“GÖLCÜK’E ÜNİVERSİTE İSTİYORUZ”

Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili ve Gölcük Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman ve Yönetimi dün Esnaf Odası’nda, esnafların talebi olan Gölcük’e Üniversite yapılmasını istiyoruz dedi.

Esnafım, “Gölcük ilçe merkezi her geçen gün tenhalaşıyor, yalnızlaşıyor. Esnaf olarak canlılık istiyoruz, hareket istiyoruz. Eski Sanayi Sitesi alanı içerisinde önümüzdeki süreçte yıkılacak olan Gölcük Otogar alanına üniversiteye bağlı 4 yıllık fakülte kurulmasını istiyoruz” diyor ve sesini her platformda da duyuruyor.

‘ÜLKEMİZDE ÜNİVERSİTESİ OLMAYAN KENT KALMADI’

Kocaman, Üniversitelerin kentlerde sosyo-ekonomik açıdan canlılık yarattığı ve kentlerin gelişimine katkıda bulundukları ileri sürülmektedir. Ülkemizde de yakın dönemde ardı ardına açılan üniversitelerle birlikte üniversitesi olmayan kent kalmamıştır. Üniversiteler kentleri canlandırma açısından, oranı değişmekle birlikte; özellikle kent dışından gelen öğrenci ve personelin etkisiyle kentlerde üniversitelerin etkisi belirgin olarak hissedilmektedir.

Söz konusu beklentiler 4 ana başlık altında sıralanmaktadır: Bölgesel gelir, bölge ekonomik yapısı ve işgücü hareketliliğinde iyileşme sağlanması gibi ekonomik beklentiler; konut, sağlık olanakları, iletişim ve taşımacılıkta iyileşme gibi sosyal ve fiziksel altyapı beklentileri; kültürel etkinliklerin artması, yaşam kalitesinin iyileşmesi gibi sosyal ve kültürel beklentiler; eğitime katılma oranında artış, doğum, ölüm oranında değişme, göçün azalması gibi eğitimsel ve demografik beklentilerdir.

Bölge ekonomisine büyük katkı sağlar
Üniversiteler, bulunduğu kent ve bölge için insan kaynakları, bilgi, eğitim, iş ve sosyal hizmetler konusunda önemli kurumlardır. Bununla beraber üniversiteler, hem yaptığı harcamalar hem de istihdam ettiği personel ve sahip olduğu öğrenci dinamiği sayesinde bölge ekonomisine de büyük katkılar sağlayabilmektedir. Gerek üniversitelerde çalışan personelin gerekse öğrencilerin sosyal yaşantılarını devam ettirebilmeleri açısından yapmış oldukları harcamalar, kent ekonomisinde büyük öneme sahiptir. Ayrıca üniversiteler, kuruldukları kentin ve bölgenin sanayi kuruluşlarıyla işbirliği yaparak sahip oldukları bilgi birikimini sanayi kesimine aktarıp daha etkin ve verimli olmaları için önemli katkılar sağlamaktadırlar. Özet olarak Türkiye’de üniversiteler, kentlerin nüfus, ekonomik ve sosyal yapılarında yarattığı değişimleri ön plana çıkarmaktadır.

“GÖLCÜK ESNAF VE SANATKARLAR ODASI OLARAK HER TÜRLÜ SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ”

Bu konumda, son günlerde basında konu ile alakalı halktan gelen demeçlerinin haklılık payı olduğunu düşünüyor ve bu düşünceyi destekliyoruz. Üç beş kişinin yaptığı yorumu genele yaymıyoruz fakat haberlerde esnaflarımıza yönelik olarak yapılan kötü yorumları esefle kınıyoruz. Depremden sonra herkes Gölcük’ten kaçarken ışıklarını yakanlar esnaflarımızdı. Esnafa yapılan edep dışı yorumları kabul etmiyoruz. 17 Ağustos depremi sonrası ilçemiz Gölcük, kuzey ve güney bölgesine ayrılmış, ticaret ve yaşam net şekilde olumsuz etkilenmiştir. Bu vesile ile kentimizin Kocaeli il merkezine araç ile 10 dakikalık mesafede olması, sosyal alanların azlığı, halkımızın dışarı kaçmasına neden olmaktadır. İnsanların cazibesini çekecek alanlar ne kadar olursa insanlar o yere haklı olarak giderler. Dolayısıyla kentin ticaretini, sosyo-ekonomik katkısını net bir şekilde gösterecek projeleri ortaya koymamız ve yetkililerle paylaşmamızın yararlı olacağını düşünmekteyiz. Bu konumda, kentimize üniversitenin yapılması ilçemiz için büyük katkı sağlayacak, kuzey-güney ayrımını bitirecektir. 40 ilden fazla nüfusa sahip ilçemizin parlamasına katkı verecektir diye düşünüyoruz. Bu konumda Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak her türlü sorumluluk almaya hazırız. Kamuoyuna arz ederiz” dedi.

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

5 + = 12