KOCAELİ BAROSU KATILMAYACAK

Beştepe’de yapılacak yeni adli yıl açılışı davetine İzmir ve İstanbul’dan sonra Muğla, Antalya, Aydın, Ordu, Adana ve Bursa barolarından da tepki gelmiş ve Adli Yıl Açılışına katılmayacaklarını belirtmişlerdi

Adli yıl açılışna katılmayacağını belirten Baro sayısı hızl artarken bir açıklamada Kocaeli Baro başkanı Bahar Gültekin Candemir’den geldi.

 

Candemir’in yaptığı açıklama şu şekilde

 

Kuvvetler ayrılığı ilkesi ; adalet,demokrasi ,temel hak ve özgürlüklerin teminatıdır. Hukukun üstünlüğü ,yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı’nın tesisi , bu ilkeye sıkı sıkıya bağlı kalınması ile mümkün olacaktır.

 

Bu nedenle ‘Yargı Yılı ‘açılışının Yürütme’nin idare merkezinde değil Yargı’nın merkezinde/ evinde yapılması gerekli ,değerli ve önemlidir.Yürütme erkinin temsilcilerinin sadece ve sadece davetli olarak katılabileceği ‘Adli yıl ’ açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı kongre merkezinde yapılacak olması ‘Yürütme’nin , ‘Yargı’ya müdahalesini kabulden öteye bir anlam taşımamaktadır. ’Hukuk Devleti’ , ‘Adalet’ kavramları ile yargılama süreçlerinin ‘Hukukun Evrensel İlkeleri’ne ne denli kıymet verilerek yapıldığının tartışma konusu olduğu ülkemizde bu durumun bağımsız savunmanın meslek örgütleri olan Barolar nezdinde kabul edilmesi mümkün değildir.

 

Bu nedenle Yargıtay Başkanlığı tarafından yapılan nazik ve naif davete icabet edemeyeceğimizi bildirdik.

 

Kocaeli Barosu olarak ; adalet,demokrasi ,temel hak ve özgürlüklerin teminatı olan Cumhuriyet’in temel değerlerine ,hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkelerine sıkı sıkıya bağlı olduğumuzu ifade etmek isteriz.

Saygılarımla.

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

1 + 7 =