BAŞKAN TURAN’DAN ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

 

 

 

 

 

 

 

Gölcük Erzurumlular Derneği Başkanı Muhammet Turan hemşehri dernekçiliği konusunda çok önemli açıklamalar yaptı. Turan açıklamasında, “Hemşehri dernekçiliği noktasında çok büyük eksikliklerimiz var. Öncelikle birçok hemşehri derneği dernekçilik adı altında “mikro milliyetçilik” yapmayı bırakmalıdır. Derneklerin asli görevi bu değildir. Bunun yanında ben mevcut mevzuata göre yarın 7 kişiyi bir araya getirip il derneği kurabilirim. Buna yasal bir düzenlenme getirilmeli” dedi.

 

 

 

 

Gölcük Erzurumlular Derneği Başkanı Muhammet Turan, hemşehri dernekçiliği ile ilgili hangi düzenlemeler yapılmalı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Turan yaptığı açıklamada: “Öncelikle şunu ifade etmeliyim. Hemşehri dernekçiliği noktasında çok büyük eksikliklerimiz var. Öncelikle birçok hemşehri derneği, dernekçilik adı altında “mikro milliyetçilik” yapmayı bırakmalıdır. Oysa hemşehri derneklerinin yapması gereken, doğmuş oldukları yörelerdeki yemek, oyun, gelenek, görenek yani kültürlerini bir sonra ki nesle aktarmak olmalıdır. Hemşehri dernekçiliğin aslı budur. Bunun dışında demokratik ülkelerde sivil toplum kuruluşları demokrasinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Sivil toplum kuruluşları gerek yerelde, gerek genelde yaşadığı topluma büyük katkılar sağlamalıdır. Hangi dernek adı altında görev yapıyorsak yapalım mutlaka hakkını vererek yapmamız gerekiyor” dedi.

SİSTEMDE BOZUKLUK VE KOPUKLUK VAR

Başkan Turan açıklamasının devamında ise, “Hemşehri dernekçiliğin deki en büyük sorunlardan biri ise gerekli bir hiyerarşik yapının olmayışı. Temsil ettiği il veya ilçe bazında mutlaka belirli bir temsili kabiliyetinin olması gerekiyor. Ben mevcut mevzuata göre yarın 7 kişiyi bir araya getirip il derneği kurabilirim. Bunun için dernekler masası benden ne üye sayısı, ne de hangi ili temsil ettiğime dair bir bilgi talep ediyor. Bu da sistemdeki bozukluğu ve kopukluğu göstermektedir. Eğer bir ili temsil eden hemşehri derneği kurulacaksa tüm ilçelerde ve belli bir sayıda mutlaka üye sayısına sahip olması gereklidir. Yine bunun altında da ilçe hemşehri dernekleri kurulabilir. Bu da temsil açısından düzgün bir hiyerarşik yapı olmuştur, herkes istediği gibi dernek kuramaz” diyerek sözlerini bitirdi.

 

 

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

31 + = 41