Kadir’in Son Sözleri

Konya’da, sevgilisi Ayşe Dırla’yı (35) dövdüğü öne sürülen Özgür Duran’ı (32), engel olmak isterken kalbinden bıçaklayarak öldürdüğü gerekçesiyle tutuklu yargılanan Kadir Şeker (20), suçu haksız tahrik altında işlediği gerekçesiyle ‘kasten adam öldürme’ suçundan 12,5 yıl hapse çarptırıldı. Kadir Şeker, karar açıklanmadan mahkeme heyeti tarafından son sözü sorulduğunda, ”Yardıma ihtiyacı olan bir kadının yanına gittim. Yanlarına gittiğimde konuşuyorlardı. Bir sorun olmadığını fark edince ayrılmak istedim. Arkamdan gelip, saldırdı. Boğazımı sıkıp, nefesimi kesti. Düştük. Oradan ayrılırken yaralı olduğunun farkında değildim. Hayatını kaybettiği için çok üzgünüm” dedi. Kadir Şeker’in annesi ve babası kararı Hürriyet.com.tr’ye değerlendirdi. Anne Zeliha Şeker ‘Oğlum can kurtarmaya çalıştı, kimseyi öldürme kastı yoktu’ derken, baba Cengiz Şeker de ‘Karar duruşması öncesi Kadir aleyhinde karalama kampanyası başlatılmıştı. Bu kararı kamu vicdanı da kabul etmez, itiraz edeceğiz’ dedi.

5 Şubat akşamı, Selçuklu ilçesi Yeni İstanbul Caddesi Piri Reis Parkı’nda meydana geldi. Antalya’dan Konya’ya gelip yerleşen Ayşe Dırla ve Özgür Duran çifti arasında birlikte yaşadıkları evde tartışma çıktı. Ayşe Dırla evden çıkıp, parka geldi. Peşinden parka gelen Özgür Duran, iddiaya göre sevgilisiyle tartışmasını sürdürdü. Tesadüfen parktan geçen Kadir Şeker de kadının dövüldüğünü sanıp olaya müdahale etmek istedi. Çıkan arbedede, Şeker’in elindeki bıçak, Duran’ın kalbine isabet etti. Özgür Duran, hayatını kaybederken, tıp fakültesinde okumak için üniversite sınavına hazırlanan Kadir Şeker, gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen Şeker, çıkarıldığı mahkemece ‘kasten adam öldürme’ suçundan tutuklandı.

18 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ 

Soruşturma sonunda Kadir Şeker hakkında, ‘kasten adam öldürme’ suçundan iddianame düzenledi. İddianamede, yargılamanın ömür boyu hapis cezası istemiyle yapılması, verilecek cezanın ise tahrik indirimiyle 12 yıldan 18 yıla kadar olması talep edildi. Ayrıca, ‘yasak bıçaklar ve diğer aletlerle ilgili suçlar ve cezaları’ kapsamında 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi. Konya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Şeker hakkında Cumhuriyet Savcısı da 16 Eylül günü görülen 3’üncü duruşmada verdiği mütalaasında iddianameye bağlı kalarak suçun ağır tahrik altında işlendiğini belirterek, ‘kasten adam öldürme’ cezasının en alt sınırdan, tahrik indiriminin de en üst sınırdan verilmesi talep edildi.

KADİR ŞEKER DURUŞMAYA SALONA GELEREK KATILDI

4’üncü kez hakim karşısına çıkan ve daha önceki duruşmalara tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile katılan Kadir Şeker, bu kez salonda hazır bulundu. Her iki tarafın ailelerin de katıldığı duruşmada ilk olarak öldürülen Özgür Duran’ın, avukatları mütalaaya karşı savunma yapıp, ‘haksız tahrik uygulanacaksa’ da en alt sınırdan uygulanması gerektiğini belirtti.

Özgür Duran’ın babası Cengiz Duran da Kadir Şeker’in cezalandırılmasını talep etti.

Özgür Duran’ın annesi Mübeyyen Güner ise, ”Kadir Şeker’e soruyorum. Neden elinde bıçakla geldin oraya? Benim 8 aydır ciğerim yanıyor. Benim oğlum gaspçı değil, satıcı değil. Benim çocuğumun yuva kurma hayali vardı. Onu da Kadir Şeker elinden aldı. Oğlum 2 gün önce rüyama girdi. ‘Anne ben o çocuğa kendimi ifade edemedim. O çocuğa sor, neden bıçakla üstüme gelmiş’ dedi. En ağır cezayı almasını istiyorum” diye konuştu.

Kadir Şeker’in avukatları da mütalaaya karşı gelip, olayda kasıt olmadığını, Kadir Şeker’in şiddet görmek üzere olan bir kadına yardıma koştuğunu ve olayda da Özgür Duran’ın boynunu sıktığını belirtti.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Kadir Şeker’e ‘Kasten adam öldürme’ suçundan önce müebbet hapis cezası verdi. Ardından bu cezayı, suçu haksız tahrik altında işlediği gerekçesiyle 15 yıla indirdi. Duruşmadaki iyi halini göz önünde bulunduran mahkeme, cezayı 12,5 yıla indirdi.

KADİR ŞEKER’İN SON SÖZÜ: ÜZGÜNÜM

Konya’da, sevgilisi Ayşe Dırla’yı dövdüğü öne sürülen Özgür Duran’ı kalbinden bıçaklayarak öldürdüğü suçlamasıyla 12,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Kadir Şeker, karar açıklanmadan mahkeme heyeti tarafından son sözü sorulduğunda, ”Yardıma ihtiyacı olan bir kadının yanına gittim. Yanlarına gittiğimde konuşuyorlardı. Bir sorun olmadığını fark edince ayrılmak istedim. Arkamdan gelip, saldırdı. Boğazımı sıkıp, nefesimi kesti. Düştük. Oradan ayrılırken yaralı olduğunun farkında değildim. Hayatını kaybettiği için çok üzgünüm” dedi. Kadir Şeker’in karar açıklandıktan sonra moralinin bozuk olduğu görüldü.

AİLE: “KAMU VİCDANI KABUL ETMEZ, İTİRAZ EDECEĞİZ”

Yargılandığı davada “kasten adam öldürmek” indirimli olarak 12 yıl 6 ay hapis cezası alan Kadir Şeker’in annesi ve babası kararı Hürriyet.com.tr’ye değerlendirdi. Anne Zeliha Şeker ‘Oğlum can kurtarmaya çalıştı, kimseyi öldürme kastı yoktu’ derken, baba Cengiz Şeker de ‘Karar duruşması öncesi Kadir aleyhinde karalama kampanyası başlatılmıştı. Bu kararı kamu vicdanı da kabul etmez, itiraz edeceğiz’ dedi.

Kadir’in babası Cengiz Şeker: “Kaderimizde bu varsa çekeriz. Ben çocuğumun suçsuz olduğuna inanıyorum. Kasten adam öldürme iddiasını kesinlikle reddetmiyorum. Bu bir kaza… Ama kanun başka ise onu bilmiyoruz. Kadir eğer kasten adam öldürse ben zaten onu ellerimle mahkemeye teslim eder, cezasını çekmesini isterim. Bundan sonra istinafa gideceğiz. Hakkımızı arayacağız. Çünkü Kadir bir insanlık yaptı. İyilik yapmak kastıyla hareket etti amacı birini öldürmek veya zarar vermek değildi. Zarar gören birini kurtarmak için kendini feda etti. Karar duruşması önce Kadir aleyhine bir karalama kampanyası başlatılmıştı. Kamu vicdanı da bu karardan rahatsız olacak, buna eminim.”

Anne Zeliha Şeker: “Söyleyecek sözüm yok. Yargılama adil olmadı. Kadir bunu kesinlikle hak etmedi. Duruşmada doğru dürüst göz göze bile gelemedik. Çok üzgündü. Sadece giderken arkasından görebildim. Karşı taraf birçok asılsız şeyler söylüyor. Onlar sorgulanmıyor. Mahkeme neden böyle bir karar verdi anlayamıyorum. Oğlum orada bir can kurtarmaya çalıştı. Kadir’in bir kastı yok ki. Şahitlerin ifadeleri var. Kadir giderken Kadir’e arkadan saldırıyor. Bu halde nasıl Kadir kasten öldürmüş oluyor. Bize göre Kadir’e verilebilecek en ağır ceza verildi. Bu karara bir anlam veremedik. İtiraz edeceğiz…”

KADİR ŞEKER’İN AVUKATI: KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ

Konya’da, sevgilisi Ayşe Dırla’yı dövdüğü öne sürülen Özgür Duran’ı kalbinden bıçaklayarak öldürdüğü gerekçesiyle yargılandığı davada 12,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Kadir Şeker’in avukatı Konya Baro Başkanı Mustafa Aladağ, duruşma sonrası açıklama yaptı. Böyle bir karar beklemediklerini ifade eden Aladağ, karara itiraz için istinaf mahkemesine başvuracaklarını söyledi.

‘ÇOCUĞUM ÖLÜMÜ HAK ETMEMİŞTİ’

Özgür Duran’ın annesi Mübeyyen Güner de, ”Benim çocuğum sokak ortasında ölümü hak etmemişti. Kadına şiddet diye, kurtaracaklardı. 8 aydır ben evimde ağlarken, onlar Türkiye’yi galeyana getirip, kadına şiddete, Emine Bulut’a bağladılar. Benim çocuğumun şiddet uygulamadığını Kadir Şeker de ifadelerinde söyledi. ‘Kadına şiddet uyguladığını görmedim’ diyor. Ayşe Dırla’ya baskı yaptığımızı ve ifadesini değiştirdiğimizi söylüyorlar, asla yapmadık. Ayşe nerede bilmiyorum. Ayşe’ye buradan sesleniyorum, ‘Çık kızım doğruları söyle’. Ayşe hale ifadesini değiştirebilir” dedi.

DURAN’IN AVUKATI: VERİLEN CEZA BİZİ TATMİN ETMEDİ

Özgür Duran’ın ailesinin avukatlarından Furkan Akbulut da şunları söyledi:

”Olayın ilk başından beri kadına şiddet olmadığını belirtmiştik. Buna ilişkin raporları da sunmuştuk. Bugün mahkeme de aynı kanaatte bulundu. Özgür Duran’ın ailesi sosyal medyadan yıprandı. İstinaf aşaması olacak. Biz, elimizden geleni yapacağız.”

Avukat Metahan Uluman da, ”Verilen ceza bizi tahmin etmedi. Haksız tahrik uygulandı. Bu bizim hoşumuza gitmedi. Gereken yerlere başvuracağız. Burada hukuk savaşı veriyoruz. Aslında mağdur olduğumuzu hep belirttik. Sabıkası olan insanların adalet önünde eşit olduğunu hep söyledik” dedi.

‘ADALET YERİNİ BULDU’

Avukat Duygu Delibaş ise olayda kadına şiddetin olmadığını, karşı tarafın basını yanlış yönlendirmesiyle kamuoyu oluşturulduğunu belirterek, ”Kadına şiddet olsa, ben bir kadın olarak dosyaya girmem. Bunu mahkemede de dile getirdik. Deliller sabit, adli tıp raporu var, herhangi bir darp olmadığına dair. Adalet yerini buldu. Kamuoyundan mahkeme etkilenecek mi diye, tedirgindik. Her gün CİMER’den ‘Kadir Şeker serbest bırakılsın’ diye mektup tarzında yazılar geliyordu. Biz mahkemenin etkileneceğini düşünüyorduk. Ama bağımsız mahkemeler bundan etkilenmedi. Olması gereken karar budur” diye konuştu.

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

− 4 = 3