Flor Vernik uygulaması Barbaros İlkokulu’nda başladı

Erken diş çürümesini engellemek amacıyla hayata geçirilen

FLOR VERNİK UYGULAMASI BAŞLADI

Sağlık Bakanlığı’nın başlatmış olduğu ve ilçemizde de İlçe Sağlık Müdürlüğü Diş Hekimi Özlem Filiz ve ekibi tarafından uygulanan Flor Vernik uygulaması bu senede uygulanmaya başlandı. uygulama ilk olarak Barbaros İlkokulu’nda başladı. Uygulama birinci ve ikinci dönem olmak üzere yılda iki defa uygulanacak.  Bu senede flor vernik uygulama öncesi ailelerden onay formunu  imzalamaları gerekiyor.

Flor Vernik uygulaması Barbaros İlkokulu’nda başladı

İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Diş Hekimi Özlem Filiz ve ekibi tarafından gerçekleşen Flor Vernik uygulaması Barbaros İlkokulu’nda başladı. Barbaros İlkokulu’nda bulunan Anasınıfı ve İlkokul öğrencilerine  Flor Vernik uygulaması yapıldı. Her sene olduğu gibi bu senede ailelerin onay formunu imzalaması gerekiyor. Ailenin onay vermediği öğrencilere ise uygulama yapılmıyor. 7 yıl önce uygulanmaya başlanan Flor Vernik uygulamasının yanı sıra 1. Sınıf öğrencilerine diş taraması da yapılıyor ve ağız ve diş sağlığı eğitimi veriliyor. Eğitimlerin sonunda öğrencilere diş fırçası ve diş macunu hediye ediliyor.

Diş taraması ve ağız diş sağlığı eğitimi veriliyor

İlçe Sağlık Müdürlüğü Diş Hekimi Özlem Filiz yapmış oldukları uygulama hakkında bilgi verdi. Yaptığı açıklamada Filiz, ” İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak her ilçede olduğu gibi sene de iki kere flor vernik uygulamasını gerçekleştiriyoruz. İlçemizde 7 yıldır bu uygulamayı gerçekleştiriyoruz. Her sene başında öğretmenlerimize Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan formları dağıtıyoruz. Bunlar her ilçenin İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli diş hekimi tarafından yapılıyor. Velisinin izin verdiği öğrencilerimize flor vernik uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda diş taraması ve ağız diş sağlığı eğitimi veriyoruz. Flor vernik uygulaması koruyucu ağız ve diş sağlığı tedavileri arasında yer alıyor. Yani çocuklarımızın dişleri çürümeden müdahale etmiş oluyoruz” dedi.

“Dünyanın önde gelen sağlık kuruluşları florun önemli bir mineral olduğunu açıklıyor”

Diş Hekimi Filiz sözlerinin devamında , “Bu konuda toplumun farkındalığı maalesef çok zayıf. Daha 7 yaşında olan bir çocuğun ağzında birçok dişi çürük. Bu tabi üzücü bir durum bu gerçekten. Aslında flor uygulaması uzun yıllardır uygulanan koruyucu bir yöntem. Sağlık Bakanlığı’nın bunu desteklemesiyle beraber artık Anasınıfı,1.,2. ve 3. sınıflara tıpkı aşı gibi uygulanmaya başlandı. Bu uygulamanın artmasıyla beraber florun zararlı mı yararlı mı olduğu sorusu da gündeme geldi. Son günlerde florün zeka geriliğine, tiroit hastalığına, bunama veya buna benzer sağlık sorunlarına yol açtığı öne sürüldü.Dünya Sağlık Örgütü( WHO) başta olmak üzere dünyanın önde gelen sağlık kuruluşları florun önemli bir mineral olduğu ve özellikle çocuklarda diş minesini güçlendirerek dişleri çürümelere karşı koruduğu bildiriliyor” dedi.

Günde 2 defa yaşa uygun florlu diş macunu ile dişlerin fırçalanması çok önemli

Filiz son olarak, ” Günde 2 defa yaşa uygun florlu diş macunu ile dişlerin fırçalanması ve flor vernik uygulanmasının diş hekimi tarafından senede 2 defa yapılması diş çürüğü azalmasında önemli etken ama maalesef bahsettiğim gibi yanlış bilgilendirmeler yüzünden uygulamaya izin veren veli sayısı ciddi anlamda azaldı. Bizim isteğimiz ailelerin bu konuda daha bilinçli olmaları  ve uygulama yaptığımız sayının biran önce artar ve daha sağlıklı dişlere sahip çocuklarımız olur” dedi.

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

+ 82 = 87