TÜPRAŞ işçileri yeni teklifi reddetti

Koç Holding yöneticilerinin iki yeni teklifini reddeden TÜPRAŞ işçileri, tanker dolumunu durdurma ve fabrikayı terk etmeme eylemlerini sürdürüyor.

TÜPRAŞ’ta Koç Holdingin 3 yıllık sözleşme, vardiya sisteminde değişiklik ve mazeret izinlerinin azaltılması dayatmaları nedeniyle TİS sürecinin Yüksek Hakem Kuruluna (YHK) gitmesiyle işçilerin tanker dolumunu durdurarak fabrikayı terk etmeme eylemi 3. gününde. Eylemin ikinci gününde işçilere iki yeni teklif sunan Koç, “3 maddeyi geri çekeriz ancak işveren ve sendika ortak komisyon kurarak bir uzlaşmayla vardiya sistemi değiştirilecek ve enflasyon oranında (yüzde 10) ücret artışı yapılacak veya vardiya sistemi şirketin istediği gibi olursa enflasyon artı iki puan ve yüzde 3 işletme pirimi verilecek” dedi. Bu teklifleri reddeden işçiler ise 3 maddenin tamamen geri çekilmesini istedi.

Türkiye’de petrol dağıtan rafineride vanaları tutan TÜPRAŞ işçileri Koç’un polis çağırma ve dağıtma tehdidine boyun eğmedi. Akaryakıt almak için TÜPRAŞ’a gelen tankerler Star Rafineri ürünleri satan Petrol Ofisi, Total’e ve Opet’e yönlendiriliyor. Tanker şoförleri ve petrol acentaları eylemler dolayısıyla arka kapıdan dolaşarak akaryakıt almaya mecbur kaldıklarını ifade ediyor.

FABRİKA BAHÇESİ İŞÇİ KAMPI OLDU

Cuma akşam 16.00 vardiyasında fabrikaya kapanan işçiler yanlarında getirdikleri battaniye çadır ve minderlerle günlerini fabrikada geçirmeye devam ediyor. İşçiler, YHK karar vermeden önce sözleşmenin bir kez daha kendi istedikleri gibi bitmesi için mücadele ediyor. YHK’den kendi aleyhlerinde çıkacak bir kararın, diğer sözleşmeye kadar yayılacak bir huzursuzluğun önünü açacağını vurguluyor.

İşçiler haklarının budanmadan, ülkenin güncel durumuna uygun bir iyileştirme olması gerektiğinden geri adım atmıyor. Koç Holdingin ise sömürüyü artırma, fazla mesai ve izinleri kırparak işçilik maliyetlerini azaltma ısrarı sürüyor. İşçiler, Koç’un istediklerinin olması durumunda rafineri işçileri arasında en kötü koşullara sahip olacaklarını söylüyor.

KOÇ HOLDİNG’İN YENİ TEKLİFİ DE REDDEDİLDİ

Fabrikayı terk etmeme eyleminin ikinci gününde Koç yöneticileri iki teklif sundu. – “3 maddeyi geri çekeriz ancak işveren ve sendika ortak komisyon kurarak bir uzlaşmayla vardiya sistemi değiştirilecek ve enflasyon oranında (yüzde 10) ücret artışı yapılacak.”

– “Vardiya sistemi şirketin istediği gibi olursa enflasyon artı iki puan ve yüzde 3 işletme pirimi verilecek.”

Şube yönetiminin işçilere ulaştırdığı bu teklifler işçiler tarafından olumlu karşılanmadı. İşçiler her iki seçeneğin de 3 maddeyi tartışmak anlamına geldiğini söyleyerek bunu reddetti. Teklif açıklandıktan sonra temsilci yönetici ve delegelerle bir toplantı yaparak durum değerlendirmesi yaptı. Toplantı sonrası işçiler, “Üç madde tamamen geri çekilsin ve ücret görüşmelerine başlayalım. Ücret artışı konusunda kırmızı çizgi koymayacağız” cevabı verdi. İşçiler 4 rafineride de eyleme devam ediyor.

GÖZLER YHK GÖRÜŞMESİNDE

YHK’de yarın görüşülecek TÜPRAŞ TİS’i öncesi iş yerlerine kapanan, yemekhanede, çadırlarda, battaniye ve minderlerde yatıp kalkan ve vardiya alan işçiler bir yandan yorgunluk stresle de mücadele ediyor. Buna karşılık şirket, tutanaklarla, polis müdahalesi tehdidi ile günlerce eve gitmeyen işçileri psikolojik olarak baskı altına almaya çalışıyor. Petrol-İş Aliağa Şube’nin PETKİM eylemlerinden dolayı bu konuda yeterince tecrübeli olduğunu vurgulayan sendikacılar ve işçiler, Kocaeli, Kırıkkale, Batman’da da herkesin moralinin yerinde olduğunu söylüyor.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

− 4 = 2