“İNSANLAR SAHTE MUTLULUKLAR İÇİN UYUŞTURUCUYA YÖNELİYOR”

İstanbul’da bir vakıf üniversitesinin rektörü ve psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Mutluluğun Önündeki Engeller” konulu söyleşisini gerçekleştirdi. 

Türkiye’nin en büyük kitap fuarı olan 11. Kocaeli Kitap Fuarı’nda Prof. Dr. Nevzat Tarhan, mutluluğun formülünü, mutluluğun önündeki engelleri sayarak anlattı. Prof. Dr. Tarhan, “İnsanlar o kadar yalnızlaştı ki sahte mutluluklar aramaya başladı. Bu da insanları uyuşturucuya yönlendirdi. Eğer bağımlılıkla mücadele etmek istiyorsak, insanları gerçek mutluluğa ulaştırmak zorundayız” dedi.

“SANAYİ VE OTOMOTİV DÖNEMİNİ KAYBETTİK AMA BİLİŞİMİ KAZANABİLİRİZ”

Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı’na katılan Prof. Dr. Tarhan, konuşmasına şöyle devam etti; “İnsanlarımız günümüzde daha fazla para kazanıyor ama huzur da ona bağlı olarak düşüyor. Sanayi gücü elinde olan devletler yıllarca sermayenin de gücünü elde tuttu. Artık dünyamızda sanayinin büyüklüğü değil yazılımları iyi olan devletler güçlü devlet konumuna geçti. Robotlar üretiliyor ve hayatımızın gerçeği olmaya doğru gidiyor. Sanayi dönemini kaybettik, otomotivi kaybettik ama yazılım ve bilişimi kazanabiliriz.

“İNSANLAR SAHTE MUTLULUKLAR ARIYOR”

Batıda da medeniyet krizi yaşanıyor. Örnek verecek olursak karı kocalar sıkıldım diyerek hemen boşanabiliyor ya da tatilde olan gençler, annesi babası vefat ettiğinde tatilini yarıda kesip gelmiyor. Sahte mutluluklar aranmaya başlandı. Bu da uyuşturucuya yönlendiriyor. Bağımlılıkla mücadele içinde insanları gerçek mutluluğa ulaştırmak zorundayız.”

“NORMAL BİR BEYİNLE ŞİZOFREN BEYNİ KARŞILAŞTIRDI”

İnsan beyinlerini karşılaştıran Tarhan, şizofren bir beyinle normal bir beyini gösterdikten sonra “Geçenlerde kendini mehdi olarak niteleyen bir hastamız geldi. Tedavi sonrası taburcu ederken doktorumuz bana tamamen iyileştiğini sanmıyorum dedi. Ben de bir deneme yapıyım dedim. Sorduğumuz sorular sonunda hastamız bize dönerek ‘ben mehdilikten vazgeçmedim, sağlıklı bir mehdi oldum’ deyince biz de sizin şuanda yaptığınız gibi güldük” şeklinde konuştu.

TARHAN’IN ARAŞTIRMASI GÜLÜŞMELERE NEDEN OLDU

Kadın ve erkeklerin beynini de incelediklerini belirten Tarhan’ın kadınların çikolata ve alış veriş için beyinlerini daha çok söylemesi salonda gülüşmelere yol açtı. Aşık olduğumuzda da beynimizin durumu hakkında konuşan Tarhan, “Aşk kusurları görünmez yapıyor. Çünkü beynimizin salgıladığı hormonlar bizleri sadece mutluluğa itiyor. Aşk da her zaman doğru kişiye gitmez” dedi.

“FAZLA İLGİ BEYNİNİZİ YANLIŞ YERLERE YÖNLENDİREBİLİR”

Tarhan sözlerine şöyle devam etti “Kocası olan bir kızımız bize geldi, tüpçüye aşık olduğunu söyledi. Sebebini araştırdığımızda kocasının ilgisiz tüpçünün kadına karşı ilgili olduğunu gördük. Kızımızın beyin fonksiyonları da onu yanlış yerlere gitmesini sağladı. Tedavi sonunda kızımız doğru yolu bularak ‘Ben ne saçmalıyormuşum’ dedi. Beyin fonksiyonları tekrar eski haline geldiğinde durum budur

“BATIDA HZ. MEVLANA’YI ANLATAN DERSLER KONULDU”

Digital bağımlılık yüzünden gençler, artık dışarı çıkmıyor bu tüm dünyanın ortak sorunu haline geldi. Ayrıca gençlerimizin alışveriş şekilleri de değişti, artık kıyafet almak yerine teknolojik aletler almak için paralarını biriktiriyor. Yurt dışında okutulan bir ders var. Adı pozitif psikoloji. Bu ders Hz. Mevlana’yı anlatıyor resmen ve bizim değerlerimiz ders veriliyor. Batıda bu dersler verilirken bizim varoluşumuzdan bu yana gelen değerlerimizi korumuyoruz. Batılılar bizim kaybetmeye başladığımız değerlere sahip çıkarak kendi ülkesindeki vatandaşlara aktarmaya çalışıyor. Umarım bizler de bizde zaten var olan bu değerleri tekrar hatırlamaya başlar ve çocuklarımıza aşılarız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

61 − = 60