KIŞ AYLARINA DİKKAT ÇEKTİ
Pandemi hastanelerinde normal hastalara da hizmet verildiğini, coronavirüs hastalarının da yatarak tedavisinin yapıldığını açıklayan Şenol Ergüney, normal hastanelerde coronavirüs şüphesi olan hastalar için ayakta müracaatların kabul edildiğini, muayene ve tahlillerinin ayakta yapıldığını, testleri pozitif çıkanların da pandemi hastanelerine sevk edildiğini söyledi.
Kışa dikkat çekti
Başta kanser ve kronik hastalar olmak üzere tedavilerin hızlıca yapılması için ilimizdeki hastanelerin yaklaşık yüzde 80’inin pandemiden çıkarıldığını hatırlatan Şenol Ergüney, “Haziran ayında başlayan süreci başarıyla uyguladık. Ancak, 4 pandemi hastanesi kışın başlayacağı günlerde bu yükü kaldıramaz. Kış aylarının başında ilimizdeki bütün hastaneleri pandemi hastanesine dönüştüreceğiz. İlimizdeki sağlık kuruluşlarının enfeksiyon polikliniklerinde günde 1.000 civarında hasta muayene ediliyor. 2019 yılında 20 milyon kişi sağlık kuruluşlarında muayene oldu. Bu, Kocaeli’de yaşayan herkesin yılda ortalama 10 kez muayene olduğunu gösteriyor” dedi.
‘Maske mutlaka takılmalı’
Pandemi tedbirleri konusunda uyarılar yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Şenol Ergüney, bu kuralların en önemlisinin sosyal mesafe olduğunu belirtti. Kapalı mekanlarda maskesiz mesafe kuralına uymanın bulaşmama riski yüzde 70 iken maskeli mesafeye uyulması durumunda yüzde 95 virüsten korunma sağlandığını, açık havada da mesafe ve maskeyle korunmanın yüzde 100’e çıktığını vurguladı. Dr. Ergüney, pandemi tedbirleri ile ilgili şunları söyledi:
Kurallara mutlaka riayet edilmeli
Dr. Ergüney, “Sosyal mesafeden sonra maske ve temizlik geliyor. Mesafe, maske ve temizlik olmazsa olmaz. Kapalı alanların sık sık havalandırılmasını, ellerin, virüsü yok eden sabun ve suyla sık sık yıkanmasını, yüzeylerinde arap sabunu ve su ile silinmesini, yer temizliğinin de deterjanlı suyla yıkanmasını öneriyoruz. Kapı kolları günde en az 4 defa, musluklar, tuvalet klozetleri vs. günde en 2 defa yüzde 10 çamaşır suyu karıştırılmış suyla temizlenmeli. Elimizi, ağzımıza, burnumuza ve gözlerimize sürmemeliyiz. Virüsten korunmak için bulunulan ortamların havalandırılması da çok önemli. Klima ve vantilatörler asgari düzeyde çalıştırılmalıdır. Mümkünse doğal havalandırma en güzelidir’’ dedi.
‘İlimiz toplam vaka sayısında Türkiye ortalamasının üstünde’
İlimizde en çok coronavirüs hastasının Gebze’de olduğunu, bu ilçemizi sırasıyla Darıca, İzmit, Çayırova, Derince, Körfez ve Gölcük’ün izlediğini belirten Dr. Ergüney, son sırada Kandıra ve Dilovası’nın yer aldığı bilgisini verdi. Dr. Ergüney, ilimizin toplam vaka sayısında Türkiye ortalamasının üstünde, ölüm ve yoğun bakımda Türkiye ortalamasının altında olduğunu, bunda da erken teşhis ve başarılı tedavinin etken olduğunu vurguladı. Ergüney, ilimizde 3 bini doktor olmak üzere 20 bin sağlık çalışanının hizmet verdiğini, 100 doktor ve 300’ü aşkın sağlık çalışanının hastalığa yakalandığını ancak vefat olmadığını açıkladı.
‘İşyerlerinde, evlerde, akraba ve komşuluk ilişkilerinde çok çok çok dikkatli olmalıyız’
Dr. Ergüney, açıklamalarının devamında, “Coronavirüsle mücadele ilimizde kurumlar ve halkın işbirliği ile başarıyla yürütülüyor. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kurumlarımıza ve halkımıza katkıları nedeniyle teşekkür ediyorum. İlimizde salgın kontrolümüz altında. Daha iyi noktaya geleceğini de inanıyorum. İşyerlerinde, evlerde, akraba ve komşuluk ilişkilerinde çok çok çok dikkatli olmalıyız. Seferberlik halinde önemsemeliyiz. Muhtarlarımıza, sivil toplum kuruluşlarına, toplum liderlerine sesleniyorum; Lütfen sizde bu seferberliğe katılın, virüsü hep birlikte yenelim” diye konuştu.
Yaşlı ve kronik hastalığı olanlara grip aşısı çağrısında bulundu
Kış aylarında vaka artışının öngörüldüğünü söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Şenol Ergüney, yaşlı ve kronik hastalığı olanların kış gelmeden kontrollerini ihmal etmemelerini, doktorları ile irtibata geçip grip ve benzeri aşılarını yaptırmaları uyarısında bulundu. Öte yandan İl Sağlık Müdürlüğü, yaptığı planlamayı bakanlığı gönderdi. 15 Eylül tarihine kadar bazı hastanelerdeki idari kadrolarda; başhekim, başhekim yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı kadrolarında değişiklik ve rotasyon yapılacak. Sağlık kuruluşlarında yapılacak değişikliğin, başarı veya başarısızlık olarak değerlendirilmemesi gerektiği belirtildi; Süresi dolan ve tecrübelerinden faydalanılacak idarecilerin yer değişikliği olduğu vurgulandı.
‘İl Filyasyon Kurulu da ilçelerin durumlarını değerlendiriyor’
Dr. Ergüney, ‘Filyasyon çalışmasının aralıksız ve titizlikle yapıldığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Ergüney, ilimizde 150 kişilik filyasyon ekibinin çalıştığını belirterek çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Coronavirüs testi pozitif olanlarla temaslı olanlar ve izolasyona alınanlarla ilgili tedbirler alınıyor ve takip ediliyor. İzolasyonda olan yaklaşık 3 bin kişi her gün ziyaret ediliyor, sağlık durumları ve kurallara uyup uymadıkları kontrol ediliyor, ilaçları veriliyor. Kaymakamlarımızın başkanlığında her ilçemizde filyasyon toplantılarında değerlendirmeler yapılıyor, tedbirlerle ilgili kararlar alınıyor. Filyasyon ekiplerinde sağlık personelimize kolluk kuvvetlerimiz, öğretmen ve din görevlileri de destek oluyor. Vali Yardımcısı başkanlığında, İl Sağlık Müdürü, Emniyet ve Jandarma yetkililerinin yer aldığı İl Filyasyon Kurulu da ilçelerin durumlarını değerlendiriyor. Alınan kararlar ve öneriler ilçelere iletiliyor. Ateş, öksürük, halsizlik, şiddetli baş ağrısı, ishal vb. durumlarında pandemi polikliniklerine gidilmesini isteyen Dr. Ergüney, virüsün yaygın olarak bulaştığı, cenaze-taziye, düğün-nişan, toplu yemekler gibi yerlerden uzak durulmasını veya mesafe, maske ve temizlik kurullarına uyularak gidilmesi gerektiğini belirtti. Virüse karşı tek çarenin aşı olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Ergüney, “Bu hastalığı iyileştiren ilaç yok, mevcut ilaçlarda rahatlama sağlanıyor; tek çare aşının bulunması. Bilim çevreleri tam koruyucu aşının 2021 yılının sonbaharında yetiştirilmesini hedeflendiğini belirtiyor” diyerek açıklamalarını tamamladı.