PROJEDE HEDEF; ANNELER

Büyükşehir Belediyesi!nin “Afete Hazır Anneler” projesiyle çocuklar kadar anneler de afetlere hazır olacak.

Kocaeli’deki “Anneler Afete Hazır” olacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren, Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi’nde öğrenci, çocuk ve yetişkin tüm bireylere deprem eğitimleri veriliyor. Merkezde çocuklara verilen eğitimlerin ev içerisinde daha uygulanabilir olması için “Afete Hazır Anneler” projesiyle, annelerin de eğitim alarak afetlere karşı bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. İlk eğitim, pilot okul olan Derince İlçesi Bekir Sıtkı Özer İlkokulu’nda, 130 okul velisi annenin katılımıyla 30 Nisan tarihinde gerçekleştirildi. Kocaeli genelini kapsayan Afete Hazır Anneler eğitimlerinin ise 2019-2020 eğitim-öğretim yılında okulların açık olduğu dönemlerde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

 

PROJEDE HEDEF; ANNELER

Eğitime katılan öğrenciler evlerine gittiklerinde deprem simülasyon merkezinde öğrendiklerini uygulamak istiyor. Çocukların çok istemesine rağmen anne ve babaların afetler konusunda eğitimli olmaması evde afetlere hazırlık konusunda yapılması gerekenlerin tam olarak yapılamayabiliyor. Ailece afetlere hazır olunabilmesi için simülasyon merkezinde eğitim alan öğrencilerin ailelerinin de afetler konusunda eğitilmesi gerekiyor. İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı bu nedenlerden dolayı Afete Hazır Anneler Projesi’nde hedef kitlesini deprem eğitim merkezinde eğitim alan öğrencilerin anneleri olarak belirledi.

İLK EĞİTİM YAPILDI

Proje kapsamında ilk eğitim Derince İlçesi Bekir Sıtkı Özer İlkokulu olarak belirlendi. Okulda yapılan afet bilinci eğitimi eğitmen sertifikası bulunan Zemin Deprem İnceleme Müdürlüğü personelleri tarafından verildi. Eğitimde afet bilinci, KBRN, afetlerde ilkyardım ve yangın, psikolojik ilkyardım, yapısal olmayan risklerin azaltılması (eşya sabitleme) ve gözlemsel mahalle tehlike analizi eğitimleri verildi. Eğitime katılan annelere Aile Afet Planı uygulamalı olarak öğretildi.

 

OTURDUKLARI BÖLGENİN AFET DURUMU AKTARILDI

Verilen eğitimler kapsamında öncelikle eğitime katılan annelere deprem başta olmak üzere Kocaeli ilinin afet riskleri, mahallerinde, evlerinde ve çocuklarının eğitim gördüğü okullarda ve çevresindeki afet riskleri anlatılarak, afet risk algıları arttırılmaya çalışıldı. Katılımcıların yaşadıkları bölgedeki mevcut afet tehlike riskleri hakkında bilgi verilerek, yaşam alanlarındaki kentsel altyapı, bina çevresi ve bina cephesine ait tehlikelerin neler olduğu ve bu tehlikelerin nasıl belirleneceği ile ilgili Gözlemsel Mahalle Tehlike Analizi eğitimi verildi.

 

80 BİN 500 KİŞİYE UYGULAMALI DEPREM EĞİTİMİ VERİLDİ

17 Ağustos 1999 depremi ile sarsılan Kocaeli, tarih boyunca aralıklarla depremi yaşayan bir kent oldu. Büyükşehir Belediyesi de bu acıların bir kez daha yaşanmaması için önemli yatırımlar hayata geçirdi. Bu yatırımlarla beraber deprem bilincini oluşturmak amacı ile eğitim çalışmalarını da sürdüren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Zemin ve Deprem İnceleme şube müdürlüğüne bağlı Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitimi Simülasyon Merkezinde 2012 yılından itibaren deprem eğitimleri verilmeye devam ediyor. Eğitimler İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri ağırlıklı olmak üzere isteyen yetişkin gruplarına da veriliyor. Bu güne kadar öğrenciler, STK ve kamu kurumları olmak üzere yaklaşık 80 bin 500 kişiye uygulamalı deprem eğitimi verildi.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

9 + 1 =