DONANMA DAVASINDA 23 AĞIR 36 MÜEBBET

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, Donanma Komutanlığı’ndaki görevli üst düzey komutanların da aralarında bulunduğu askerlerin yargılandığı davada karar çıktı. 13 ay süren dava sonucu Amiraller Hayrettin İmren ve Nazmi Ekici ile 21 zanlı için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

FETÖ/PDY’nin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Gölcük Donanma Komutanlığı’ndaki eylemlerine ilişkin 52’si tutuklu, 15’i firari, 90 sanığın yargılandığı davaya Kocaeli Ceza İnfaz Kurumları’nda kurulan duruşma salonunda ki  5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Bir önceki duruşmada  Cumhuriyet Savcısı vermiş olduğu mütealasında, ‘Cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan ordudan ihraç edilen amiraller Nazmi Ekici ve Hayrettin İmren, meslekten ihraç edilen askerler ile örgütün mahrem abileri konumundaki 51 kişi hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiş, daha sonra   sanıklar ve avukatlar son savunmalarını yapmıştı.

HERKES TAKİP ETTİ

Kocaeli Ceza İnfaz Kurumları’nda görülen  duruşmayı izlemeye  AK Parti Kocaeli İl Başkanı Abdullah Eryarsoy, teşkilat başkanları, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, ilçe belediye başkanları, STK ve siyasi parti temsilcileri  geldi.   Duruşma öncesi bir açıklamada  bulunan AK Parti Kocaeli İl Başkanı Abdullah Eryarsoy görülmekte olan FETÖ davalarından  her kesin vicdanının rahatlatacağı bir karar çıkmasını beklediklerimi vurgulayarak “Öyle bir karar çıkmalıdrı ki , bugün darbeye kalkışanlar, hainlik yapanların da bir daha buna cesaret edememesi lazım. Her ne kadar yalanlara sığınsalar, kendilerini ‘sütten çıkan ak kaşık’ gibi göstermeye çalışsalar da bu hainler mahkemelerde en ağır bedeli ödeyeceklerdir” dedi

SON SÖZLERİ SORULDU

Mahkeme başladıktan sonra, delillerin toplandığı ve  karar vereceği belirtilerek sanıklardan son sözleri soruldu.  Son sözlerini söyleyen sanıklarıdan bir kısmı pişman olduğunu söylerken, bir kısmı ise suçsuz olduünu iddia  ederek  tahliye ve beraatlerini  talep etti. Tutuklu yargılanan Amirallerden Hayrettin İmren,  darbe girişimi sırasında Genel Kurmay Başkanlığı’ndan gelen sıkıyönetim emrine göre hareket etiğini iddia ederek, “Hain ve terörist değilim. Vatansever Türk evladıyım. Darbe girişimi sırasında Genel Kurmay Başkanlığı imzalı bir kağıtta yazanları uyguladım. Suç işleme konusunda hareket etmedim. Emri sorgulamadım. Vur deyince vururum, öl denince ölürüm. Söz konusu vatansa gerisi teferruattır. Ne mutlu Türk’üm” dedi. Son sözünü söyleyen amirallerden Nazmi Ekici, beraatını isterken, Gürel Kaynak ise, “Pişmanlık duymaktayım. Tesadüfi ve yanlış inanlarla bunların yanında bulundum. Çok üzgün ve pişman olduğumu dile getiriyorum. Etkin pişmanlık kapsamında ifade verdim. Beraatımı ve tahliyemi talep ediyorum”  dedi.

ŞEHİTLERİMİZİN RUHLARI ŞAD OLSUN

Verilen 1 saatlik ara sonrası mahkeme heyeti hazırlanan kararı açıkladı. Mahkeme başkanı  kararı açıklamadan önce, 15 Temmuz şehitleri sayesinde yargının devam ettiğini vurgulayarak, “15 Temmuz’un kahramanlıklarını burada anlatmama gerek yok. O gün şehit olan aziz milletimiz sayesinde bizler burada yargıyı yerine getirebiliyoruz. Tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun. “ dedi.

AMİRALLERE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI

Mahkeme heyeti yaklaşık 1 buçuk saat süren karar açıklamasında, eski amiraller Hayrettin İmren ve Nazmi Ekici ve 21 zanlı için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. 13 zanlı için müebbet hapis, 3 kişiye yardım ve yataklıktan  çeşitli cezalar verildi. 8 kişi ise haklarındaki suçlamalardan beraat etti.

İKİNCİ BÜYÜK DAVA

Karar açıklandıktan sonra konuşan Cumhurbaşkanlığı avukatı Halit Çokan, “Hain 15 Temmuz darbe girişiminde rol alanların yargılandığı en büyük dava Akıncı davası olurken, ikinci  büyük dava Gölcük Donanma  komutanlığının davasıdır.  Katıldığımız bir davada katılmadığımız sonuçlar oldu. buna bir üst mahkemeye başvuruda bulunacağız. Yargı bağımsızlığı kapsamında yargı üyelerimiz ellerindeki delillerle ve bilgilerle gerekli cezaları verdiler. Davanın sonunda 23 ağırlaştırılmış müebbet, 13 müebbet, 3 kişiye yardımdan çeşitli cezalar verilirken 8 kişi beraat etti. Bu dava Akıncı davasından sonraki en büyük dava oldu” açıklamasında bulundu.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

7 + 3 =