BAŞKAN SEZER’DEN KAN BAĞIŞINA DAVET

Gölcük Belediyesi ve Kızılay iş birliğiyle; Gölcük Belediyesi Hizmet Binası’nda 2 gün süreyle, saat 10.00’dan 17.30’a kadar, “Kan Bağışı” kampanyası düzenleniyor. Kan bağışı kampanyasına, belediye personeli ve vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

KAN BAĞIŞINDA BULUNMANIN ÖNEMİ İKİ KAT ARTMIŞTIR

Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer yaptığı açıklamada: Gölcük Belediyesi ve Kızılay Gölcük Şubesi iş birliğiyle, Saat 10:00 ile 17.00 saatleri arasında, Gölcük Belediyesi Hizmet Binası’nda, iki gün süreyle Kan Bağışı Kampanyası düzenliyoruz. Korona Virüs Salgını nedeniyle kan stoklarında yaşanan azalma, kan bağışı yapmanın önemini iki kat arttırmıştır. Siz değerli hemşehrilerimi kan bağışı yapmaya davet ediyorum” dedi.KAN BAĞIŞI YAPMANIN KAN VEREN İÇİN FAYDALARI NELER?Kan vermeden önce, sorgulama formuna verilen sağlığımızla ilgili bilgiler, boy, kilo, tansiyon, nabız, vücut sıcaklığı yanı sıra, kan grubu, kan sayımı (hemoglobin) ve serolojik tarama testleri ölçüldüğünden, mini bir Check-up da yapılmış olur.

Kan verince, kan yapan doku ve organlar uyarılarak, yeni kan yapmaya sevk edilir; böylece kan hücreleriniz yenilenmiş olur.

Düzenli kan veren kişinin, kalp krizi geçirme riskinin azaldığı yönünde araştırmalar bulunmaktadır.

Özellikle bacaklarda olmak üzere damar hastalıklarını engellediği, bazı komplikasyonları önleyebileceği düşünülmektedir.

Karaciğer, akciğer, kalın bağırsak gibi bazı kanserlerin gelişme riskini azalttığı yönünde çalışmalar devam etmektedir. Bu konuda, vücuttan kan verme ile kan demirinin uzaklaştırılması, hücreler için zararlı oksidatif ajanlara karşı vücut direncinin artışının, etkili olduğu gösterilmeye çalışılmaktadır.

Kan kolesterol, trigliserid, şeker ve üre, kreatinin, ürik asit gibi metabolit düzeylerinin normalleşmesine olumlu etkisi olduğu, böylece metabolik hastalıkların da kontrol altında tutulmasına yardımcı olabileceği ileri sürülmektedir.

Bir ünite kan bağışı ile birkaç hastaya yardım etme düşüncesi, insanı mutlu eder, psikolojik olarak rahatlatır. Kendi ihtiyacı olduğunda da kan bağışlayacak gönüllerin olacağına ümidi artar.

KAN BAĞIŞI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELER?

Kan verme işleminden sonra hemen ayağa kalkmayıp, 5-10 dakika istirahat edin.

İstirahat sonrası yapılacak ikramları ve görevlinin önerilerini dikkate alın.

Sigara içiyorsanız, kan bağışından sonra 1 saate kadar içmeyin.

Kan verdiğiniz kolunuzla birkaç saat ağır şeyler taşımayın.

Bağıştan sonraki 5-6 saat hamam, sauna gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunmayın.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

2 + 8 =