Özbaş “Lozan Türkiye’nin tapusudur”

ADD Gölcük Şubesi Yönetimi tarafından dün Gölcük Anıt Park’ta Kurtuluş Savaşı’nda kazanılan zafer sonrası Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 1923 kurtuluş yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptılar.

Anıtpark’ta gerçekleşen basın açıklamasına ADD Gölcük Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Özbaş, CHP Gölcük İlçe Başkanı Fikret Gürel, CHP bir önceki dönem İlçe Başkanı ve Millet İttifakı Gölcük eski Belediye Başkan Adayı İsmet İşeri, ADD Çalışma Komisyonu Başkanı Ayşe Çelik, CHP Kadın Kolları Başkanı Mine Özcan İşeri ve Yönetimi,  TESUD Gölcük Şube başkanı Metin Akyol,  TEMAD Gölcük Şube Başkanı Bekir Tülü ve Yönetimi,  Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Gölcük Şube Başkanı Nuriye Demirel Değirmendere Topçular Mahallesi Muhtarı Rabia Şentürk ve çok sayıda ADD üyesi katılım sağladı.

LOZAN TÜRKİYE’NİN TAPUSUDUR

ADD Gölcük Şube Başkanı Cemil Özbaş basın açıklamasında şunları dile getirdi “Kurtuluş Savaşı’nda kazanılan zafer sonrası Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre’nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya temsilcileri tarafından imzalanmıştır. Lozan antlaşması nedir, Lozan süreci nasıl yaşanmıştır ve Lozan’ın şartları nelerdir?

TBMM Hükümeti’nin Yunan kuvvetlerine karşı elde ettiği zaferin akabinde Sevr’in tarafı olan İtilaf Devletleri 28 Ekim 1922’de TBMM Hükümeti’ni Lozan’da toplanacak olan barış konferansına davet ettiler. Lozan’da barış şartlarının görüşülmesi için Mustafa Kemal Atatürk, İsmet Paşa başkanlığındaki heyeti görevlendirdi.

Lozan’da 20 Kasım 1922’de başlayan ilk görüşmelerde kapitülasyonların kaldırılması, İstanbul’un boşaltılması ve Musul konularında anlaşma sağlanamadı. Temel konularda tarafların taviz vermemesi üzerine 4 Şubat 1923’te görüşmeler kesildi. Tabii bu savaş ihtimalini gündeme getirdi. Mustafa Kemal Paşa Türk Ordusu’na savaş hazırlıklarının başlamasını emretti ki Sovyetler Birliği de yeniden savaş çıkarsa bu sefer Türkiye’nin yanında savaşa gireceğini ilan etti; Yeni bir savaşı ve kendi kamuoyunun tepkisini göze alamayan İtilaf Devletleri barış görüşmelerini başlatmak için Türkiye’yi tekrar Lozan’a çağırdı. 23 Nisan 1923’te tekrar başladı. 24 Temmuz 1923’e kadar devam eden görüşmeler ile bu süreç Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanması ile sonuçlandı” dedi.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

− 2 = 7