“GÖLCÜK SANAT GÜNLERİ” BAŞLIYOR

GÖLCÜK BELEDİYESİ “GÖLCÜK SANAT GÜNLERİ” BAŞLIYOR

 

Gölcük Belediyesi “Gölcük Sanat Günleri” etkinliklerinin Eylül ayı konuğu, Kastamonu Çarşaf Bağı Tekniği’nin Eğitmeni Memnune Kebabcı olacak. Kebabcı bu teknik ile ilgili bildiklerini 26-27 Eylül’de Sivil Toplum Merkezi’nde yapılacak eğitimlerde katılımcılara aktaracak.

Kültürel mirasımızı koruma kapsamında, unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımızdan biri olan “Kastamonu Çarşaf Bağı Tekniği” Gölcük’te hayat buluyor. Her ay düzenli olarak yapılacak olan Gölcük Belediyesi “Gölcük Sanat Günleri” Eylül ayı konuğu, Kastamonu Çarşaf Bağı Tekniği’nin Eğitmeni Memnune Kebabcı olacak.

 

SERTİFİKA TÖRENİ CUMA GÜNÜ

 

26-27 Eylül’de yapılacak eğitim, Saat 09.00’da başlayacak ve iki gün boyunca sürecek. Türkiye’nin çeşitli illerinden ve ilimizden bu tekniği öğrenmek isteyen bayanların yoğun katılımı beklenirken, Adnan Menderes İş Merkezi’nde bulunan Sivil Toplum Merkezi’nde eğitimler verilecek. Cuma günü programının sonunda ise eğitime katılanlar için Saat 14.00’da sertifika töreni düzenlenecek.

 

KASTAMONU ÇARŞAF BAĞI TEKNİĞİ NEDİR?

 

Anadolu dantel kültüründe el örgü sanatı farklı aletlerle ortaya çıkmaktadır. Bunlar arasında, şiş, tığ, iğne, mekik, firkete ve el düğümü vb. gibi- birçok değişik tekniğini görmek mümkündür. Dantel; bu aletlerle ipek, pamuk ve sentetik ipliklerle yapılan el örgülerine verilen isimdir. Türk kadının el emeği göz nuru olan “ dantel kültürü “ yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Araç kullanılmadan düğüm atmak suretiyle yapılan “ Çarşaf Bağlamaları” Kastamonu İline özgü bir dantel çeşididir. Bir başka tanımla çarşaf bağlamalarına tığ ile yapılan dantellerin elle yapılan şeklidir denilebilir.

 

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GELEN BİR SANAT

 

Kastamonu’da geleneksel olarak halen yapılmakta olan bağlamalar, ”çarşaf bağlamaları” ve “tırnak bağı” olarak da bilinmektedirler. Geçmişten günümüze kadar gelen bağlama dantelleri çarşaf kenarında, havlu ve peştamal kenarlarında süsleme ve kenar temizleme tekniği olarak yapılmıştır. El düğümü dantelleri kültürümüzde ” Çarşaf bağlamaları“ veya yöresel adı olan “Tentene” adıyla bilinmektedir.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

5 + 5 =