TÜRK-İŞ BAŞKANI EYT İÇİM ÇÖZÜM BULUNMASINI İSTEDİ!

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Samsun’da bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.

Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sorunlarını çözmek için bir yerden başlamak gerektiğini söyleyen Atalay, insanların 45 yaşında işten çıktıklarını, sonrasında iş bulamadıklarını, sağlık hakkından yararlanamadıklarını kaydetti.

EYT’lilerin en azından sağlık hakkından yararlanmaları için çözüm bulunmasını isteyen Atalay, “Bu sürdürülebilir değil. İnsanları çağırıp, sıkıntılarını dinlemek lazım” dedi.

Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sorunlarını her platformda dile getiren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, son günlerde sosyal medyada paylaştığı mesajlarla dikkat çekici tesbitlerde bulundu.

Hazine’nin bir ayda 14 milyar lira açık verdiğini hatırlatan Erdursun, bu rakamın EYT’lilerin bir yıllık maliyetinden daha fazla olduğunu kaydetti.

Erdursun, erken emeklilik ile EYT kavramlarının da farklı olduğunu belirterek, konunun bir algı operasyonuna dönüştürüldüğünü söyledi.

EYT’lilerin sorunlarını dile getirirken çözüm yolları da sunması gerektiğini belirten Erdursun, soruna çözüm getirilmesinin işsizliğe de çare olacağını belirterek, “Bugün ülkemizde üretime dönük politikalar izlense dahi işsizliğe kısa vadede yansıması mümkün değildir. İşsizliğe kısa vadede çözüm EYT!” mesajını paylaştı.

EYT için Meclis’e sunulan yasa tekliflerine destek veren Erdursun, yeni bir de öneri gündeme getirdi: “Emeklilikte Yaşa Takılan bir kişiye çalışmıyorsa İşsizlik Sigortası Fonu’ndan emekli olana kadar işsizlik maaşı gibi aylık bir ödeme yapılabilir! İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken paranın büyük bir bölümü işverene teşvik adı altında verildi! İşsizlik Fonu İşçinindir!”

Erdursun’un EYT ile ilgili bir başka önerisi de şöyle: Emeklilikte Yaşa Takılarlar emekli edilmiyorsa, çalıştıklarında kendilerinden ve işverenden SGK primi alınmasın, bu primler EYT’lilerin maaşlarına ilave edilsin… EYT kendilerinden istenilen prim gün sayısına ulaşmış durumdadır!..”

Erdursun, emekliye verilen bayram ikramiyesinin de ödeme yapılmadan eridiği görüşünde: “Emeklilere 15 Haziran 2018 tarihinde 1000₺ tutarında Bayram ikramiyesi ödenmeye başladığında Dolar karşılığı 215$’dı. Bu bayramda ödenecek ikramiye tutarı ise 162$! Emeklilerin 1000₺’lik Bayram ikramiyesinde kaybı 330₺ yani Bayram ikramiyesi 1.330₺ olmalı!..”

Özgür Erdursun, Çalışma Bakanı’nın “Sosyal yardım bütçemizi 17 yılda 21 kat arttırarak 43 milyar liraya çıkardık” açıklamasını da “Hiç primi günü, yani çalışması olmayanlara sosyal yardım yapılan, ancak binlerce fazla prim günü olup emekli maaşı alamayanların ülkesi olduk!” sözleriyle değerlendirdi.

Her zaman EYT’lilerin yanında olduğunu kaydeden Erdursun, EYT’lilerin Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne sahip çıkması gerektiğini belirtti.

Erdursun, EYT konusunu geçen hafta bir araya geldiği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de ele aldı.

KAYNAK ENBURSA

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

− 2 = 3