Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın gözü kulağı bu haberde

EYT son dakika haberleri yakından takip edilmeye devam ediyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın gözü kulağı Hükümet cephesinden gelecek açıklamalarda. Konu ile ilgili Başkan Recep Tayyip Erdoğan 16 Ekim tarihinde yaptığı açıklamada dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emekliliğin olmadığını belirtmişti. Başkan Erdoğan, “Emeklilikte yaşa takılanlar kampanyası siyasi bir ranta dönüştürülmemelidir.” demişti. Konu ile ilgili 6 Şubat’ta Hazine ve Maliye Bakanı da bir açıklama yaptı. Bakan Albayrak, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusuna “EYT konusu ile ilgili bu hükümetin cevabı ortada. Çok basit yaklaşmak doğru değil. Gündemimizde yok” demişti. İşte EYT ile ilgili son gelişmeler

EYT’de bugün yeni gelişmenin olup olmadığı merak konusu. EYT son dakika haberleri vatandaşlar tarafından 2019 yılında da yakından takip ediliyor. Hükümet tarafından konu ile ilgili son açıklama 6 Şubat tarihinde Hazine Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yapıldı. Bakan Albayrak konuşmasında hükümetin konu ile tavrının ortada olduğunu ve gündemde olmadığını belirtti. Daha önce Başkan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, “Göz göre göre Sosyal güvenlik sistemimizi yeni bir batağın içine neden sürükleyelim.” demişti ve dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emekliliğin olmadığını vurgulamıştı.

EYT SON DAKİKA GELİŞMELERİ

6 Şubat’ta Bakan Albayrak, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda bir düzenleme yapıyıp yapılmayacağı sorusuna “EYT konusu ile ilgili bu hükümetin cevabı ortada. Çok basit yaklaşmak doğru değil. Gündemimizde yok” yanıtını verdi.

BAKAN SELÇUK’TAN YENİ AÇIKLAMA

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, gündemdeki konulara yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

(Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme) Gündemimizde yok şu anda. Çocuklarımızın geleceği için gündemimizde yok esasında.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “emeklilikte yaşa takınlarla” ilgili bir çalışmanın gündemlerinde olmadığını belirtti. Selçuk, bir kavram karmaşası olduğunu, yaş sınırının emekli olabilmek için gerekli şartlar arasında yer aldığını söyledi. “Emeklilikte yaşa takılma”nın yanlış bir kavramsallaştırma olduğunu çünkü emekliliğin olmazsa olmazının belirli bir yaşı tamamlama olduğunu dile getiren Selçuk, “Dünyada emeklilik için bir yaş sınırı mevcut” dedi. Genel Kurulda soru cevap kısmına geçilince Çalışma Bakanı ısrarlı EYT sorularına cevap verdi.”Emeklilikte yaşa takılanlarda yanlış algılama var.” diyen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “emeklilikte yaşa takınlarla” ilgili bir çalışmanın gündemlerinde olmadığını söyledi. Selçuk, bir kavram karmaşası olduğunu, yaş sınırının emekli olabilmek için gerekli şartlar arasında yer aldığını dile getirdi. “Emeklilikte yaşa takılma”nın yanlış bir kavramsallaştırma olduğunu çünkü emekliliğin olmazsa olmazının belirli bir yaşı tamamlama olduğunu dile getiren Selçuk, “Dünyada emeklilik için bir yaş sınırı mevcut.” demişti.

Genel Kurulda soru cevap kısmına geçilince Çalışma Bakanı ısrarlı EYT sorularına cevap verdi. “Emeklilikte yaşa takılanlarda yanlış algılama var”. diyen Bakan Selçuk, “EYT yanlış bir kavramdır, Emeklilikte yaş olmazsa olmaz bir kavramdır. Yaş şartı emeklilikte 1999 yılında geldi. Bunu da AK Parti getirmedi. ” ifadelerini kullanmıştı.

NUMAN KURTULMUŞ’TAN EYT AÇIKLAMASI

EYT açıklaması – “O konu kapanmıştır. Bugünkü şartlarda Türkiye’nin kaldırabileceği bir yük değil.”

 

BAŞKAN ERDOĞAN’DAN EYT AÇIKLAMASI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, konuya dair geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada; “Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur.” demişti.

Sosyal güvenlik mevzuatına göre emekli olabilmek için sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş olarak 3 ayrı hususa bakılması gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, “Emeklilik için 1999 yılına kadar yalnızca hizmet süresi ve prim ödeme gün sayısı yeterliydi. Bu tarihte yapılan bir düzenlemeyle kademeli olarak yaş şartı da getirildi. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında yürütülen kampanyanın özünde işte bu uygulama vardır.” değerlendirmesinde bulunmuştu

Başkan Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları:

* Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz. Ama siyasette bu yol açıktır. Bilindiği gibi ülkemizdeki sosyal güvenlik mevzuatına göre 3 ayrı hususa bakılması gerekiyor.

* Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar adıyla yürütülen bir kampanya var. Hatta bunun için bir dernek dahi kurulan bir dernek dahi var.

* Dünyanın hiç bir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 48 yaşında emekli olan bir kişi dahi yaklaşık 30 yıl sistemde kalacaktır. Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52’dir.

* 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz.

* Bu teklifin yıllık maliyeti 750 milyar liraya ulaşıyor. Biz ekonomide bir ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı? Ben bunu milletimize soruyorum.

* Ekonomik savaşın verildiği dönemde, bir tarafta fırsatçılar türedi, diğer taraftan da bunlar türedi. Böyle bir şey olamaz, buna adalet, hak denmez.

* Ayrıca tüm emeklilerimize Ramazan ve kurban Bayramlarında ikramiye veriyoruz. Ülkemizin imkanları arttıkça emeklilerimizin de durumunu iyileştireceğiz.

* Emeklilikte yaşa takılanlar kampanyası siyasi bir ranta dönüştürülmemelidir.

* Bugün emeklilikte yaşa takılanlar diyerek kampanya yürütenlerin bir bölümü resmi ya da gayri resmi olarak çalışmaya devam edecektir. Hakikat buyken göz göre göre Sosyal güvenlik sistemimizi yeni bir batağın içine neden sürükleyelim.

(KAYNAK : AKŞAM)

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

52 − = 47