Çam Kese Böceği ile mücadele ediliyor

Büyükşehir Belediyesi, ağaçlarda tahribat ve hacim kaybına neden olan Çam Kese böceği ile mücadele ediyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ağaçların en büyük zararlılarından biri olan Çam Kese böceği ile mücadeleye başladı. Ağaçlara ciddi zarar veren ve insanlarda ise alerjik reaksiyonlara yol açan bu canlı türü için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü ile Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekiplerince tüm ilçelerde çalışma yapıyor.

İNSANDA ALERJİK REAKSİYONA NEDEN OLUYOR

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Veteriner Şube Müdürlüğü ile Park, Bahçe ve Yeşil alanlar Dairesi Başkanlığı ekiplerince Çam Kese böceği ile mücadele 5 yıldır aralıksız sürüyor. Şubat ayı sonrasında çam ağaçlarının yoğun olduğu bölgelerde görülen Çam Kese böceği pamuğu ağaçlara ciddi zararlar veriyor. Yürüyüş rotalarında sıkça bulunan ağaçlar arasında bulunan böcekler, dokunulması halinde insanlarda alerjik reaksiyonlara neden oluyor.

TIRTIL OLMADAN PAMUKLAR TOPLANIYOR
Çam Kese böceği, çam ağaçlarında tahribata ve hacim kaybına neden oluyor. Çam ağaçlarının keselerinden çıkan tırtıllar, ağaçlardan inerek kendisini toprağa gömüyor. Toprağa gömülen tırtılın pupa evresi 4 yılda tamamlanıyor. Bu yüzden bir bölgede etkin bir Çam Kese böceği mücadelesinin yapılabilmesi için en az 4 yıl aynı çalışmanın sürdürülebilmesi gerekiyor. Çam Kese böceği aslında bir kelebek türü. Bu kelebeğin ülkemizde orman zararlısı böcekleri arasında yer aldığı bilinmekte. Şubat ve Mart aylarında keseler açılıp tırtıllar ağaçtan inmeden toplanması gerekiyor.

ŞİKAYET ORANLARI AZALDI

5 sene öncesinde Çam Kese tırtılına karşı Kocaeli’de hem vatandaşın talepleri doğrultusunda hem de uzman ekiplerin saha taramaları sonucunda 80 mahallede yaklaşık binin üzerinde şikayet alınıyordu. Bu kapsamda 5 bine yakın ağaca mekanik uygulama başlatıldı. Bu uygulama ile birlikte Çam Kese tırtılı şikâyet oranlarının sıfıra indiğini gözleniyor.

 KİMYASAL İLAÇ KULLANILMIYOR

Ağaçların en büyük zararlılarından biri olan Çam Kese böceği ile mücadele mekanik uygulama ile yapılıyor. Uygulama sırasında hiçbir kimyasal madde kullanılmıyor. Çam kese tırtılı mücadelesindeki amaç, çocuklarda meydana gelebilecek alerjik durumları engellenmek ve ayrıca çam ağaçlarının kurumasını önlemek. Mekanik mücadele yapılmadığı takdirde çam ağaçlarının birkaç yıl içinde yaşamlarının son bulabiliyor. bu mücadele ile ağaçların ömrü uzatılıp, insanlarda görülebilecek alerjik reaksiyonların önüne geçiliyor.

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)