Tüpraş işçileri umutlandı! Görüşme başlıyor

Tüpraş’ın Kocaeli, İzmir, Batman ve Kırklareli rafinerisinde çalışan 4 bin 200 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin Yüksek Hakem Kurulu’na gitmesinin ardından işveren, sendikayı perşembe günü görüşmeye davet etti.

Tüpraş’ın Kocaeli, İzmir, Kırklareli ve Batman rafinerisinde çalışan 4 bin 200 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde masada anlaşma sağlanmadı. Ocak ayında başlayan görüşmelerde işçi temsilcisi Petrol-İş Sendikası, işveren temsilcileri ve işveren sendikası Kiplas arasında yapılan 11 oturumda anlaşma çıkmadı. Anlaşmanın çıkmaması üzerine işçilerin fabrikaları terk etmeme eylemine kadar büyük eylemler yapıldı. İşverenin sendika üzerinden yaptığı açıklama ortamı gerdi ve sözleşme Yüksek Hakem Kurulu’na gitti. Yaşanan gerginliğin ardından Tüpraş işvereninin sendikayı perşembe günü görüşmeye davet etmesi sözleşmenin masada bitmesi için umut oldu.

 

Tüpraş toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yaşanan gergin sürecin ardından toplu iş sözleşmesi yasal süreci içinde masada bitirilmemesi nedeniyle Yüksek Hakem Kurulu’na gitti. Tüpraş işvereninin işçilerin vardiya sistemini değiştirmek, mazeret izinlerini düşürmek ve sözleşmeyi 3 yıllık yapmak istemesi üzerine ücret maddeleri üzerinde dahi görüşme sağlanamadı. İşverenin işçilerin 40 yıllık kazanılmış haklarını istemesi üzerine işçiler ve sendika fabrikada üretimden gelen güçlerini kullanarak eylemler yaptı. En son fabrikayı terk etmeme eylemi işçilerin işverene verdiği en net mesaj oldu.

 

İşçilerin eylemleri üzerine Tüpraş Genel Müdürlüğü sözleşme ile ilgili ilk kez açıklama yaptı. Genel Müdür İbrahim Yelmenoğlu’nun, sendikayı da hedef alarak yaptığı açıklama rafinerilerde büyük gerginliğe neden oldu. Açıklamanın ardından Petrol-İş Sendikası da tavrını net bir şekilde ortaya koydu ve işvereni kamuoyunu yanıltan açıklamalar yapmaması konusunda uyardı. Yaşanan gelişmelerin ardından sözleşme Yüksek Hakem Kurulu’na gitti. İşçiler sözleşmenin masada bitmesi umudunu yitirirken işveren, sendikayı perşembe günü yeniden görüşmeye davet etti. Görüşme talebi işçiler için umut verdi.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

33 − = 26