GEBELİKTE İKİ TEST ÇOK ÖNEMLİ
Gebelik süresi boyunca anne ve bebek için yapılan bir takım önemli testler olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Doç. Dr. Burcu Çetinkaya, ikili tarama testinin de anne karnındayken fetüs için yapılan ve bazı anormallikleri tespit edilmesini sağlayan önemli testlerden olduğunu söyledi.
HATA PAYI YÜZDE 10
İkili test olarak bilinen bu testin gebeliğin 11-14. haftalarında, ultrasonografik inceleme ile fetüsün ense kalınlığı ölçümü alınarak, anneden alınan kandaki bazı hormonların seviyelerine bakılarak, benzer gebelik haftasına sahip diğer anne adaylarının değerleri ile karşılaştırılıp laboratuvar ortamında risk hesaplaması yapıldığını söyleyen Op. Doç. Dr. Burcu Çetinkaya, “Bu testin doğruluk payı yüzde 85-90, yanılma payı yüzde10-15 olmakla birlikte, bebeğinizin Down Sendromlu olup olmadığını istatistik olarak değerlendirir ve sonuç verir. Yani; yüksek risk hesaplanan bir anne adayının, Down Sendromlu bir bebeğe sahip olacağı anlamına gelmemektedir. Aynı şekilde riski düşük olan anne adayının da çocuğunun sağlıklı olacağı garantisi verilememektedir” dedi.
DOKTOR YÖNLENDİRİR
Op. Doç. Dr. Çetinkaya, sözlerine şöyle devam etti “Analizdeki riskin yüksek çıkması halinde bazı kombine testler, Amniyosentez ve Prenatal DNA Genetik Testler önerilmektedir. Hekiminiz ultrason bulgularınızı ve test sonuçlarınızı kombine olarak değerlendirerek ve sizi en uygun şekilde yönlendirecektir. Genellikle ileri anne yaşı (37 yaş ve üzeri) gebeliklerinde, ailelerinde doğuştan sakatlık ve genetik hastalık olanlarda, Down Sendromu öyküsü olanlarda, akraba evliliklerinde, tüp bebek ve diğer yöntemlerle gebe kalanlarda, düşük ve ölü bebek doğumu gerçekleştirenlerde anomalili bebek doğurma oranı yüksek olduğundan bu testlerin önemi daha da artmaktadır.
ÖLÜMCÜL DEĞİL
İkili test, bebeğinizin cinsiyeti ya da diğer hastalıkları ile ilgili bilgi vermemektedir. Aynı zamanda bu testler tedavi edici ve Down Sendromunun oluşmasını engelleyici testler değildir. Down Sendromu genellikle ölümcül bir hastalık değildir. Hastalıktan ziyade kromozom fazlalığıdır. Bu konuda anne-baba adaylarının kendilerinin karar verebileceği bir konudur. Hekimler bu konuda sizlere detaylı bilgi verir, kararı yine size bırakır. Bu konuda cevap arayan ailelerin öncelikle Down Sendromlu insanların özelliklerini ve nasıl daha iyi bir yaşam sağlayabileceklerini çok iyi bilmeleri gerekmektedir” dedi.