ZORUNLU AMA GÖLCÜK’ÜN YARISINDA YOK

 

Bilindiği üzere 17 Ağustos 1999 yılında Gölcük asrın felaketi depremi yaşadı ve sonrasında devlet yapılarla ilgili bir dizi önlen aldı. Bu önlemlerden biri de 2000 yılında getirilen Zorunlu Deprem Sigortası DASK. Zorunlu deprem sigortasını, ilçemizde yaptırma oranı nedir bunu araştırdık ve Özdemir Sigorta’nın Sahibi Kadir Özdemir ile bu konuyu konuştu.   

 

 

Özdemir Sigorta’nın sahibi Kadir Özdemir yaptığı açıklamada Zorunlu Deprem Sigortasıyla ilgili çarpıcı bilgiler verdi ve ilçemizde yeni binalarda zorunlu deprem sigortasının olduğunu, eski binaların ise yüzde 50’ye varan oranlarda sigortasının bulunmadığını bildirdi. Bu tablonun Türkiye genelinde de aynı olduğuna dikkat çekti ve “önlem alınması gerekir” dedi.

2000 YILINDA KURULDU

Türkiye ve  topraklarının % 98’i aktif ve farklı deprem kuşakları üzerinde yer alan bir deprem ülkesi olması sebebiyle DASK’ın oldukça önemli olduğunu ifade eden Özdemir şunları söyledi:  “Ülkemiz büyük can ve mal kaybıyla sonuçlanan 1999 Gölcük depremi ve 12 Kasım Düzce depremleri ile oldukça derin yaralar aldı. Kısa aralıklarla gerçekleşen bu iki afetin Türkiye’de deprem bilincinin artmasında önemli bir yer edindi. Ülke ve birey olarak yaşadıklarımıza bakıldığında, deprem öncesinde gerekli önlemleri almış olanların depremden sonra hayatlarına kaldıkları yerden, umutla devam edebildiğini gözlemledik. Bu nedenle 2000 yılında kurulan DASK, ülkemizde Zorunlu Deprem Sigortası edindirme, uygulama ve yönetimi faaliyetlerinden sorumlu olarak kurulmuş tüzel bir kamu kuruluşudur. DASK “ Deprem geçecek, hayat devam edecek” yaklaşımından yola çıkarak, deprem sonrasında vatandaşların yaşamının kaldığı yerden yeniden güvenle devam edebilmesini amaçlar. Unutulmamalıdır ki 1999 yılında evleri yıkılan daire sahiplerine tanınan kalıcı konut hakkı olası bir deprem sonrasında DASK olmayan evlerde uygulanmayacaktı. Bu nedenle Sorunlu Deprem Sigortası her şeyden önce hepimizin sosyal sorumluluğu olduğunu belirtmek isterim” dedi.

“ZARARI EN AZA İNDİRMEYİ HEDEFLİYOR”

Kuruluş amacı hakkında bilgi veren Özdemir, “17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen ve çok büyük can ve mal kaybına neden olan Marmara Depremi’nden sonra kamu otoritesince deprem zararlarının en aza indirilmesi amacıyla birçok tedbir alınmıştır. Bu tedbirlerin en önemlilerinden biri de Zorunlu Deprem Sigortası’na (ZDS) ilişkin düzenlemedir. 587 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan ve 27 Eylül 2000 tarihinden itibaren konutlar için ZDS teminatı sunan DASK, 18 Ağustos 2012’de yürürlüğe giren 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu ile birlikte daha sağlam yasal bir çerçeveye kavuşmuştur. DASK, kamu tüzel kişiliğine haiz bir “sigorta havuzu”dur ve ZDS teminatını sunmak üzere kurulmuştur. Kamu ve özel sektör iş birliği ile oluşturulan özgün bir organizasyon yapısına sahip olan DASK, kâr amal gütmeyen bir kurumdur” ifadelerini kullandı.

“DEPREM GEÇECEK HAYAT DEVAM EDECEK”

Açıklamasına devam eden Özdemir, “DASK, “Deprem geçecek, hayat devam edecek” yaklaşımından yola çıkarak, deprem sonrasında vatandaşların yaşamının kaldığı yerden yeniden güvenle devam edebilmesini amaçlar. ZDS ile deprem ve depremden kaynaklanan yangın, infilak, yer kayması  ve tsunami risklerine karşı, sigortalı konut sahiplerine maddi güvence sağlar. İster oturulamaz durumda ister kısmî hasarlı olsun, bina zararını en hızlı şekilde tazmin ederek, yaşamın normale dönmesine aracılık eder. DASK, ZDS’nin yaygınlığını ülke genelinde birlikte çalıştığı sigorta şirketleri, bunlara bağlı acenteler ve banka şubelerinden oluşan dağıtım ağıyla arttırırken, uyguladığı düşük prim maliyetleriyle de herkesin bu güvenceye sahip olmasını kolaylaştırmayı hedefliyor” şeklinde konuştu..

“GÖLCÜK’ÜN YARISINDA YOK”

Özdemir son olarak, “Türkiye genelinde sigortalılık oranına bakıldığı zaman %88,7 oranı ile Düzce ilk sırada yer alırken, % 7,5 oranı ile Şırnak en düşük sigorta oranı olan ilimiz, Kocaeli’de bulunan 421 bin 370 konuttan 244 bin 74 tanesi sigortalı durumda. Bu durum Kocaeli’de bulunan konutların % 57,9’unun sigortalı olduğunu gösteriyor. Sigortalık konut oranı Gölcük’te ise % 50 olarak belirlendi. Aslında çok cüzi ödemeler ile herkes evini DASK güvencesiyle koruyabilir. Şu anda 100 metrekarelik bir dairenin yıllık DASK ödemesi 186 lira olarak hesaplanıyor. Yine örnek verecek olursak 150 metrekarelik bir dairenin DASK ödemesi 274 lira olarak hesaplanıyor. Yani ortalama yıllık ödenecek ortalama 200 liralık bir ödeme ile evinizi güvence altına almış olabilirsiniz” dedi. Zorunlu Deprem Sigortasına başvurmak isteyenler kimlik ve tapularıyla Sigorta şirketlerine başvuruda bulunabilirler” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

90 − 87 =