SAĞLIKTAKİ BÜYÜK EKSİKLİĞİ ÖZEL TURKUAZ DİŞEVİ GİDERDİ

 

 

Gölcük’te ilk defa bir Çocuk Diş Hekimi (Pedodonti Uzmanı) kadrolu olarak Gölcük ve çevresindeki minik yavrularımız için Özel Turkuaz Dişevi’nde göreve başladı. İlçemizde sağlık alanında önemli eksikliği giderecek olan Çocuk Diş Hekimi Uğur Tokay’la bir röportaj yaptık ve merak edilen soruları sorduk.

 

 

 

 

Dr. Uğur Tokay kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1986 yılında Aksaray’da doğdum. Lise eğitimimi Kanber Demir Lisesinde tamamladıktan sonra, 2004 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesini kazanıp 2010 yılında mezun oldum. Aynı yıl Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim dalında doktora/uzmanlık eğitimime devam ettim. 2014 yılında eğitimimi tamamlayarak Çocuk Diş Hekimi unvanını kazandım. 2014 yılından bu yana farklı kliniklerde konsültan hekim olarak çalıştım. 2018 Mart ayından itibaren Turkuaz Ağız ve diş Sağlığı Polikliniğinde hasta kabulüne başladım.

 

Çocuklarda diş muayenesi ilk ne zaman yapılmalıdır?

Çocuklarda ilk muayene için yaş olarak belirtemeyiz, fakat şunu söyleyebiliriz; “ilk süt dişler sürmeye başladığında”. Dişlerin sürmeleri birçok faktöre bağlı olduğu için süre veya yaşa bağlı kalmamıza gerek yoktur (genellikle 6 ay-1 yaş arasına denk gelir). Ayrıca ilk muayene çok önemlidir ve çocuğun bize alışma sürecinde önemli rol oynar.

 

İlk diş hekimi muayenesine gelmeden önce ailelere önerileriniz var mıdır?

Aileler genellikle çocuklarını hazırlayarak hekimlere yardımcı olmak isterler ama farkında olmadan çocukların bizden çekinmelerine veya korkmalarına neden olacak anahtar sözcükler kullanırlar. Aslında aile çocuğuna sadece doktorun dişlerini kontrol edip sayacağını söylemeleri yeterli olacaktır. Zaten çocuk diş hekimleri bütün çocukların kendilerine ilk defa geldiğini varsayarak her şeyi açıklayarak onları rahatlatarak korkutmadan bu işlemi tamamlarlar. Ayrıca şunları da tavsiye niteliğinde ekleyebiliriz;

  • “korkma, hiç acımayacak vb.” gibi cümleler kullanmayınız.
  • Hediye teklif ederek, işlemin zor olacağı gibi algılamasına neden olmayınız.
  • Kendi tecrübelerinizden bahsetmeyiniz.
  • İşlemler (diş bakmaktan başka bir şey yapmayacak gibi) konusunda çocuğunuza söz vermeyiniz.

 

Süt dişleri neden önemlidir?

Türkiye’de birçok ailenin söylediği bir cümle vardır; “Süt dişleri zaten düşmeyecek mi? Neden tedavisini yapalım ki!!!”. Bu düşünce son derece yanlıştır. Süt dişleri çocuğunun beslenmesinde önemli rol oynar, dişler yoksa etkili beslenme olmaz. Beslenmede aksaklıklar mevcutsa büyüme ve gelişme olması gerektiği olamaz. Süt dişlerinde erken kayıplar varsa konuşma bozulur. Ayrıca çocuklarda estetik kaygılar başlar (örn; ön süt dişlerinde çürük olan çocukların fotoğraflarda basit gülümsemesi veya arkadaşlarının onunla dalga geçmesi). Son olarak bu süt dişlerinin daimi dişler için çeneye rehberlik etmesi ve onlar için yer rezervi görevini üstlenmelerini de ekleyebiliriz.

 

Korkan veya yaşı çok küçük çocuklarda diş tedavileri nasıl yapılabilir?

Bize gelen her hasta korkuyor maalesef (Dr. Uğur bey gülüyor…). Öncelikle bütün hastalar ilk muayene iyi bir şekilde analiz edilmesi gereklidir. Korkan çocuk için korkunun nedeni bulunabilirse tedaviler koltukta devam edilebilir. Fakat bu ne yazık ki her zaman mümkün olamıyor. Biz de alternatif olarak genel anestezi seçeneğini sunuyoruz. Ayrıca yaşı küçük olan küçük çocuklarda çürük dişlerin tedavisinde de genel anesteziyi tercih ediyoruz. Fakat şunu ayrıca belirtmek isterim ki; Her korkan hasta ve her küçük çocuk genel anestezi hastası değildir. Bu değerlendirme kişiye özel şekilde değerlendirilip karar verilir. En önemli nokta ise Çocuklarda genel anestezi amaç değil araçtır, yani gerektiğinde yapılır.

 

Uğur Bey başka ailelere önereceğiniz şeyler nelerdir?

Aileler çocukların diş sağlığından birincil sorumludur. Yani kontrollere götürmeleri, ağız ve diş bakımına özen göstermeleri gereklidir. Ayrıca bunların nasıl olacağı konusu araştırırken internetteki veya sosyal medyadaki yanlış bilgilere aldanmasınlar. Bu konuda uzman olan kişiler danışmaları gerekmektedir. Yani bu konu da bizlere danışmaları tavsiye ederim.

 

 

Print

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

− 4 = 3