SARI! EKMEĞE ZAM YAPILACAK MI?

Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, son aylarda fırınların yaşadığı sorunlardan, askıda ekmek uygulamasının ilimizde ki başarısına kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

İlimizde ekmeğe bir zam yapma düşüncelerinin olmadığını açıklayan Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, son aylarda fırınların yaşadığı sorunlardan, askıda ekmek uygulamasının ilimizde ki başarısına kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle mevcut durumu muhafaza etmeye çalıştıklarını ifade eden Sarı “ Her zaman fırıncımızın, esnafımızın yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz diyerek “Bir un çuvalının fiyatı 95 ile 135 lira arasında değişiyor. Şuanda maalesef kar edemiyoruz. Bu konuyla ilgili şuanda çalışmamız devam ediyor. Ancak dünyada şuanda bir ekonomik kriz var. Biz her sektör gibi çıkıp bağıran bir iş yapmıyoruz, olan imkanlarımızla idare etme çabası içerisindeyiz” dedi.

ÜCRETSİZ DİYE POŞET ALMAYA ÇALIŞIYORLAR

Ali Sarı “  Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de ekonomik daralma nedeniyle yaşanan sorunlar bize kadar geliyor. Bizim birçok sıkıntımız var. Son günlerde çokça gündeme taşınan poşet tartışması bizimde gündemimizde. Poşetin ücretli olması desteklediğimiz bir uygulamadır. Ancak altyapısında bazı sorunlar olduğunu görüyoruz. Fırınlarda ekmek poşeti ücretsiz diye bazı  vatandaşlar fazladan poşet almaya çalışıyor. Bir an önce fırınlardan alınan poşetlerinde ücretli olması gerekiyor. Fırıncılarda bu uygulamanın içinde dahil edilirse bir denge sağlanmış olur” dedi.

İDARE ETMEYE ÇALIŞIYORUZ

Sözlerine devam eden Sarı “Şuanda bir un çuvalının fiyatı 95 ile 135 lira arasında değişiyor. Şuanda maalesef kar edemiyoruz. Bu konuyla ilgili şuanda bir çalışmamız var. Ancak dünyada şuanda bir ekonomik kriz var. Biz her sektör gibi çıkıp bağıran bir iş yapmıyoruz, olan imkanlarımızla idare etme çabası içerisindeyiz. Şuanda herhangi bir şekilde ekmeğe zam yapma düşüncemiz yok. Fakat ilerleyen günlerde zam olmayacak anlamına gelmiyor” dedi.

EMEKLİLERİN EMEĞİ ÇOK BÜYÜK

Yaz aylarında çalıştıracak eleman sıkıntısının daha çok olduğunu altını çizen Sarı “ Bizim sektörümüzde çalışan ustalarımız yaz aylarında ki yüksek sıcaklıklar nedeniyle yaz aylarında fırınlarda çalışmak tercih edilmiyor. Geneli emekli olan tecrübeli personelle işleri yürütmeye çalışıyoruz, onların emeği çok büyük.  Emeklilerimiz sektörden bir anda elini çekse, yarın sabah birçok fırıncı sıkıntı yaşar. Sonuçta benim çalıştıracak ustam yoktu gibi bir mazeretimiz hiç olmadı, bundan sonrada olmaması için her şeyi yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

120 ÜYEMİZ KREDİYE BAŞVURDU

Esnafı yapılan kredi desteği ile ilgilide konuşan Sarı “Bu krediyi alabilmek için bir tane ipotek ve kefil göstermek, aynı zamanda sicilinde temiz olması  gerekiyor. Bu şartlara uyan fırıncı esnafımız kredisini alabiliyor. Müracaatlar gerçekten çok fazla. Fırıncılar Odamızda bulunan 500 üyemizden yaklaşık 120 kişi bu krediye başvurdu. İpotek ve kefil şartını yerine getiremeyen esnafımız için de Fırıncılar Odası ve Esnaf Odası olarak bir çalışma yürütüyoruz. Bu konuyla ilgilide önümüzde bir açıklama yapacağız” dedi.

REKABET KALİTEYİ DÜŞÜRÜR

Fırıncılar arasında yaşanan rekabetle ilgilide konuşan Sarı “Zaman zaman bazı fırıncılar arasında rekabet olabiliyor. Ancak ekmek konusunda yapılan her rekabet fırıncıyı çok çabuk iflasa götüremiyor. Biz burada fiyatları belirlerken kuruşu kuruşuna bir düzenleme yapıyoruz. Bir inat uğruna fırıncı fiyatını düşürdüğü takdirde kalitesinden ödün vermek zorunda kalır. Yada işçisinin maaşını ödemek konusunda sıkıntıya düşer.  Hem rekabet edip hem de kaliteli olmak mümkün değil. Bunu bilen hiçbir fırıncıda rekabet etmez. Bu konuyu fırıncımızla konuştuğumuz zamanda orta yolu buluyoruz” dedi.

ASKIDA 50 EKMEK

“Kocaeli halkına en iyi ekmeği sunuyoruz” diyen Sarı “ Bu kaliteyi yakalarken kaliteli usta ve kaliteli un kullanıyoruz. Ekmek kalitesi konusunda gerçekten ilimiz çok şanslı. Başka illerden gelen arkadaşlarımız şehirlerine dönerken buradan ekmek götürüyor. Biz askıda ekmek konusunda da bazı şeyleri aştık. Bu konuda birçok kente örnek olduk. Fırınımızda askıda ekmek konusunda 1 günde 500 ekmek verdiğimiz zamanlar oldu. Duyarlı vatandaşlarımızın bu konuda gerçekten eli çok açık. Biz kimsenin ihtiyaç sahibi olup olmadığını sorgulamıyoruz. Her fırında en az günde 50 ekmek askıda vatandaşa veriliyor” dedi.

 

 

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

− 2 = 4