Vatandaş ne yiyecek

Kocaeli’de son dönemde otobüs ve ekmek fiyatlarının artması beklenirken, geçtiğimiz gün Kocaeli simidine sessiz sedasız zam geldi.

İlimizde, oluşan kötü ekonomi iyiden iyiye yüzünü göstermeye başladı. Kocaelili otobüsçüler ve fırıncılar uzun süredir fiyatlarına zam isterlerken, kamuoyu bilgilendirilmeden simide zam gelmesi vatandaşlardan tepki çekti.

SESSİZ SEDASIZ ZAM

Kocaeli’de simide zam geldi. Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından alına karar göre,  1,50 lira olan simit, 1,75 liraya çıkartıldı. Zam kararını ise bazı fırınlar uyuşlarken, bazı fırınlarda ise simit eski fiyattan satılmaya devam etti.  Öte yandan zam kararının Kocaeli Valiliğine bildirilmesine rağmen henüz valilik tarafından onaylanmadığı öğrenildi.  Zam kararı ile ilgili kamuoyuna neden bilgi verilmediği, Kocaeli Valilinin onayı olmadan nasıl zammın uygulamaya sokulduğu ise bilinmiyor.

ULAŞIMADA ZAM YOLDA

Kocaeli Minibüs ve Otobüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt’ yaklaşık 3 aydır ulaşıma zam konusunu gündeme getiriyor.  Kocaeli Minibüs ve Otobüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt, Mayıs ayında Kocaeli Otobüsçüler Kooperatifi Birliği ile yaptığı görüşmede başta mazot olmak üzere işletme giderlerinin çok arttığını, ücretlere zam yapılmasının zorunluğunu belirtti. Son yapılan zammın üzerinden bir yıl geçtiğin ifade eden Kurt, “Mazota son 1 yılda yüzde 20’nin üzerinde zam geldi. Araç lastikleri yüzde 70-80 oranında, araç-tamir bakım, yedek parça, yağ gibi ücretler yüzde 25-30 arttı. İşçi maliyetleri asgari ücret ve sigortaları, kasko, trafik sigortası yüzde 20 yükseldi. 3 yıldır öğrenci ücretinde zam yapılmadı, 3 aydır öğrenci desteği alamıyoruz. Ücretlere zam olmazsa, altından kalkamayız. 10 yıl önce kazandığımızı arar hale geldik” dedi.  Kocaeli’de ulaşım ücretlerine yüzde 15-25 oranında zam yapılmasını bekliyorlar.

FIRINCILAR DA EKMEĞİ 1.50 TL YAPMAK İSTİYOR

Kocaeli’de ekmeğe zam gelmesi de uzun süredir konuşulan konulardan biriydi. 250 gramı 1.25’ten satılan ekmeğe zam talebini bakanlık onaylamamış fırıncı çareyi gramajı 200’e düşürmüştü. Fırıncılar ise ekmek fiyatının 260 gram 1.50 TL olmasını istiyor.  Konu ile ilgili daha önce açıklamalarda bulunan Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kadir Durmuş, “Mozata, elektriğe zam var. Şartlar böyle giderse çoğu arkadaşımız kepenk indirecek” demişti.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

− 4 = 4