İşçi Ölümlerinde Korkutan Rakam

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yayınladığı rapora göre Temmuz ayında 163 iş cinayeti yaşandı. İş kazalarında hayatını kaybedenlerden 6’sı çocuk, 10’u kadın ve 6’sı göçmen. 2019’un ilk yedi ayında en az 1004 işçi ölümü gerçekleşti.

Ocak ayında en az 159 işçi, Şubat ayında en az 127 işçi, Mart ayında en az 114 işçi, Nisan ayında en az 153 işçi, Mayıs ayında en az 163 işçi, Haziran ayında en az 125 işçi ve Temmuz ayında en az 163 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk yedi ayında en az 1004 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

163 emekçinin 120’si ücretli (işçi ve memur), 43’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

Ölenlerin 10’u kadın işçi, 153’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, büro, metal, sağlık, konaklama ve belediye işkollarında gerçekleşti.

Dördü 14 yaş ve altında olmak üzere altı çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım ve ticaret işkollarında gerçekleşti.

6 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 2’si Suriyeli, 2’si Türkmenistanlı, 1’i İtalyalı ve 1’i Gürcistanlı.

Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, belediye/genel işler, ticaret/büro, metal ve madencilik işkollarında gerçekleşti. Bu ay tarımda ölenlerin en az yüzde 31’i ücretli.

Yüzde 69’u ise çiftçi. En fazla ölüm nedenleri trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi, şiddet, elektrik çarpması, zehirlenme/boğulma ve intihar…

Temmuz’da Türkiye’nin 52 şehrinde ve yurtdışında iki ülkede iş cinayeti gerçekleşti. En çok iş cinayeti Kocaeli, Manisa, Aydın, Gaziantep, Ankara, İzmir, Mersin, Samsun, Van, Adıyaman, Konya ve Muğla’da gerçekleşti.

Ölenlerin 1’i sendikalı işçi, 162 işçi ise sendikasız. (Diğer yandan ölen başka sendikalı işçiler de olabilir.)

Raporda meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen iş cinayeti yok. (Oysa ILO ve WHO verilerine göre 1 “iş kazası sonucu ölüm” karşılığında yaklaşık 6 “meslek hastalığı sonucu ölüm” olmaktadır.)

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

6 + = 8