ÖTV’DE ÜST FİYAT LİMİTİ 750 BİN LİRAYA YÜKSELİYOR
KAPSAMLI RAPOR SUNDUK
Görüşmeye dair detayları ortak bir metin hazırlayarak kamuoyu ile paylaşan Türkiye Körler Federasyonu Av. Suha Sağlam, Altı Nokta Körlere Hizmet Vakfı Başkanı Av. Turhan İçli ve Engelli Dernekleri Federasyonu Başkanı Mehmet Ata Doğan şunları söyledi;
“Değerli Arkadaşlar;
Bugün Türkiye Körler Federasyonu ve Altı Nokta Körlere Hizmet Vakfı ve Kocaeli Engelli Dernekleri federasyonu olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sayın Fatma Öncü ile bir görüşme gerçekleştirdik ve kapsamlı bir rapor sunduk.
KÖRLERİN İMZASININ GEÇERLİ SAYILMASI
Bu rapora göre öncelikli konularımız 2022 ve 2828 sayılı yasalarda değişiklik, istihdam kotalarının artırılması ve anlamlı düzeyde atamaların bu yıl içinde yapılması, körlerin imzasının geçerli sayılması için düzenleyici işlemlerde noterlerce iki tanık istenmesinin kaldırılması, ÖTV’siz araç alımında üst sınırın yükseltilmesi, emekli oldukları halde sahte rapor iddiasıyla emekliliği iptal edilen engellilerin mağduriyetinin giderilmesi ve başta engellilere hâkim olma hakkı tanınmak üzere, BM Engelli Hakları Komitesinin Gözlem Sonuç Raporundaki tavsiyelerin yerine getirilmesi olarak belirlenmişti. Sayın bakan yardımcısının bu sorulara verdiği yanıtlar şöyledir;
ENGELLİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ TAMAMI ATANACAK
- 2022 ve 2828 sayılı kanunlarda hane içinde fert başına düşen gelir kriteri yerine 18 yaşından büyük engelliler için engellinin kendi fiili gelirinin esas alınması için çalışma yapılacak ve muhtemelen önümüzdeki yasama döneminde çıkarılacaktır.
2. İstihdam konusunda atamaların sayısının yükseltilmesi amacıyla yoğun bir çaba gösterilmekte olup Milli Eğitim Bakanı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile gerekli görüşmeler yapılmış ve ilerlemeler sağlanmıştır. Engelli öğretmen adaylarının tamamı atanacaktır. Bu yıl içerisinde, engelli öğretmen adayları dışında en az 3.500 atamanın yapılması muhtemeldir.
AF ÇIKARILACAK
- Noter işlemlerinde körlerin imzalarının iki tanık olmaksızın geçerli sayılması için 2018 yılında yapılan çalışmalar derhal gözden geçirilecek ve yeniden canlandırılacaktır.
4. ÖTV siz araç alımında üst fiyat sınırının 330 bin liradan 750 bin liraya yükseltilmesi konusunda aşağı yukarı bir mutabakat sağlanmıştır. Önümüzdeki aylar içerisinde mevzuata dahil edilecektir.
5. Emekli oldukları halde raporları nedeniyle emeklilikleri iptal edilen ya da yeniden rapor istenen engelliler için kazanılmış haklarını iade etmek üzere bir af çıkarılacak; sahte rapor incelemesi mercek altına alınacaktır.
HAKİM DE OLABİLECEKLER
- Engellilerin idari ve hukuk hâkimi olmaları için yasal değişiklik yapılacaktır. Bu çalışma önümüzdeki yasama döneminde tamamlanacaktır.
7. BM Engelli Hakları Komitesinin Gözlem Sonuç Raporundaki tavsiyelerin yerine getirilmesi amacıyla yakında sivil toplum örgütlerinin de katılacağı bir çalıştay yapılacaktır. Sağlık Kurulu raporunu düzenleyen kurumlarda değişik uzmanların yer alması sağlanacaktır.
Değerli arkadaşlar bu sözler örgütlerimizce sıkı bir biçimde takip edilecek ve yeri geldikçe gerekli eylem ve etkinlikler gerçekleştirilecektir.
ÖTV İNDİRİMİ İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR NELERDİR?
- ÖTV indiriminden yararlanarak araç sahibi olmak isteyen engelli kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 18 yaşından büyük olması gerekir.
• 1.6 motorun altında sıfır araç alınması şarttır.
• Tam teşekkülü sağlık kurulu tarafından kişinin engel durumun tespit edilmesi ve raporlandırılması lazım.
• Engel raporları genellikle süresiz ve süreli olmak üzere 2 şekilde verilir. Süresi biten raporların güncellenmesi gerekir.
• ÖTV indiriminden yararlanarak satın alınan sıfır aracın 5 yıl boyunca başka birine satılmaması gereklidir.
• Yüzde 40 ve 89 arasında engeli bulunan vatandaşlar H sürücü belgesine sahip olmalıdır. Engelli aracı bu kişinin üzerine kayıt ettirilmeli ve engel durumuna göre yeniden dizayn edilmelidir. Özel olarak satın alınan ve dizayn edilen araçları engelli kişi dışında birisinin sürmesi mümkün değildir.
• Engel durumu yüzde 90 ve üzerinde olan vatandaşların herhangi bir sürücü belgesine sahip olmasına gerek kalmaz. Bu kişiler için genellikle vasi tayin edilir ve bu kişinin mutlaka ehliyetinin olması gerekir. Aynı zamanda trafik tescil işlemlerinde vasinin adına kayıt yapılır.
ÖTV İNDİRİMİ HANGİ TÜR ARAÇ ALIMLARINDA GEÇERLİDİR?
ÖTV Kanunu kapsamında indirime tabi olabilecek araçlar belirlenmiştir. Vatandaşların belirtilen şartlara uygun olması halinde ÖTV indiriminden yararlanarak yeni araçlarına kavuşabilmesinin önü açılmıştır.
• Araçların mutlaka sıfır kilometre olması şarttır. İkinci el araç alımlarında ÖTV indirimi söz konusu olmaz.
• 1.6 altında motor silindir hacmine sahip binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV gibi Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 87.03 tarife pozisyonunda yer alan araçlar indirim kapsamında değerlendirilir.
• Eşya taşımak için dizayn edilen 2.8 altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet ve pick-up gibi Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 87.04 tarife pozisyonunda yer alan araçlar indirim kapsamında yer alır.
• Motosikletler ve Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 87.11 tarife pozisyonunda yer alan araçlar ÖTV’den muaf tutulur.
ENGELLİ ARAÇ ALIMINDA HANGİ BELGELER GEREKİR?
Sağlık Kurulu tarafından onaylanan engel oranının ve engelli kişinin araç kullanmasının uygun olup olmadığına ilişkin bilgilerin yer aldığı bir rapor alınmalıdır. Bu rapor ışığında;
Engelli vatandaşların kendisi tarafından araç kullanımı gerçekleşecek ise H sınıfı sürücü belgesi,
Engelli araç alımı ile alınacak aracı engelli vatandaşların kullanmaması durumda ise aracı kullanacak kişiye ait B sınıfı sürücü belgesi gereklidir