TBMM’DE GÖLCÜKLÜLERİN SESİ OLDU

Gölcük’te yapılması düşünülen rüzgar enerji santrallerinin çevre katliamına neden olacağını belirten İYİ Parti TBMM Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, köylülerin haklı çığlığını TBMM’ye taşıdı.

Gölcük’te inşa edilmesi planlanan rüzgar enerji santralleri çevreyi tehdit ediyor. Gölcük Eriklitepe Tabiat Parkı’na yaklaşık 500 metre uzaklıkta inşa edilmesi planlanan rüzgar enerji santrallerine bölgede yaşayan köylüler tepki gösteriyor.

ÖZEL BİR NEDENİ VAR MI?

İYİ Parti TBMM Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, köylülerin haklı çığlığını TBMM’ye taşıdı. Türkkan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması isteğiyle soru önergesi verdi.

DİKKATE ALINDI MI?

Türkkan önergesinde, “Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde inşa edilmesi planlanan rüzgar enerji santrallerine bölgede yaşayan köylüler tepki göstermektedir. Kayın ormanlarının bulunduğu bir doğa içerisinde kurulacak olan rüzgar santrallerinin olduğu yerde 3 derece ısı artışı yaratarak çevresindeki su kaynaklarının kurumasına neden olacak. Direkler arasında türbülans meydana geldiğinden göçmen kuşlarının, arıların yön şaşırmasına sebebiyet verecek. Rüzgar tribünlerinin olduğu yerleşim yerlerine yakın olan bölgelerde rüzgar sendromu hastalığı meydana getirip insanların sağlıksız bir şekilde yaşamalarına neden olacak. Tüm bunlar köylüler tarafından dile getirildi” dedi.

DEVAM EDİLECEK Mİ?

Türkkan ayrıca rüzgar santrallerinin parçalarının taşınabilmesi için bölgedeki yolların ağaçlar kesilerek genişletilmesi gerektiğini, bu durumun da yeni bir orman katliamına neden olacağını belirtti. İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e çevreyi ve insan sağlığını tehdit eden gerekçeler için alınması düşünülen tedbirlerin neler olduğunu da sordu.

İŞTE TÜRKKAN’IN ÖNERGESİ

Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde inşa edilmesi planlanan rüzgar enerji santrallerine bölgede yaşayan köylüler tepki göstermektedir. Köylüler; Gölcük Eriklitepe Tabiat Parkı’na yaklaşık 500 metre uzaklıkta, kayın ormanlarının bulunduğu bir doğa içerisinde kurulacak olan rüzgar santrallerinin olduğu yerde 3 derece ısı artışı yaratarak çevresindeki su kaynaklarının kurumasına neden olacağını, direkler arasında türbülans meydana geldiğinden göçmen kuşlarının, arıların yön şaşırmasına sebebiyet vereceğini ve rüzgar tribünlerinin olduğu yerleşim yerlerine yakın olan bölgelerde rüzgar sendromu hastalığı meydana getirip insanların sağlıksız bir şekilde yaşamalarına neden olacağını söylemektedirler. Ayrıca; yüksekliği 180 metre, kanadı 70 metre, çapı 35 metre uzunluğunda olan rüzgar santrallerinin bu parçalarını taşıyabilmek için bölgedeki yolların ağaçlar kesilerek genişletilmesi gerektiğini, bu durumun da yeni bir orman katliamına neden olacağını ifade etmektedirler.

SORULAR SORDU

1-Rüzgar santrallerinin Kocaeli’nin Gölcük ilçesindeki Eriklitepe Tabiat Parkı’na yaklaşık 500 metre uzaklıkta, kayın ormanlarının bulunduğu bir doğa içerisinde kurulacak olmasının özel bir nedeni var mıdır, doğa açısından eşsiz olan bu bölge neden seçilmiştir?

2-Santrallerin yapımına karar vermeden önce köylülerin de saydığı, doğayı ve insan sağlığını tehdit eden gerekçeler dikkate alınmış mıdır, ya da bundan sonra alınması düşünülmekte midir?

3-Yeni bir orman katliamına sebebiyet verecek olan rüzgar santrallerinin, bu durum bile bile yapılmasına devam edilecek midir?

4-Rüzgar santrallerinin yapımına bu bölgede devam edilecekse çevreyi ve insan sağlığını tehdit eden gerekçeler için tedbirler alınması düşünülmekte midir varsa bunlar nelerdir?

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

86 − 82 =