KOCAMAN 2018’İ DEĞERLENDİRDİ

Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman 2018 yılının Gölcük esnafı olarak oldukça zor geçtiğini ifade ederek, 2018 yılında Gölcük’te 233 esnafın iş yapamadığı için iş yerlerini kapatmak zorunda kaldığını fakat 230 esnafın da yeni işyeri açtığını belirtti.

2018 yılının Gölcük esnafı olarak oldukça zor geçtiğini ifade eden Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman,  “2018 yılında ekonomik krizlerin meydana gelmesi ve ülkemiz üzerinde oynanan oyunlar sonrasında ekmeklerini kazanamayıp kepenklerini yani iş yerlerini kapatan 233 kişi bulunuyor. Buna nazaran 2018 yılında  ilçemizde 230 mesleğe başlayan esnaf arkadaşlarımız oldu. Sıkıntılarımız bu sene had safhadaydı. Elbette bu sıkıntıların birçoğu Suriye ve Amerika ile yaşadığımız sıkıntılar yüzünden maliyet fiyatlarına gelen aşırı zamlar oldu. %40,%50’lere varan girdi fiyatlarının olmasının yanı sıra Esnaf Kefalet Kooperatifi aracılığıyla almış oldukları kredilerin aşağı yukarı 4-4 buçuk aydır kooperatife gerekli finansın gelmemesi nedeniyle esnafımız çok büyük bir sıkıntı içerisine girdi. 2019 yılı içerisinde ki beklentilerimizin içerisinde “borç borçla ödenmez” diye düşüncemiz söz konusu ama en azından rahat bir nefes alabilmemiz için kooperatife gelen finansın arttırılması yarar sağlayacaktır diye düşünüyoruz” dedi.

ESNAFLAR MAĞDUR OLDU

Artık her yerde mesleklerini icra etmeye çalışan esnaflarımızın ruhsatları Avrupa sistemindeki gibi artık her yerde açılmamasını da özellikle önerdiğini ifade eden Kocaman, “ Bir mahallede gerekli 10 tane iş yeri varsa 11’inci dükkanın açılmaması gerekiyor. Aşırı derecede esnaf enflasyonunun olması da rekabeti getirdiğinden dolayı, bu rekabetin neticesinde de ayakta durmakta zorlanıyorlar. Aşağı yukarı  bir ayın yirmi gününü ödeme içerisinde geçiren esnaf aşırı girdi fiyatlarının son 5 ayda gelen zamlar nedeniyle gerçekten aşırı derecede mağdur olduğunu söyleyebiliriz. Faizlerin yüksek tutulması belli kesimdeki esnafımızı zaten çok zor durumda bıraktı. Şu anda inşaat sektörümüz durma noktasına geldi. İnşaat sektöründeki bu durgunluk aşağı yukarı 50-60 meslek gurubumuzda muzdarip durumda” dedi.

FAİZLERİN DÜŞMESİ GEREKİYOR

Devletin bu konuda esnafımıza destek olması ve faiz oranlarının düşürülmesi gerekiyor diyerek sözlerine devam eden Kocaman, “ Faiz oranları düşürüldüğü zaman bu sefer Dolar yükselecek. Bu konuda mutlaka kontrollerini yapıyorlardır fakat şu anda en büyük sıkıntı sıcak para konusu diyebiliriz. Esnafa verilen kredi finansmanlarının en kısa zamanda gönderilmesi ve esnaflarımıza dağıtılması lazım. Şu anda yüzlerce esnafımızın dosyası hazır ve para bekliyorlar. Ellerinde sıcak para olmadığı için kış sezonuna istedikleri gibi giriş yapamadılar. Şimdi iki üç ay sonra bahar ve yaz sezonuna geçmek için hazırlık yapacaklar. Mal alamıyorlar ve mal alamadıkları için istedikleri satışları yapamıyorlar. Buna rağmen yinede esnafımız 2018 yılı içerisinde gerçekten dimdik durmuş ve velinimeti konumundaki Gölcük halkına en iyi hizmeti sunmak için olağanüstü çaba sarf etmiştir. Şükreden bir tavır içerisinde bugüne kadar gelmiştir” dedi.

ZAM YAPMAKTAN MUTLU OLAN ESNAF YOK

Kocaman sözlerinin devamında, “2019 yılı itibariyle telkin oranlarının fazlalığı gözlemlenecek. Bunun dışında devletin son çıkarmış olduğu uygulamalar, ek KDV oranları vs. gibi konular bize tabi biraz daha yük oluyor. Geçen sene 100 Lira’ya almış olduğumuz bir malzeme bugün 170-180 Lira. Geçen sene almış olduğumuz un 70 Liraydı, bu sene 110 Lira oldu. Yani kıyafetinden içtiğimiz çaya kadar her şey zamlandı. Bu zamların sorumlusu da kesinlikle bilsinler ki kesinlikle benim esnafım değildir. Yapılan zamlara karşı onlarında uygulamak zorunda oldukları konulardır. Bu vesileyle kimse zam yaparak mutlu olduğumuzu sanmasın. Zam yapılarak mutlu olunmaz. Bize malları uygun fiyatlardan versinler, bizlerde uygun fiyatlardan satalım. Bu konuda elbette bizim ülkemizin durumu. Her yönü düşmanlarla çevrili ve zor durumda olan ülkemize biz esnaf ve sanatkarlar olarak nasıl sahip çıktıysak, gerekirse zarar etmeyi de göze almak kaydıyla, yeter ki devletimizi düşmanlardan arındıralım. Devletimize zarar gelmesin, Allah devletimize zeval vermesin. Yeter ki ülkemiz iyi olsun. Ülkemiz ve devletimiz iyi olursa mutlaka bunlar bize de yansıyacaktır diye düşünüyorum” dedi.

ESNAFA CANSUYU DESTEĞİ GEREKLİ

“2019 yılından en büyük beklentimiz esnaf ve sanatkarlarımızın rahatlıkla solunum sağlayabileceği teneffüsün yani cansuyu ile desteklenmesi, ayakta durabilmesini istiyorum. Elbette ki zorluklarımız var.  Hem terör örgütleriyle hem diğer dünya ülkeleriyle farklı düşünceler altında sıkıntılar çektirmektedirler. Fakat Türkiye çok güçlü ve hiçbir şekilde de kimseye boyun bükecek durumumuz söz konusu değil. Esnaf olarak önce devlet ve milletimiz diyoruz. Biz bu koşulda da üstümüze düşen ne görev varsa sonuna kadar yapmaya hazırız. Bu konuda de devletimizden gerekli esnekliklerin mutlaka yapılıp esnafımıza azıcıkta olsa katkı ve desteklerinin olmasını özellikle bekliyoruz.”

ESNAF AYAKTA DURMAKTA ZORLANIYOR

Ocak ayı itibariyle esnafımızın dar bir boğazdan geçeceğini ifade eden Kocaman, “ Ocak ayı itibariyle mali bir döneme girdik. Defter tasdikleri ücretleri, vergiler hepsi bu ay içerisinde ödenecek. Her ne şartta olursa olsun asıl düşüncemiz esnafın ayakta durabilmesidir. Ama maalesef görülüyor ki artık dayanılmıyor. Kira bedellerinin yüksek olması, malzeme alım fiyatlarına aşırı zam yapılması nedeniyle esnaflarımız ayakta durmakta zorluk çekiyor, bunu da gözlemliyoruz. En kısa zamanda Esnaf Kefalet Kooperatifi’ne uzun zamandır kısıtlı gelen finansmanların biraz daha arttırılmasını istiyoruz. Aksi takdirde 2019 yılında daha büyük sıkıntıları söz konusu olabilecek. Bu vesileyle 2019 yılının tüm esnaf ve sanatkarlarımız ile aile fertlerine, Gölcük halkımıza barış, huzur, kardeşlik getirmesini diliyorum. Şunun özellikle bilinmesini istiyoruz. Biz Gölcük halkı ile mutluyuz, onları seviyoruz. Gölcük’te kazan Gölcük’te harca düşüncesini söylerken de biz bunları hep ifade ettik. En zor dönemimiz olan 17 Ağustos depremi zamanını düşünsünler. O zamanda en iyi hizmeti sunmaya çalışanda Gölcük esnafıydı. Yinede Gölcük esnafı bütün zorluklara rağmen milli seferberlik ve birlik duygusu içerisinde ülkemizin huzur ve refahını ön plana gelmesi noktasında elini değil bütün vücudunu taşın altına koyabilecek cesaret ve yüreğe sahip olan bir kesimdir. Bu kesimi de mutlaka devletimiz tarafından desteklenmesi en büyük arzumuz ve dileğimizdir” dedi.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

− 9 = 1