‘’ROMAN OKUYAN KADAR ROMAN YAZAN VAR’’

Yazar Sultan Tarlacı, 11. Kocaeli Kitap Fuarı’ndaki “Romandaki Zaman Kavramı” konulu söyleşini gerçekleştirdi. 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 11. Kocaeli Kitap Fuarı’nda yazar Sultan Tarlacı, sevenleriyle buluştu. Uluslararası Fuar Merkezi’nde Yahya Kaptan Konferans Salonu’nda söyleşisini gerçekleştiren Tarlacı, “Dünyada her yıl binlerce roman yazılıyor. Neredeyse roman okuyan kadar roman yazan var. Bu kadar roman hangi eleştirmen tarafından nasıl ele alınacak. Günümüzde çok çöp roman var. Günümüzde romanı en iyi olduğunu belirleyen medyadır. Medyaya çıkmadıkça yazarın sahip olduğu roman pek satılmıyor. Günümüzde romanların ideolojik yapısı o eleştirel tarafı kalmamış durumdadır” dedi.

“ROMAN ZAMAN, KARAKTER VE MEKANDAN OLUŞUYOR”

Romancılığın kökünün hikâyeciliğe dayandığını belirten Tarlacı “Genel olarak romanın üç bölümü vardır. Bunlardan ilki tabi ki mekân, diğeri karakter yani insan ve sonunda ise zamandan oluşuyor. Hikâyecilik daha çok anlatı yani sözsel bir anlatım iken romanla yazıya dökülmüştür. Mesela romanı atlat denildiğinde, kişi size romanın kısa şeklini yani hikâyesini anlatır. Roman daha karışık olarak ortaya çıkar hikaye ise daha yalın, akıcı ve anlaşılırdır” ifadelerini kullandı.

“ROMANIN İÇERİSİNE ZAMANSIZ BİR ZAMAN EKLEMENİZ GEREKİYOR”

Tarlacı “Romanda zamanı, mekanı ve insanı nereye konumlandırdığınız çok önemlidir. Kullanacağınız zaman sembolleri gerçekten çok önemlidir. Romanda saçların beyazlaması, mevsimin değişmesi güzel bir zaman geçişidir. Romanın içerisine zamansız bir zaman eklemeniz gerekiyor. Örneğin Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nde zamanın ayarlanması üzerine o dönemki kargaşayı anlatıyor” dedi.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

+ 35 = 40