MUHTAR ADAYLARI NELERE DİKKAT ETMELİ?

Türkiye Muhtarlar Derneği Gölcük Şubesi Başkanı Bilge Saral,yerel seçimlerde muhtar ve ihtiyar heyeti üyesi adayı olmak isteyenler için Gölcük İlçe Seçim Kurulu’ndan gelen açıklama ile ilgili bilgiler verdi. Başkan Saral, “Muhtar adayları, tüm kurallara uymalı” dedi.

Türkiye Muhtarlar Derneği Gölcük Şubesi Başkanı Bilge Saral, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde muhtar ve ihtiyar heyeti adayı olmak isteyenleri ilgilendiren ve Gölcük İlçe Seçim Kurulu’ndan gelen açıklama hakkında bazı bilgiler verdi. Başkan Saral, konu hakkında yaptığı açıklamada “2972 sayılı mahalli idareler ile mahalle muhtarlıkları ve ihtiyar heyetleri seçimi hakkındaki kanun ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın vermiş olduğu bir karar var. Buna göre aday olmak isteyenler, belli kuralları yerine getirmek durumunda” dedi.

‘ADAYLAR KENDİLERİNİ TANITABİLECEK’

Sözlerine devam eden Başkan Saral, “Köy muhtarlığı ve köy ihtiyar heyeti üyeliği, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde adaylık usulü bulunmadığından seçime girecek kişiler, seçime gireceklerini belirtme ve kendilerini tanıtmakla sınırlı olarak etkinlik gösterebilecekler. Adaylık söz konusu olmadığından bu seçimlere katılmak isteyenlerin oy verme gününden önce, resimli veya kendisini yazı ile tanıtıcı nitelik taşıyan el ilanı mahiyetindeki matbuatları dağıtabilecekler. Bu seçimler için kullanılacak oy pusulaları adaylar tarafından bastırılabilecek, her türlü araçla çoğaltılabilecek veya kapalı oy verme yerinde seçmenler tarafından beyaz kağıda da yazılabilecek” dedi.

‘8 KİŞİLİK İHTİYAR HEYETİ SEÇİLECEK’

Başkan Saral, konu ile ilgili açıklamasının devamında “Muhtar ve ihtiyar heyeti üyeleri seçiminde muhtar ile o seçim çevresinden seçilmesi gereken ihtiyar heyeti üye sayısı kadar ismin birlikte yazılı olduğu oy pusulası kullanılacak, oy pusuları üzerine muhtar veya muhtar adayı, üye adayı, ihtiyar meclisi üyesi veya ihtiyar heyeti üyesi sözcükleri yazılabilecek. Mahalle ve ihtiyar heyeti üyeliği için oy pusularına önce muhtar adayının ismi, daha sonra 8 ihtiyar heyeti üye ismi yazılacak. O seçim çevresinde seçilen ihtiyar heyeti üyesinden en çok oy alandan başlamak üzere 4’ü asıl, diğer 4’ü de yedek üye olacak” dedi.

‘OY PUSULASI BEYAZ RENKTE OLACAK’

Sözlerine son veren Başkan Saral, “İsim ve soyadları aynı olan muhtar ve ihtiyar heyeti üye adlarının yanına parantez açarak içinde baba – anne isimleri, bu da aynı ise baba ve anne adının yanına doğum tarihi yazılı oy pusulaları kullanılabilecek. Seçime girecek kişiler, bastırdıkları oy pusulalarını sandık kurulun gözetiminde kapalı oy verme yerine koyabilecekleri gibi seçim gününden önce de dağıtabileceklerdir. Oy pusuları için ancak beyaz kağıt kullanılacak. Renkli kağıtlara basılmış veya yazılmış oylar geçersiz olacak. Oy pusulası üzerindeki ihtiyar heyeti üye isimlerinden seçilecek sayı 8’den fazla ise ihtiyar heyeti oyları geçersiz sayılacak, muhtara verilen oylar ise geçerli olacak. Yani ihtiyar heyetine 8’den fazla isim yazılmayacak. Muhtar adaylarının burada belirtilen tüm kurallara uyması gerekiyor” dedi.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)