SAĞLIK BAKANLIĞINDAN MANTAR ALARMI

 

Türkiye genelinde, yağışlarla birlikte doğada yetişen mantarların üremesinde ve yurt genelinde tüketiminin artmasına bağlı olarak zehirlenme vakalarında artış gözlendiği bildirildi.

 

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Zehir Danışma  Merkezinden yapılan açıklamada, zehirlenme başvurularında geçen yıla göre  özellikle Kastamonu, Samsun, Zonguldak, İstanbul, Tekirdağ, Malatya, Sakarya ve  Kocaeli illerinde artış gözlendiği belirtildi.

Genellikle yağışların bol olduğu mevsimlerde görülen mantar  zehirlenmelerinin, doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan  mantarların tüketilmesinin, ölümle sonuçlanabilen ciddi sonuçlara yol  açabileceğine işaret edilen açıklamada, zehirli mantarın yenmesinin ardından 2  saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve  boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme gibi fonksiyon  bozukluklarının görülebildiğine değinildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Türkiye genelinde yağışların artması nedeniyle doğada yetişen  mantarların üremesinde ve yurt genelinde tüketiminin artmasına bağlı zehirlenme  vakalarında artış gözlenmiştir. Mantar zehirlenmeleri, özellikle yağışların bol  olduğu mevsimlerde görülmektedir. Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir  bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş  olarak yenmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler  görülebilmektedir.

Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre  mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabilmektedir.  Vatandaşlarımızın doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeleri ancak  tüketilmesi sonucunda bu belirtilerin görülmesi halinde mantarı tüketen kişilerin  derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. İhtiyaç halinde  mantar zehirlenmelerinde kullanılan panzehir, Ulusal Zehir Danışma Merkezi  tarafından Türkiye’de 20 stok merkezinde kullanılmak üzere hazır  bulundurulmaktadır.Doğal alanda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir.Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir.”

 

 

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

47 + = 57