte dava açan mağdurlara bu mağduriyet ödenmeye başlandı” dedi.

KANUN MAĞDURİYETİNE NEDEN OLUYOR

Kargı sözlerinin devamında, “Konu hakkında kesin gerekçeli karar sahibi mağdur personelin, vekili Ankara Barosu avukatlarından Avukat Güray Güneş ve Gökhun İmam konu hakkında yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Uzman Erbaş Kanunu ile SGK’nın 5434 ve 5510 sayılı kanunu arasında bariz çelişkiler vardır. Bu çelişkiler kurumlar tarafından personelin aleyhine kullanılıyor. Oysa, hukukta bu gibi çelişmeler durumunda mağdur lehine olan maddenin kabul görmesi ve uygulanması etik olanıdır. Bizim söz konusu davamızdaki müvekkillerimizin durumu tam da budur. Zira, kayıp diye tabir ettiğimiz konu 30 yıla varan hizmetlerin karşılığı olan kıdem tazminatıdır. Kaldı ki, Uzman Erbaş Kanunu zaten başlı başına uzman çavuşların mağduriyetine neden olmaktadır. Burada irdelediğimiz konu üzerinden örnek vermek gerekirse; uzman erbaş kanunu 16. Maddede alınacak olan ikramiye tarifinde, ele geçen maaşın 20 katını geçemez ibaresi yer almaktadır. 20 kat olan ikramiye ise, vazife süresinin 15nci yılında dolmaktadır. Bu durumda, 15 yıldan sonraki hizmetlere kıdem ikramiyesi ödenmemesi hukuka aykırıdır. Aslında söz konusu kanun, anayasaya da aykırılık teşkil etmektedir. Biz bu mağduriyetler konusunda, müvekkillerimizin hukuk önündeki çıkarları gözetip kollamaktayız. Bu kazanılan dava, aynı zamanda istinaf mahkemelerinde de onaylandığı için emsal bir içtihat oluşturacaktır” dedi.

UZMAN ERBAŞLARA ÖZEL MİSAFİRHANE 

EMUZDER Şube Başkanı Selim Kargı’nın verdiği bilgiler ve ortaya koyduğu örnekler Uzman Erbaşlar konusunda bütün mağduriyetin sadece bu olmadığı konusundadır. İlçemizde faaliyetlerini sürdüren EMUZDER Şube Başkanı Kargı, geçtiğimiz günlerde Donanma Komutanlığında Sosyal Tesislerin kullanımı ve uzman erbaş kanunu sorunları konusunda bir görüşme yapmıştı. Ayrıca, Kargı Donanma Komutanlığı ziyaretinde, önümüzdeki günlerde açılışı gerçekleştirilecek olan Gölcük’te Uzman Erbaşlara özel bir misafirhane yapıldığını ve ziyaret ederek bilgi aldığını bildirdi.

HUKUK ÇERÇEVESİNDE HER TÜRLÜ FAALİYETE DEVAM EDİLECEK

Konu ile ilgili Selim Kargı yaptığı açıklamada; “Uzman Erbaş Kanunu konusunda, hukuk çerçevesinde dernek olarak ellerinden gelen her türlü faaliyeti yapacaklarını ve sorunlarının tamamının kaynağının, çağın ihtiyaçlarına cevap vermeyen 1986 tarihli Uzman Erbaş Kanunundan kaynaklandığını belirtti.

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

57 + = 61