EV SAHİPLERİ DİKKAT!
Ev sahipleri dikkat!
Emlak Vergisi’nin ilk taksidinin ödemeleri 1 Mart’ta başlamıştı, bu ayın sonuna kadar devam edecek. Ev hanımları, hiç geliri olmayanlar, emekli maaşıyla geçinenler, engelliler, gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri muaf. Ödeyen geri alıyor.
25 milyon ev sahibi, 31 Mayıs’a kadar Emlak Vergisi ödemelerini yapmak zorunda. Ancak yasaya göre, hiç geliri olmayanlar, ev hanımları, engelliler, emekli maaşıyla geçinenler, gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri vergi ödemiyor. Tabii bunun da bazı şartları var.
Emlak Vergisi’nden muaf olabilmek için brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek bir konutunuzun olması gerekiyor. Vergi muafiyetten faydalanmak için mutlaka belediyeye başvurup ‘vergi muafiyeti formu doldurup’ başvuru yapmak şart. Eğer ödediyseniz 5 yıla dönük geri de alabilirsiniz.
Sıfır oranlı Emlak Vergisi için evde bizzat oturmak gerekmiyor. Emekli maaşı dışında başka bir geliri olmayanın sahip olduğu meskeni kiraya verip kendisi de kirada oturması durumunda hiç vergi ödemiyor. Ama emekli veya işsizler, kendine ait tek evini kiraya verip eşine, oğluna ya da kızına ait evde oturuyorsa muafiyetten yararlanamaz.
Emeklinin bankada, birikimi ya da ikramiyesi nedeniyle faiz geliri varsa vergi ödüyor. Emekliler ve ev hanımlarının 2018’de 34 bin lirayı aşan mevduat faizi, repo, döviz hesabı faizi, fon payı geliri gibi geliri varsa 2019’da sıfır oranlı Emlak Vergisi’nden yararlanamıyor. Evi dışında gayrimenkulü örneğin; arsası olan da vergi ödüyor.
Muaf olduğu halde Emlak Vergisi ödeyenler, yersiz ödemenin iadesi için belediyeye itiraz ederek geriye dönük 5 yıllık Emlak Vergisi’ni isteyebilir. Bunun için belediyenin emlak birimine, ‘Vergi Usul Kanunu Madde 120/2’yi dayanak göstererek ‘düzeltme dilekçesi’ verilmesi yeterli oluyor. KİMLİK YETER Engellilerin tek meskenlerine Emlak Vergisi ödememeleri için, engelli olduğunu belgelemesi yeterli. Bunun için dolduracakları formla birlikte engelli kimlik kartının fotokopisini belediyeye vermeleri gerekiyor.
Emlak Vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyenler, bu işlemleri belediyelerden veya e-Devlet vasıtası aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmetinden öğrenebililir.
Emlak Vergisi taksitleri gayrimenkulun bağlı bulunduğu belediyeye direkt olarak yapılabilir. Ayrıca belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerine de ödeme yapılabilir. YENİ EMEKLİ OLAN NE YAPACAK? 2019’da emekli olanlar, bu yılın Emlak Vergisi’ni ödeyecek. Gerekli koşulları taşıyıp da belediyelere bildirimde bulunanlar emekli olduğu tarihi izleyen yıldan (2020) itibaren sahip olduğu tek konut nedeniyle vergi ödemeyecek. 2018’de emekli olanlar ise bu yıldan itibaren vergi ödemeyecek.
Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen ve tüzel kişiliği kaldırılan köylerde Emlak Vergisi tahsili 2022 yılı sonuna kadar ertelenmişti. Yani, bu köylerde yaşayanlar da Emlak Vergisi’nden muaf. Muafiyet süresi içinde Emlak Vergisi ödemiş olanlar, ödemelerini faizsiz olarak ilgili belediyeden geri alabilirler. Emlak Vergisi muafiyet dilekçesi örneği:
TARİH …/…/….. T.C. ………………… BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ ’NE Emlak Vergisi Kanununun 8’ inci maddesi uyarınca aşağıda vasıfları açıklanan meskenime indirimli vergi nispeti uygulanmasını talep ediyorum. Gelirim münhasıran aşağıda belirtilen sosyal güvenlik kurumundan aldığım aylıklar ibarettir. Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenimin dışında başka meskenim bulunmamaktadır. Bu meskenim muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanmaktayım. Yukarıda bilgilerin doğruluğunu kabul eder, gereğini arz ederim. Son Güncelleme: 03.05.2019 09:53 MÜKELLEF Adı, Soyadı imzası GAYRİMENKULÜN Bina vergisi sicil no: …………………. Belediyenin adı: ……………………… Mahallesi: ………………………………. Cadde ve sokağı: ……………………… Kapı ve daire no: ………………………. Pafta no:…. Ada no:…. Parsel no:….