AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ UZMANI ESER TUTUŞ’LA ÖZEL RÖPORTAJ

 

 

 

 

Her sektörde olduğu gibi ağız ve diş sağlığında da  birçok uzmana ihtiyaç vardır. Bölgemizdeki uzman sayısı, ihtiyacı tam karşılayamamaktadır. Bu açığı kapatmak için Özel Turkuaz Dişevi, kadrosunu her geçen gün güçlendirmektedir. Özel Turkuaz Dişevi’nde hasta kabulüne başlayan Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Eser TUTUŞ’la, kendi  uzmanlık alanı ile ilgili kısa bir ropörtaj yaptık.

 

Uzman Dr. Eser TUTUŞ kimdir?

 

İstanbul/ Fatih doğumluyum. Eminönü Cibali Lisesi’ni bitirdikten sonra, İstanbul  Üniversitesi Çapa  Diş Hekimliği Fakültesi’nde eğitime başladım. 2012 yılında mezun olduktan sonra  Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başlayıp 2017 yılında  Uzmanlık eğitimimi tamamladım.

 

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi hangi problemlerle ilgilenir?

Gömülü, komplike veya sürmüş dişlerin çekimleri,

Dental implant uygulamaları

Çene eklemi hastalıklarının tıbbi ve cerrahi tedavileri

Çenelerde oluşan kistik ve tümöral oluşumların cerrahi tedavileri

Çene ve yüz bölgesinde oluşan kırıkların tedavileri

Ağız, çene ve yüz bölgesinde estetik ve fonksiyonel bozukluklara neden olan deformitelerin cerrahi yöntemlerle düzeltilmesi (Ortognatik cerrahi)

 

İMPLANT NEDİR?

 

Dental implant, vida formunda titanyumdan üretilen, çene kemiği içerisine yerleştirilip güvenli bir diş kökü görevini üstlenen bir materyaldir. Dişsiz alanlarda yandaki dişleri küçültüp zarar vermeden, yeni diş yapımına olanak sağlayan ideal bir tedavi şeklidir. Her durumda çene kemiği, implant tedavisi için uygun olmayabilir. Böyle durumlarda greft dediğimiz kemik tozları kullanılarak, yeterli kemiği olmayan hastalar için de implant tedavisi uygulanabilir hale getirilir.

 

2) Gömülü diş nedir?

Doğal sürme zamanları geldiği halde; çene kemiği içinde kalıp normal konumunu alamayan dişlere, gömülü dişler adı verilir. En sık olarak 20 yaş dişleri gömülü kalmaktadır. Gömülü dişler çene kemiğinde yer olmadığı için dişlere baskı uygular ve ön dişlerde sıkışmaya ve çapraşıklığa neden olur. Gömülü dişlerin etrafında enfeksiyon gelişebilir; sonrasında  kist ve tümör oluşabilir. Bu nedenle çene cerrahisi uzmanı tarafından muayene edilip çekilip çekilmeyeceğine karar verilir; gerek görülürse operasyon gerçekleştirilir.

 

 

3) Çene eklemi rahatsızlıkları nasıl gelişir?

Çene eklemi rahatsızlığı daha çok genç ve orta yaşlarda görülen bir rahatsızlıktır. Bu sorun baş, kulak,çene-yüz ağrıları, kulak çınlaması, çene ekleminden ses gelmesi, ağız açmada kısıtlılık, ağrı veya kaymalar şeklinde belirtilerle kendini gösterir. Diş sıkma, gıcrdatması olan hastalarda gece plağı yapılarak ya da daha ileri eklem sorunlarında  eklem içi yıkama (artrosentez) gibi uygulamalarla tedavi edilebilmektedir.

 

4) Ortognatik cerrahi nedir?

Çenelere ilişkin şekil bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olan cerrahi bir yöntemdir. Çeneler birbirleriyle veya dişler çenelerle uyumlu olmadığında ihtiyaç duyulabilen bir tekniktir. Bu tedavide Ortodontist ve Çene CerrahI birlikte çalışırlar. Dişler ortodontik olarak düzeltilir ve sonrasında çeneler cerrahi olarak yeniden konumlandırılır. Bu işlemler, sadece yüz görünümünü geliştirmekle kalmayıp, ayrıca dişlerin birbiriyle uyumunu ve düzgün fonksiyon görmesini de sağlar. Bu şekilde hasta daha rahat çiğneyebilir ve konuşabilir. Başka bir deyimle hem estetik hem de fonksiyonel bir iyileşme sağlar.

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)