EYT İçin Yeni Finlandiya Modeli

EYT İçin Yeni Finlandiya Modeli

Çalışmaları Binali Yıldırım, kısa bir süre önce EYT için yeşil ışık yapmıştır. EYT için yeni Finlandiya modeli çalışmaları olduğu belirtiliyor. Yeni modele göre maaş kesintisini kabul eden bireyler yaş engeline takılmayacak.

Binali Yıldırım, kısa bir süre önce EYT çıkışıyla gündeme oturmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan EYT konusuna kapıları kapamıştı ancak Yıldırım, EYT konusu ile ilgili ‘’İlgili bakanlığımız çalışma yapıyor.’’ diyerek konuştu. Yıldırım’ın açıklamalarından kısa süre sonra uzmanlar Finlandiya modelinin Türkiye’ye uyarlanacağını öne sürdü. EYT İçin Yeni Model Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın konu üzerinde yeni bir formül geliştirmeye çalıştığı ve Finlandiya Modeli’nin Türkiye’deki EYT meselesini çözüme kavuşturacağı öne sürüldü. Kabul Edenler Hemen Emekli Olabilecek Finlandiya’da uygulanan modele göre emekliliğine kısa bir süre kala, alınacak maaşın her yıl yüzde 2 oranında azalmasını kabul eden vatandaşlar anında emekli olabilmektedir. Emekliliğine iki yıl kalanların maaşından yüzde 4, üç yıl kalanların maaşından yüzde 6 maaş kesintisi yapılması ön görülüyor. 500 bin Kişiyi Kapsayacak

Uzmanlar, Türkiye genelinde emekliliğine 4 yıldan daha uzun süre kalan kişi sayısının 500 bin olduğunu açıklamakta. Uzmanların verdiği bilgilere göre emekliliğine 4 yıl kalan bir birey, Finlandiya modelinin yürürlüğe girmesi halinde yüzde 8 daha az maaş alarak emekli olabilecek. Yani sisteme göre emekliliğine 3 yıl kalmış bir birey eğer EYT modelini onaylarsa maaşından yüzde 6 kesinti yapılacak yani maaş 2000 TL yerine 1880 TL olarak ödenecek. EYT Detayları Emeklilik yaşı alınan kararlarla kademeli olarak yükseltilmektedir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu 2008 yılında çıkarıldı ve bir önceki kanuna göre kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilmekteydi. Bu yaş şartı korunmakla birlikte 2048 yılına kadar yaş şartı 65 olarak güncellendi. 2036 yılı dahil olmak üzere bu tarihten itibaren emeklilik için yaş şartı yeniden yükseltilecek. Yeni artışlarla birlikte hem kadın hem erkeklerde emekli olma yaş şartı 65 olarak güncellenecek. Sigortası 1 Mayıs 2008’den önce başlamış olan işçi, memur ve esnaflar 5510 sayılı kanuna göre emekli olabilecek. Bir önceki kanuna göre emeklilik için kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl sigortalı olma şartı aranmaktaydı. Ancak yeni düzenlemeyle bütün herkese yaş ve prim şartı da eklendi. Mevcut sisteme göre 1 Ocak 2019’da bir kamu kurumunda işe başlayan veya kendi işini kuran kişi ancak 9 bin gün prim ödemesi yaparak emekli olabilecek. Öneğin bir erkek 9000 prim gününü 2044 yılında tamamlarsa, kişi yine de 65 yaşından daha önce emekli olma hakkı elde edemeyecek. Yaş Süresi Uzatılacak 4A personel 7 bin 200 gün prim ödemesi yapmış olmasına rağmen yine de yaş şartı aranacak. 7200 prim günü 2039’da tamamlanırsa 62 yaşından daha önce emekli olma hakkı tanınmayacak. Emekli olma konusunda yaş bekleme süresi de uzatılacak. 23 yaşında bir birey 48 yaşında prim gününü doldurmuş olsa dahi, 65 yaş engeline takılacak ve 17 yıl fazla çalışması gerekecek.

HABERPORT

Haberport

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

77 − = 74