GÖLCÜK BELEDİYESİ VE KIZILAY’DAN KÖK HÜCRE BAĞIŞI KAMPANYASI

 

Gölcük Belediyesi ve Kızılay işbirliğiyle Gölcük Belediyesi Hizmet Binası’nda Pazartesi günü “Kök Hücre Bağışı Kampanyası” düzenlenecek.

Gölcük Belediyesi ve Kızılay işbirliğiyle Gölcük Belediyesi Hizmet Binası’nda Pazartesi günü saat 09.00’dan 17.30’a kadar, “Kök Hücre Bağışı” kampanyası düzenlenecek. Kök Hücre Bağışı ile ilgili ayrıntılı bilgiyi aşağıda okuyabilirsiniz. Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer tüm Gölcüklüleri “Kök Hücre Bağışı” için Gölcük Belediyesi Hizmet Binası’na davet etti.

Kök hücre bağışına ilişkin 10 soru ve cevapları şöyle;

1- Kimler kök hücre bağışında bulunabilir?
18-50 yaşlarında sağlıklı her birey kök hücre bağışında bulunabiliyor.

2- Nerelerde kök hücre bağışı yapılabilir?
Gönüllü verici merkezi ve sabit kan alma merkezlerinde kök hücre bağışı için numune verilebilir.

3- Bağış için ilk adım nedir?
Kök hücre bağışı için başvurulduğunda, bilgilendirme ve onam formundaki kişisel bilgilerin eksiksiz cevaplanarak imzalanması isteniyor. Daha sonra bulaşıcı hastalıklar açısından serolojik testlerin çalışılması ve kan grubu belirlenmesi, doku tiplemesi yapılabilmesi için 3 tüp kan numunesi alınıyor.

4- Kök hücreler bağışçıdan nasıl alınıyor?
Bağış için damarlarda dolaşan kan kullanılabiliyor. Kemik iliğini uyaran ilaçlar verildikten sonra hücre sayısının artması sağlanıyor. Hücre sayısı istenen düzeye ulaştıktan sonra özel cihazlar ile hücreler kandan toplanıyor. İşlem yaklaşık 4-6 saat sürüyor.

5- Bağışla donörün ilik hücreleri eksiliyor mu?
Kök hücreler devamlı yenilenebildiği için eksilen hücre sayısı belirli bir süre içerisinde yeniden eski sayısına ulaşıyor.

6- Doku eşleşmesi durumunda ikinci bağış için ne kadar süre geçmeli?
İlk bağıştan sonra hücre sayısının yeterli sayıya ulaşması için 3 aylık süre yeterli oluyor. Bu süreden sonra yeniden bağış yapılabiliyor.

7- Bağış için numune verildikten sonra başka ne yapmak gerekiyor?
Kök hücre bağışçısı adayı olmak için verilen numune ile bekleme süreci başlıyor. Bir hasta ile uyum gerçekleştiğinde iletişime geçilerek bağışçıya ulaşılıyor.

8- Hastanın kimliği bağışçı ile paylaşılıyor mu?
Kurallar gereği, tüm dünyada olduğu gibi 2 yıl boyunca nakil yapılan hastaların kimlik bilgileri gizli tutuluyor. Bu süre sonunda hasta ve bağışçı rıza göstermesi durumunda iletişime geçilmesine izin veriliyor.

9- Bağış süreci ne kadar sürüyor?
Ortalama bağış süreci 4 ila 6 haftalık bir zaman aralığında gerçekleştiriliyor. Bu sürede bilgilendirme görüşmeleri, doku uyumu doğrulama testleri, sağlık muayenesi ve tetkikler yapılıyor.

10- Kök hücre tedavisi uygulanan hastalıklar neler?
Kemik iliği kanserleri, Lenfomalar, Çeşitli organ kanserleri, Kemik iliğinin yetersiz çalıştığı veya çalışmadığı durumlar, Kalıtsal anemiler, İmmün yetersizlikler, Kalıtsal metabolik hastalıklar.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

46 − = 44