Prof. Hasan Sözbilir: “8 büyüklüğünde deprem olur”
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, biriken gerilimin ancak 6’nın üzerinde büyüklüğe sahip depremle boşaltılabileceğini söyledi.
Manisa ile Muğla’da meydana depremlerin ardından deprem uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir’den önemli açıklamalar geldi. Sözbilir, Batı Anadolu’da rahatlamanın henüz gerçekleşmediğini vurgulayarak, “Afrika ile Türkiye’nin güney sınırını oluşturan fay geçmişte 8’e varan depremler olur” dedi.
Yolda bulunan sınav kağıtlarına ilişkin gerçek ortaya çıktıYolda bulunan sınav kağıtlarına ilişkin gerçek ortaya çıktı Türkiye Prof. Dr. Sözbilir, “Afrika ile Türkiye’nin güney sınırını oluşturan fay geçmişte 8’e varan depremler üretmiş. Bunlar devreye girerse 8 büyüklüğünde deprem olur. O zaman güneybatı sahillerimiz tsunami tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir” dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye’de farklı illerde son 1 aydır art arda sarsıntılar meydana gelirken, son olarak Manisa Saruhanlı ve Muğla Marmaris depremlerinin birbirinden farklı olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Sözbilir, Marmaris ilçesi açıklarında 5.2 ve 4.4 büyüklüğündeki depremlerin tsunami habercisi olabileceğini dile getirdi. Gediz Havzası’nda çok sayıda fay bulunduğunu açıklayan Sözbilir, “Son 6 ayda Akhisar’da meydana gelen depremler güneye doğru göç etmeye başladı. O bölgede bizim belirlediğimiz bir transfer fay zonu var. Çok büyük ölçekteki bu fay gerilimi güneye doğru transfer etti. Gölmarmara fayında 5 büyüklüğünde depremler olmaya başladı. Orada çok sayıda fay olduğu için bu depremler birbirini tetiklediğinde diğer faylara da sıçrayabilir. Dolayısıyla bu büyüklükteki depremler tekrar yaşanabilir orada. İşte biz buna deprem fırtınası adını veriyoruz. Bölge kırılmaya devam ediyor. Daha güneye indiğimizde ise dün yaşanan Marmaris depremi biraz daha farklı. 60 kilometre odak derinliği var. Normal şartlarda karadaki depremin odak derinliği 5, 10 ya da 15 kilometre civarındadır. Güneyde denizin altındaki faylarda ise mekanizma farklı. Kara tarafında daha sığ odaklı depremler oluşmaya başlayabilir” dedi.