Şok Açıklama SGK’dan emekli olamaz, olursa da geçinemez

Çalışma hayatı uzmanı Mehmet Akkaya, 11. Kalkınma Planı’nda yer alan, milyonlarca çalışanı ve emekliyi ilgilendiren düzenlemelerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Youtube  kanalı Mesai Saati’nde Tark tekgözli’ye konuk olan Mehmet Akkaya, bürokratların hükümeti yanlış yönlendirdiğini savundu.

Planda bireysel emeklilik sistemi ile kıdem tazminatının nın tek bir fon altında birleştirilmesinin öngörüldüğünü belirten Akkaya, Türkiye’de faaliyet gösteren bireysel emekli şirketlerinin yabancı sermaye gruplarının egemenliği altında olduğuna dikkat çekti.

Akkaya, bireysel emeklilik şirketlerinin batması halinde hem kıdem tazminatlarının hem de emekli maaşlarının yanmayacağının garantisi olmadığına işaret ederek, “Bu girişim sosyal güvenlik sistemine son darbe niteliği taşıyor” dedi.

Emeklilikte yaşa takılanların haklı olduklarını halka anlatmak için önemli bir noktayı gözden kaçırdığını belirten Akkaya, özetle şöyle konuştu: 

“Bireysel emeklilik şirketlerine alan açmak için, emeklilik yaşı uzatıldı, emekli maaşları düşürüldü. Vatandaşları SGK’dan emekli olamaz, olursa da geçinemez hale getirip SGK’dan kaçmasını sağlamak için bunlar yapıldı. O nedenle emeklilikte yaş engeline takılanlar, bireysel emeklilik sistemini anlatmadan ‘EYT ucubesi’ni topluma anlatamaz. Bireysel emeklilik sistemi demek, SGK’nın tasfiye edilmesi demektir.”

Sosyal güvenlik konusunda uzman isimlerden Özgür Erdursun, üç mesajlık bir paylaşımla vatandaşları bilgilendirdi.

Erdursun’un açıklamalarında kritik bir ayrıntı yer aldı. O ayrıntı, 8 Eylül 1999 tarihi.

Aynı zamanda Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) de olan Özgür Erdursun, 8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalı olan emeklilkte yaşa takılanlardan EYT’lilerden ilk SGK girişi staj başlangıcı olanların staj sonrası çalışmasının 8 Eylül 1999 sonrasındaysa bu kişinin EYT’li olmadığının bilgisini verdi.

8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalı olan EYT’lilerden ilk SGK girişi sonrası belirli süre çalışmasının olmaması ve daha sonra BAĞKUR ‘lu olanların sigorta işe başlama tarihine göre EYT’li olasalar dahi SSK yerine BAĞ-KUR şartlarına geçtiklerinden dolayı EYT’li olamayabileceklerinin altını çizdi.

Erdursun, SSK işe başlama tarihine göre EYT’li olanların bir kısmının emeklilikte prim problemi olduğunu ve bu durumda olanların EYT’li değil EPT’li olduğunu açıkladı.

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

7 + 1 =