“Kira yardımı, prim ve vergi indirimi yapılmalı”

Kocaeli Esnaf Odaları Birlik Başkan Vekili ve Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman Coronavirüs ile mücadele ettiğimiz şu günlerde en büyük sıkıntıyı esnafların çektiğini ifade ederek, “ Esnaflar mağdur; talepleri acil bir şekilde hayata geçirilmeli” dedi.

Kocaeli Esnaf Odaları Birlik Başkan Vekili ve Gölcük Esnaf Odası Başkanı Başkanı Necmi Kocaman  esnafın bir an önce mağduriyetten kurtulması için taleplerinin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanmanın önündeki prosedürlerin kolaylaştırılması gerektiğinin altını çizen Kocaman , “Bağ-Kur, sigorta primlerinde ertelemelerin haricinde indirimler yapılması gerekmektedir” dedi

Coronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı kararıyla kapatılan esnaflar, karantina sürecinin uzamasıyla zor günler geçiriyor. Bu zorlu süreçte esnafın birçoğu ya krediye ulaşamıyor ya da kredisini ödeyemiyor. Başkan  Kocaman, esnafın yaşadığı bu zorlu süreci ve esnafın taleplerini  anlattı. İçişleri Bakanlığı kararı ile kapatılan işyeri sahiplerinin büyük bir mağduriyet yaşadığını ifade eden Kocaman , “Sadece esnaf değil, esnafın yanında gündelik yevmiye veya aylık çalışanlar da aynı durumda. Yaklaşık 30 bine yakın insan işsiz bir şekilde evde bekliyor. Bazı esnaflarımız maalesef krediye ulaşamıyor. Kimisine teminat verilmiyor, kimisi geçmiş yıllarda kredisini, çekini ödeyemediği için sicili sabıkalı bulunuyor. Esnaf, çektiği kredisini ödeyemiyor. Zor bir süreçten geçiyoruz. Bu bir afettir. Bununla ilgili gerekli çalışmalarımız devam ediyor. Esnafın durumuyla ilgili raporlarımızı ilgili bakanlıklara sunduk” dedi. Esnafın bir an önce mağduriyetten kurtulması için taleplerinin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Kocaman, şunları söyledi:“Tüm kayıtlı üyelerimize Türkiye Halk Bankası tarafından verilen ve yetersiz olduğu tespit edilen 25.000 TL limitli işletme kartının geri ödemelerinin 1 yıl süre ile ertelenmesi ve erteleme dolayısı ile faiz işletilmemesi gerekmektedir. Esnaf ve sanatkarlarımızın kendilerine sunulan kredi imkanından faydalanabilmesi için sicil affının acilen hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. Alınan önlemler çerçevesinde faaliyetleri durdurulan esnaf ve sanatkar işletmelerinde çalıştırılan sigortalı işçilere 3 ay boyunca verilecek kısa çalışma ödeneğinden faydalanmanın önündeki prosedürlerin kolaylaştırılması gerekmektedir” dedi.

Alınan önlemler kapsamında işyerleri kapatılan esnaf ve sanatkarlara 3 ay süre ile en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerektiğini ifade eden Kocaman, “Geçmiş üç aylık ortalama fatura tutarları doğrultusunda belirleneceği söylenen elektrik, su ve doğalgaz faturaları en az 3 ay süre ile tahsil edilmemeli, vergi, Bağ-Kur, sigorta primlerinde ertelemelerin haricinde indirimler yapılmalıdır. Özel mülk sahiplerinden dükkan kiralamış olan esnaf ve sanatkarların beyanda bulunmaları halinde kira yardımı alabilmelerine yönelik düzenleme yapılmalıdır”dedi.

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

47 + = 57