1 Mart Şehitleri anıldı

Gölcük’de 1 Mart 1958 tarihinde içinde çoğu öğrenci 600’e yakın yolcusuyla İzmit İskelesi’nden hareket ettikten bir süre sonra fırtınaya yakalanarak batan Üsküdar Vapuru’nda hayatını kaybeden 392 kişi için Gölcük’te anma etkinlikleri yapıldı.

61 yıl dönümünde Gölcük 1 Mart Şehitliğinde düzenlenen törene Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, İlçe Jandarma Komutanı Burçak Kırca, İlçe Müftüsü İlyas Öztel, Siyasi parti İlçe Başkan ve yöneticileri Belediye Başkan Adayları, Gölcük Mesleki Eğitim Denizcilik Lisesi, Gölcük Barbaros Hayrettin Anadolu Lisesi, Hacı Halit Erkut Anadolu Lisesi öğrencileri ve şehit yakınları katıldılar.

ACILAR UNUTULMADI

Anma programında saygı duruşu istiklal marşının ardından Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş ve Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş tarafından 1 Mart Üsküdar Vapurun Şehit anıtına çelenklerini koydular, daha sonra Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş’in açılış konuşması yaptı. Ellibeş “Acıların taze olduğunu ve unutulmadığını söyleyen Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, “Bundan 61 yıl önce Üsküdar Vapurumuz fırtına sonucu denize batmış ve 400’e yakın insanımız şehit olmuştu. Önemli bir kısmı Körfez’in güney yakasında Gölcük ve Karamürsel bölgesinde bir lise olmadığı için öğrenciler İzmit’e gidiyordu o dönemde. Şehitlerimiz adına her yıl anma etkinliği düzenliyoruz. Bu sene çok farklı bir etkinlik yapıldı. Dalgıçlarımız şehitlerimiz anısına denize daldılar. Denizin dibine plaket bıraktılar. Acılar taptaze unutulması mümkün değil. Gelecek nesillere yaşadığımız bu acı olaydan bir ders çıkartılması şeklinde bir mesaj verilmesini de sağlamış olduk” dedi.

ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUZ

Başkan Ellibeş’in konuşmasından sonra Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş konuştu Altıntaş yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi Altıntaş “Türk denizcilik tarihinin en büyük facialarından biri olarak tarihe geçen faciada 600 yolcusuyla İzmit İskelesi’nden hareket eden Üsküdar Vapuru, fırtınaya dayanamayarak battı. Çoğunluğu lise öğrencisi 392 kişi boğularak yaşamını yitirdi. Yolcuların yardımına Gölcük açıklarında demirli bulunan Donanma Komutanlığı’na bağlı savaş gemileri ile bir denizaltı yetişti. Birçok kişi denizden toplandı. Resmi kayıtlara geçen sayıya göre çoğunluğu lise öğrencisi 392 kişi boğularak veya donarak hayatını kaybetti. Bugün burada 61 yılını anıyoruz, şehitlerimize rahmet yakınlarına ve dostlarına başsağlığı diliyorum” dedi.

1 Mart şehitliğinde konuşmaların ardından Gölcük Müftülüğüne bağlı hoca tarafından Kuran-ı kerim okunmasının ardından Gölcük Müftüsü İlyas Öztel’in yaptığı duanın ardından programa katılan protokol ve siyasiler tarafından şehitlik mezarlarına karanfil bırakmasının ardından sona erdi. HABER: Soner GÜLEZER-Nazlı ER

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????

 

 

 

 

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

94 − = 91