“GÜBREYE GELEN İNDİRİM İYİ OLDU AMA…”

 

 

Kocaeli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı yaptığı açıklamada gübreye yapılan indirimin can suyu yeterliliği taşıdığını belirtti ve mazot fiyatlarında da süspansiyon uygulanması gerektiğini belirtti.

 

Kocaeli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, gübre fiyatlarına gelecek %15’lik indirim hakkında açıklamalarda bulundu.

 

“2017 FİYATLAR %100 ARTMIŞTI”

Başkan Çanakçı gübre fiyatlarına gelecek %15’lik indirim hakkında yaptığı açıklamada, “%15’lik indirim çiftçilerimiz adına iyi olmuştur. Az da olsa bir can suyu yeterliliğini taşımaktadır. Ama bu indirim gerçekten iyi bir indirim değildir. Çünkü fiyatlar 2017 yılına göre %100’e varan bir artış göstermiştir. %100’ü artıran bir fiyattan %15 indirim gülünç bir durum arz etmektedir. Keşke Tarım Bakanımızın fiyatları bu seviyeye girene kadar müdahil olmaları gerekirdi. Müdahil olmayan fiyatlar Dolar bahane edilerekten %100 bir artış göstermiştir. Bu da çiftçinin Ekim ayında ekim yaparken gübre atmayacağı anlamını taşımaktadır. Ton’u 3 bin liradan çiftçinin gübre atması neredeyse imkânsız konumdadır. Çiftçinin yeniden gübre atması ve üretimi artırabilmesi için, gübre fiyatlarının makul bir seviyeye indirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde çiftçiler için bu tarımın sonu gözüktüğünün anlamını taşımaktadır.”

“MAZOT İNDİRİMİ UYGULANMALI”

Başkan Çanakçı yaptığı açıklamada, “Zaman zaman ulusal basında da izlemekteyiz. Çiftçiler Türkiye’nin her yerinde feryat etmektedir. Bu feryatlar ve haykırışlar haklı gerekçelere dayanmaktadır. Gübre bu fiyatta olduğu sürece mazotun litresi 6.30 olduğu bir ortamda çiftçi yeterince tarlasına ne sürüm yapabilir, ne ekim yapabilir, ne ilaçlama yapabilir. Onun için çiftçiler 2019 yılında ürettikleri ürünlerin daha pahalı bir vaziyette vatandaşa yansıyacağı şimdiden gözükmektedir. Mazot fiyatlarının diğer ülkelerde olduğu gibi 3’te 2 oranında süspansiyon uygulanması gerekmektedir. Yatlara ve turistleri gezdiren yatlara verilen 1.90 kuruş indirimli mazot uygulanması çiftçilerimizin traktörlerine de uygulanması gerekir” diyerek açıklamasını bitirdi.

 

 

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

46 − 44 =