“GÖLCÜK’TE ÇEVREYİ KATLEDECEKLER”
Gölcük’ün köylerinin yakınında kurulması düşünülen 37 adet Rüzgar Enerji Santraline karşı yürüyüşlü eylem yapıldı. Bir konuşma yapan Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ergun Uzuner, “50 metrelik yol genişliği, bir Rüzgar türbinün konduğu yerde 2500 metrekare çevresinde ağaçların kesilmesine neden olacak. 53 türbin düşünülüyorda Gölcük halkı tepki verince 37’ye düşürdüler.37 Rüzgar Türbini bu çevreye konduğu zaman buradaki ağaçlar kesilecek,çevre katledilecek’’ dedi.
Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği öncülüğünde Erikli Tepe Tabiat Parkında düzenlenen çevre mitingi gerçekleştirildi. Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği etkinliğe çevrecilerin yanı sıra Bursa Doğader Dernek Başkanı Caner Gökbayrak, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katılarak destel oldu.
“DOĞAL YAŞAM TARİHE KARIŞACAK”
RES’lere karşı, Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin öncülüğünde, Erikli Tepe Tabiaat Parkında düzenlenen yürüyüş sonrası konuşma yapan Başkan Ergün Uzuner “Bizler Kocaeli’nin Gölcük ilçesinin, dağ köylerinin vatandaşlarıyız. Yaşadığımız bölge Samanlı Dağlarının mükemmel ormanlık coğrafyasında kurulmuş, halen doğal yaşamın sürdüğü, şehir hayatının keşmekeşinden uzak, şirin yerleşim yerleridir. Bizler atalarımızdan devraldığımız doğal ve kültürel mirası koruyarak, yaşam sürmeye çalışan, vatanına, milletine bağlı, kanun ve nizamlara saygılı, doğayla barışık yaşayan yurttaşlarız ve bu mirasımızı çocuklarımıza, torunlarımıza da devretmek istiyoruz.Bu proje gerçekleştirildiğinde, türbinlerin kurulumunu ve enerji nakil hatları için ormanlarımız paramparça edilecek, kalanlarda bu kadar çok türbinin bir arada bulunması nedeniyle ekosistemin bozulması sonucu yok olup gidecektir. Eşsiz doğası nedeniyle organik üretim ve eko turizm konusunda çok büyük potansiyele sahip olan yöremiz marka değerini tümüyle yok yitirecek, yüzlerce yıldır süren doğal yaşam geleneğimiz tarihe karışacaktır”dedi.
2500 M2 ALANDAKİ AĞAÇLAR KESİLECEK
Uzuner’in ardından konuşma yapan Nüzhetiye Mahallesi Muhtarı Mehmet Sertoğlu, tepkisini dile getirerek; ‘’Bizler enerjiye karşı değiliz. Fakat yer seçimi yanlış olduğundan dolayı protesto ediyoruz. Santrallerin yapıldığı alana ulaşım sağlamak için yollar yapılacak.Bu yolların genişliği en az 50 metre olacak. Virajlı bölgelerde yapılacak yollarda ormanın yok edilmesi anlamına geliyor. 25-30 metre mesafede, 50 metre genişliğinde orman alanı katledilecek. Yaban hayatı yok edilecek. Bitki çeşitleri yok edilecek. 50 metrelik yol genişliği, bir Rüzgar türbinün konduğu yerde 2500 metrekare çevresinde ağaçların kesilmesine neden olacak. 53 türbin düşünülüyorda Gölcük halkı tepki verince 37’ye düşürdüler.37 Rüzgar Türbini bu çevreye konduğu zaman buradaki ağaçlar kesilecek,çevre katledilecek’’ dedi.
Nüzheyiye köyü muhtarı Sertoğlu konuşmasının devamında Rüzgar Enerji santralinin zaraları madde madde anlattı.
RES’in zararları;
1) Her Türbin için,2.500 m2 Alanın kesilmesi.
2) ‘lsı Artışı ve çevresinde ki su kaynaklarının kuruması.
3) Türbülans nedeniyle Göçmen kuşları ve arıların yön bulmaları şaşıracaklardır. Bu nedenle ölümlerine ve arı neslinin bölgemizde yok edilecektir.
4) Yaban hayatı olumsuz etkileyip yaban hayvanlarının yaşam alanlarını terk etmelerine neden olacaktır.
5) Flora çeşitliğinin çok yoğun olduğunu bu bölgelerde ekolojik yapı değişikliğinden bitkilerin yok olmasına sebep olacaktır.
6) Türbinlerin kurulacağı alana ulaşımı sağlamak için asırlık orman ağaçları kesilip yollar yapılacaktır. Ayrıca enerji isalle hattı için kilometrelerce ağaçlar kesilip orman katliamına sebep olacaktır.
7) Yerleşim yerlerine yakın alanlarda kurulan türbinlerden dolayı ihsan sağlığını etkileyip rüzgar sendromu hastalığına neden olacaktır. Örneğin; Uykusuzluk, baş ağrısı ,Kulak çınlaması Tansiyon yükselmesi gibi hastalıklara sebep olacaktır.
8) Sanayi bölgesi olan Kocaeli’nin temiz hava alma stres atama doğa yürüyüşü yapma orman alanlarının yok edilmesine karşıyız
9) Dağ ,Doğa Turizminin yok edilmesine çalışılmaktadır.
10) En kötüsü daha önce ki örneklerden anlandığımıza göre türbinlerin yangına sebep olacağından ormanların tamamen yok olmasına neden olacaktır.
MAKİLİK ALANDA TÜRBİN KURULSUN
Bursa Doğader Başkanı Caner Gökbayrak “bölgemizde çevre duyarlılığı gösteren herekese teşekkür ederim.Doğader olarak Bursa’da Res’e karşı gelmiş 137 Rüzgar Türbini yapılması planlanan proje her tepki sonrası rakamlar düşürülmüştür. Bu gün 53 diye yola çıktılar,tepki verilince muhtarımın dediği gibi 37’ye düştüler. Hepimiz biliyoruz ki bu proje onaylanır ve uygulanırsa hedefledikleri 137 Rüzgar Türbini zamanla konuşlanacaktır. Bu da demek oluyorki bu coğrafyada ormanlık alan kalmayacak,doğa katledilecektir. O yüzdenmakilik alanda Rüzgar Türbini olsun diye ısrar ediyoruz”dedi.