GÖLCÜK MÜFTÜSÜ YAZDI: “İNSANLIĞIMIZIN MİRÂCI”

 

 

 

 

 

Gölcük Müftüsü İlyas Öztel Miraç Kandili dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Bizleri yeniden miraç kandiline kavuşturan Rabbimize hamdolsun. Salât ve selam Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s)’e olsun…

 

Miraç olayı hicretten yaklaşık bir yıl önce, Hz. Peygamber’in eşi Hz. Hatice validemizin ve amcası Ebû Talib’in vefat ettiği, Efendimizin büyük bir üzüntü içerisinde olduğu zaman gerçekleşmiştir. Desteklerden uzak olduğu bir zamanda Allah-ü Teâla’nın Efendimizi teselli etmek için O’na ikram ettiği manevi bir seyahattir.

 

Hz.Peygamber’in geceleyin Mekke’den Mescid-i Aksa’ya götürülmesine İsrâ, göklere çıkarılmasına da Miraç denir. Kur’ân-ı Kerim’de bu olayın anlatıldığı ayet-i kerime şu şekildedir: “Bir gece kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu Mescid-i Haram’dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. O, gerçekten işitendir, görendir.” (İsra, 17/1)

 

Bizler 2018 yılında yaşayan Müslümanlar olarak miracın yükselme ve yücelme anlamlarını da dikkate alarak bireyin, toplumun ve bütün insanlığın maddi-manevi yükselişi üzerine yeniden düşünmeliyiz. Yaratıcımız, Efendimiz (s.a.s) vasıtasıyla bizleri karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için Kur’ân-ı Kerîm’i gönderdi. Biz de önce kendi kalbimizden başlayarak kendimizi düzeltmeye, karanlıklarımızı aydınlığa çevirmeye gayret etmeliyiz. Bu gece kendimizi gözden geçirip eksiklerimizi tamamlamak için muhteşem bir fırsattır.

 

Abdullah b. Mes’ud miraçla ilgili şu rivayeti aktarmıştır: “İsra olayı gerçekleştiğinde Resûlullah’(s.a.s)’e üç şey verilmiştir: Beş vakit namaz ve Bakara sûresinin son ayetleri verilmiş, ümmetinden Allah’a şirk koşmayanların büyük günahları mağfiret olunmuştur.” (Müslim, İman, 279) Rabbimizin Efendimizi teselli ettiği ve diğer müminleri de hadiste geçen hediyelerle onurlandırdığı bir gece bu gece. Bize hediye olarak yaşamı bahşeden sonrasında da o hayatta nasıl yaşayacağımızı bildiren Rabbimize hamdolsun. Bu geceyi hakkıyla idrak edebilmeyi nasip etsin.

 

Mirâc’ın ülke olarak birliğimize, dirliğimize, huzurumuza, kişisel ve toplumsal olarak maddi ve manevi yükselişimize vesile olması temennisi ile, son duamız Efendimiz’in (s.a.s) dilinden olsun:

 

“Allah’ım! Kalplerimizi birleştir. Aramızı düzelt ve bizi kurtuluş yollarına ilet. Bizi karanlıklardan aydınlığa çıkar ve büyük günahların açığından da gizlisinden de uzaklaştır.” (Ebu Dâvûd, “Salât”, 182 )

 

 

 

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

82 − 79 =